Foto: AFP/Scanpix

Centieni rast risinājumus Eiropas Savienības (ES) valstu iedzīvotāju pasargāšanai no ārējiem draudiem likuši Eiropas Parlamentam (EP) atkal aktualizēt ideju par vienotiem Eiropas aizsardzības spēkiem, kas spēj paši nodrošināt savu, kā arī kaimiņu stabilitāti un ļautu vairs tik ļoti nepaļauties uz ASV. Tāds mērķis trešdien apstiprināts rezolūcijā, kuru ES ārpolitikas stratēģijas izveidē aicināta ņemt vērā Augstā pārstāve ārpolitikas un drošības politikas jomā Federika Mogerīni.

"[EP] uzskata, ka mērķis ir virzīties uz pastāvīgām apvienotām daudznacionālām militārajām vienībām, apvienotiem aizsardzības spēkiem un vienotas aizsardzības politikas veidošanu, kam galu galā vajadzētu novest pie Eiropas aizsardzības savienības izveides," norādīts rezolūcijā.

Tāpat EP pieprasa izveidot pastāvīgu ES spēku militāro vadības centru, lai uzlabotu rīcības koordinēšanu krīzes gadījumos un nodrošinātu nepārtrauktu plānošanas procesu, kā arī spēku un ekipējuma operativitāti. Lai tas notiktu, ES dalībvalstis aicinātas stiprināt sadarbību aizsardzības jomā kolektīvi, divpusēji un reģionālās grupās.

Tikmēr EP deputāts Artis Pabriks (Vienotība), kurš gan balsoja par rezolūcijas pieņemšanu kopumā, uzskata, ka Eiropas bruņotie spēki ir ilūzija un to vajadzētu nošķirt no realitātes. Savu uzskatu viņš pamato gan ar to, ka šādam mērķim naudas nav ne Latvijai, ne arī citām Eiropas valstīm, turklāt idejas pamatā ir federālas Eiropas vīzija, kurai vairs nav vairākuma atbalsta.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!