ASV Ģeoloģijas dienesta zinātnieki, apstrādājot tostarp arī desmitgadēm senus "Apollo" misijas laikā ievāktos datus, sadarbībā ar NASA radījuši līdz šim iespaidīgāko Mēness ģeoloģisko karti – katrs vērā ņemams krāteris, ieplaka un uzkalne nu ir detalizēti kartēta, krietni atvieglojot nākotnē gaidāmo misiju uz Mēness plānošanu, vēsta "Space.com".

Digitālā karte, kuras vizualizāciju vari aplūkot video zemāk, ir mērogā 1:5 000 000. Tātad viens centimetrs kartē atbilst pieciem miljoniem centimetru jeb 50 kilometriem dabā.

"Cilvēkus allaž fascinējis Mēness un tas, ka nākotnē mēs varētu tur atgriezties. Tāpēc ir brīnišķīgi piedzīvot, ka ASV Ģeoloģijas dienests radījis resursu, kas nākotnē palīdzēs misiju plānošanā," gandarījumu pauž bijušais astronauts un Ģeoloģijas dienesta vadītājs Džims Reilijs.

Karte radīta, apkopojot gan nesen ievāktus datus, kas iegūti ar "Lunar Orbiter Laser Altimeter" instrumentu un Japānas zondes SELENE "Terrain Camera" instrumentu, gan "Apollo" misijās 60. gadu beigās un 70. gadu sākumā ievāktos datus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!