Foto: Shutterstock
Informācijas sistēmu izstrādātājs "Blue Bridge Technologies" un medicīniskās diagnostikas informācijas sistēma "Datamed" izstrādājusi risinājumu medicīnas iestādēm iedzīvotāju identificēšanai un operatīvas speciālistu konsultāciju un palīdzības sniegšanai.

"Medicīnas nozare sociālās distancēšanās rezultātā pieredzēs milzīgas pārmaiņas. Piemēram, sapratīsim, cik daudz un ko var darīt attālināti arī pēc krīzes normālos apstākļos, taču vienlaikus nenoslogojot medicīnas iestādes klātienē. Valstij ir jārada apstākļi attālinātu konsultāciju veikšanai un apmaksai līdzīgi kā klātienes konsultācijām. Privātais sektors tam ir gatavs," saka "Datamed" valdes priekšsēdētājs Normunds Ančupāns.

Pierakstīties pie ārsta, izmantojot veselības portālu "datamed.lv", un saņemt attālinātas ārstu konsultācijas Latvijas iedzīvotājiem būs iespēja jau drīzumā. Ārsti attālināti vienotā vidē varēs noformēt nosūtījumus citiem speciālistiem, norīkot laboratoriskiem izmeklējumiem, saņemt rezultātus, izrakstīt darba nespējas lapas un e-receptes.

Plānots, ka, izmantojot jauno platformu, sākotnēji būs iespējams pieteikties pie ausu, kakla un deguna ārstu "LOR klīnikā", taču par šo risinājumi interesējušies arī citi. Un arī pakalpojuma cena vēl tiek noteikta: "Prognozēju, ka tie būs centi, nevis eiro par vienu izmeklējumu. Tai jābūt pietiekami nelielai summai, lai šo pakalpojumu izmantotu, bet pietiekami lielai, lai segtu pašizmaksu un izdotos gūt peļņu. Mums ir zvanījuši daudzi – gan ģimenes ārsti, gan speciālisti, gan lielākas un mazākas klīniku ķēdes, valsts un pašvaldību slimnīcas. Ir daļa, kas izstrādā savus risinājumus. Ir daļa, kam jau līdzīgi risinājumi ir ieviesti. Daļa vēl gaida valsts piedāvājumu par apmaksu, lai varētu izvēlēties piemērotāko," novērojumos dalās Ančupāns.

Un ko par to domā paši mediķi, kuriem praktiski būs jāizmanto platformas? "Par šiem risinājumiem tiek runāts jau sen. Jau ilgu laiku privātais sektors ir nācis pie ārstiem un klīnikām un piedāvājis gan esošus, gan vēl konceptuālus risinājumus. Tagad varam teikt, ka šī situācija ir mūs piespiedusi par to domāt nopietnāk. Tehnoloģija ir šeit, gatavība arī, gribēšana un vajadzība īsti nebija, tagad ir. Mēs dzīvojam ļoti attīstītā sabiedrībā. Nevienam nav trīs reizes jāstāsta kā izmantot tehnoloģijas, ja tās ir viegli uzbūvētas un ir maksimāli pietuvinātas mūsu ikdienas darbībām un ikdienas rīkiem ko pielietojam. Līdz ar to varu droši teikt, ka mediķi ir gatavi. Vēl tikai likumdošana "jāpievelk klāt", kas notiks jau tuvākajās dienās, un sistēmu visi varēsim sākt lietot," saka Ančupāns.

Tehnoloģijas un inovācijas uzņēmējdarbības iedvesmas portālā Labsoflatvia.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!