Vienas no vislabāk atpazīstamajām senajām drupām – inku pilsēta Maču Pikču – varbūt jāgodā citā nosaukumā, liecina jauna vēsturisko dokumentu analīze.

Vēl 20. gadsimta sākumā par šīm grandiozajām drupām pasaule neko daudz nezināja. Tas mainījās pēc amerikāņu vēsturnieka Hirama Bingama ekspedīcijas 1911. gadā. Kopš tā laika, iespējams, jau gadsimtu dēvējam šo vēstures brīnumu nepareizā vārdā, raksta "Science Alert".

"Mums nav zināma neviena atsauce uz seno inku pilsētu ar nosaukumu Maču Pikču, pirms pasauli 1912. gadā aplidoja ziņas par Bingama ekspedīciju," raksta izdevumā "Ñawpa Pacha" publicētā darba autori.

Kaut senās drupas 20. gadsimta sākumā nebija zināmas pat daudziem netālu dzīvojošajiem, tie visi zināja virsotnes, kas atrodas katrā zudušās pilsētas pusē. Mazā un stāvā virsotne, kas vairumā fotogrāfiju redzama uzreiz aiz drupām, tiek dēvēta par Vaina Pikču, bet lielākā virsotne ar lēzenāku nogāzi ir Maču Pikču.

Kad Bingams vāca informāciju pirms došanās uz inku drupām, pieraksti viņa ceļojumu dienasgrāmatā liecina par sarunu ar vietējā ciemata galvu Adolfo Kevedo. Viņš senās drupas dēvējis par Vaina Pikču. Arī pēc dažām dienām notikusi saruna ar vietējo zemnieku iegrāmatota, un šis vīrs tāpat norādījis, ka netālu ir drupas, ko sauc par Vaina Pikču. Zemnieks minējis, ka netālu ir arī citas drupas – tās atrodas Maču Pikču virsotnē un ir mazākas par Vainu Pikču. Bingams piefiksējis abus nosaukumus – gan Maču Pikču, gan Vainu Pikču.

Vēlāk pētnieks vēlreiz iztaujājis zemnieku un lūdzis uzrakstīt, kā īsti sauc drupas, un zemnieka ieraksts liecinājis – "Macho Pischo". Beigās Bingams arī palicis pie šīs versijas, un tā leģendārās drupas turpmāk pazina visa Rietumu pasaule. Taču jau deviņdesmitajos gados pirmo reizi apšaubīts, ka šis ir pareizais nosaukums, un arī šī pētījuma autori uzskata – iespējams, ka zemnieks ar Maču Pikču domājis mazākās drupas attiecīgajā virsotnē, ne visiem zināmās drupas pie Vaina Pikču kalna.

Starp citu, vārds Vaina Pikču kā atsauce uz senas inku pilsētas drupām esot minēts arī 1904. gadā izdotā atlantā, ko veidojis cits ceļotājs, raksta "Science Alert". Arī spāņu kolonizatoru dokumentos nav nevienas atsauces uz Maču Pikču, bet gan vienkārši uz Pikču vai seno pilsētu Vaina Pikču.

Vēl tālāka Bingama ceļojumu pierakstu analīze sniedz interesantu ieskatu vēsturnieka sarunās ar vietējiem. Viņš dokumentējis satikšanos ar kādu runīgu, vecu vīru, kurš lielu daļu savas dzīves pavadījis Kusko apkaimē, meklējot derīgo izrakteņu atradnes, un arī šis vīrs esot minējis dižas drupas vietā, ko sauc par Vaina Pikču.

Pētnieki rezumē – Bingama ekspedīcija palīdzēja pievērst pasaules uzmanību fantastiskajām drupām, taču viņš arī bija tas, kas galu galā izdarīja izvēli par šīs vietas nosaukumu. Un tā, iespējams, bijusi nepareiza.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!