Foto: F64
Kāpēc krīzes laikā būtu vērts apsvērts sava jaunuzņēmuma dibināšanu? Pirmkārt, tā ir iespēja realizēt savas ambīcijas biznesā. Otrkārt – atbalsts dažādu ideju īstenošanai joprojām tiek sniegts. Pieejami arī virtuālie akseleratori, kas pieredzējušu mentoru vadībā ļauj attīstīt savu biznesa ideju.

Sergejs Jakimovs ir zināms kā zinātnes tehnoloģijās balstītu veiksmīgu jaunuzņēmumu attīstītājs, kurš savus veiksmīgākos projektus ir realizējis sadarbībā ar zinātnes jaunuzņēmumu akselerācijas fondu "Komercializācijas reaktors". Pirmais uzņēmums, kurā viņš strādāja, ir "Koatum", kas nodarbojas ar ortopēdisko un dentālo implantu pārklāšanu un zāļu iekļaušanu šajos pārklājumos. Tam sekoja naftas pakalpojumu uzņēmums – pirmais no Latvijas šajā nozarē – "Vortex Oil Engineering", kas nodarbojas ar ūdens izmantošanas efektivizāciju naftas laukā. Uzņēmuma tehnoloģija ļauj ievērojami palielināt naftas ieguvi. Trešais uzņēmums, kurā Sergejs ir arī valdes loceklis, ir "Longenesis" – viens no šī gada "TechChill" konferences pieciem finālistiem. Uzņēmums nodarbojas ar medicīnisko datu menedžmentu. Visi trīs ir starptautiski uzņēmumi un pašlaik strādā veiksmīgi.

"Svarīgi, cik cilvēki vispār vēlas nodarboties ar uzņēmējdarbību – paši vadīt, riskēt un, iespējams, sākumā zaudēt. Es neticu, ka ir kāds uzņēmēja gēns un ka viss sākas ar vēlmi mainīt pasauli. Daudziem karjera korporatīvajā pasaulē liekas daudz stabilāka un prognozējamāka nekā savs uzņēmums, kas vai nu izdosies vai nē. No savas pieredzes varu teikt, ka pašlaik nodibināt uzņēmumu un sākt ir vieglāk nekā pirms pieciem gadiem, jo ir infrastruktūra, ir pieejams finansējums – daļēji privāts vai valsts – ir atbalsta programmas. Kopumā labs laiks, lai sāktu savu uzņēmējdarbību," ir pārliecināts Sergejs.

Sergejs uzsver, ka jaunuzņēmums iet klasisko uzņēmējdarbības ceļu: "Uzņēmums aug, un kādā brīdī tas kļūst autonoms. Parādās iespēja pieņemt darbā profesionālus vadītājus. Pašam ikdienā, piemēram, vairs nav jāatbild uz e-pastiem. Es izveidoju uzņēmumu, panāku noteiktu attīstības līmeni, un nododu ikdienas vadību citiem, kuru darbu, protams, kontrolēju. Bet tā nav nepārtraukta iesaiste, jo varu nodarboties ar jauniem izaicinājumiem."

Sergejs iesaka uzreiz domāt starptautiski, jo tam ir pamats – kopā ar starptautisku pieredzi ir kapitāls, pieredzes apmaiņa, citu tirgu izprašana un citas zināšanas, ko var iegūt uzņēmējs. "Jaunuzņēmumus nedibina, lai attīstītos tikai Latvijā, un neviens investors tādam uzņēmumam naudu nedos. Mūsu valsts ir labs pamats, kur iesākt, bet ir jāiet pasaulē, tādēļ ir jākomunicē globāli. Jaunuzņēmumi ir stāsts ir par to, ka ir jāiet un jārunā ar klientiem un investoriem. Sēžot uz vietas un gaidot, nekas nesanāks," ir pārliecināts Sergejs.

Kopumā viņš saviem uzņēmumiem ir piesaistījis vairāk nekā 30 miljonus eiro. Protams, šādam rezultātam ir nepieciešamas specifiskas zināšanas – ir jāsaprot, kā "darbojas" riska kapitāla fondi, ko tie sagaida no uzņēmēja, lai piekristu dot finansējumu. "Uzskatu, ka svarīgi ir, lai investors agrīnajā posmā iegulda komandā, nevis produktā, jo produkts var mainīties. Var sākt ar vienu un nokļūt jau pie cita produkta," saka Sergejs, tā norādot, uz ko būtu jāfokusējas jaunajam uzņēmējam.

Kas vēl vajadzīgs, lai būtu veiksmīgs? "Pirmkārt, izglītība. Investors meklēs gan izglītību, gan pieredzi, taču, ja jaunajam uzņēmējam vēl nav pieredzes, tad svarīga būs izglītība. Otrkārt, dziļa izpratne par to, ko dari. Jāsaprot, kurš ir tas produkts, ko tu gribi piedāvāt, un kam tas būs vajadzīgs. Treškārt, svarīgi ir saprast, kur tu gribi būt pēc pieciem gadiem. Jābūt komandai un vīzijai. Produkts ir svarīgs, tomēr nav primārais. Centrā ir cilvēks ar savu komandu," uzskata Sergejs.

Sergejs Jakimovs ir arī Rīgas Stradiņa universitātes vieslektors jaunajā programmā "Starptautiskais bizness un jaunuzņēmumu darbība".

Idejas krīzes laika risinājumiem un citu uzņēmumu pieredzi meklē uzņēmējdarbības iedvesmas portālā Labsoflatvia.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!