Foto: Publicitātes foto
Šīs vasaras uzņemšanā Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) piedāvās nupat licencēto maģistra studiju programmu angļu valodā "Biostatistika", kas izstrādāta sadarbībā ar citām augstākās izglītības iestādēm Latvijā, Zviedrijā un Igaunijā. Tā ir Baltijā vienīgā maģistra studiju programma biostatistikā, un ir viena no sešām jaunajām studiju programmām, kas RSU top ar Eiropas Savienības līdzfinansējumu.

Studiju programmas koncepts atbilst Latvijas viedās specializācijas stratēģijā noteiktās viedās specializācijas jomai "Biomedicīna, medicīnas tehnoloģijas, biofarmācija un biotehnoloģijas". Tās saturs nodrošinās programmas un absolventu konkurētspēju gan Latvijā, gan arī starptautiski, ņemot vērā globālās tendences datu uzkrāšanā un analīzē, kā arī e-pakalpojumu attīstību un pētījumu īstenošanu jaunu medikamentu un uztura bagātinātāju ieviešanai. Studiju programmas "Biostatistika" saturā ir iekļauta arī tādu darba tirgū pieprasītu kompetenču apguve, kas saistīta ar lieldatu (big data) apstrādi.

"Jaunā RSU studiju programma būs lieliska iespēja tiem, kas savu tālāko dzīvi vēlas saistīt ar statistiku un pētniecību medicīnā, farmācijas vai citā ar veselības aprūpi saistītā nozarē, saņemot zināšanas studiju kursos statistikā, medicīnā, epidemioloģijā un klīnisko pētījumu norisē," saka jaunās studiju programmas vadītājs, RSU Statistikas mācību laboratorijas vadītājs Andrejs Ivanovs (attēlā).

Ārzemju darba devēju pārstāvis Ziads Taibs – farmācijas kompānijas "AstraZeneca" statistikas zinātnes vadītājs un Gēteborgas Čalmersa Tehniskās universitātes palīgprofesors – atzinīgi novērtējis gan programmas saturu, gan tās nākamo absolventu darba iespējas ārzemēs. Eksperts arī piebilda, ka biostatistikas jomā Rīga sāk iezīmēties uz pasaules kartes – 2022. gadā Rīgā notiks 31. Starptautiskā Biostatistikas konference, kas ierasti pulcē 800–1000 biostatistiķu no Eiropas, Dienvidamerikas, Ziemeļamerikas, Āzijas, Āfrikas, Austrālijas un Okeānijas.

Lai gan pirmie jaunuzņemtie topošie biostatistiķi studijas sāks angļu valodā, perspektīvā tiks izvērtētas iespējas īstenot studiju programmu arī latviešu valodā gan pilna un nepilna laika klātienē, gan tālmācībā. Studijas šajā programmā notiks starptautiskā vidē, piesaistot ārzemju pasniedzējus no Eiropas partneruniversitātēm un ciešā sadarbībā ar farmācijas kompāniju un zinātnisko institūciju pārstāvjiem. Studiju programmā studentiem ir plānotas arī prakses, ko būs iespējams iziet gan RSU zinātniskajās struktūrvienībās, strādājot ar zinātnisko pētījumu datiem, gan dažādos uzņēmumos, uz kā pamata vēlāk izstrādāt maģistra darbus.

Iniciatīva veidot studiju programmu radās 2017. gadā, bet kopš 2019. gada tās izstrāde notika ar projekta "Studiju programmu fragmentācijas mazināšana un studiju internacionalizācijas veicināšana Rīgas Stradiņa universitātē" atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!