Foto: Publicitātes foto
Dienvidķīnas konflikts daudzējādā ziņā līdzinās konfliktam Ukrainas austrumos, norāda Japānas vēstnieks NATO Masafumi Išī. Pieredzējušais diplomāts, kurš iepriekš vadījis politikas nodaļas Japānas vēstniecībās ASV un Lielbritānijā, viesojās forumā "Rīgas konference 2016". Portāls "Delfi" aicināja viņu pastāstīt, kā pasaules aktualitātes vērtē zemeslodes otrā malā, un kādas intereses mums ir kopējas.

Nav nekāds noslēpums, ka mēs galveno uzmanību pievēršam kaimiņvalstīm, notikumiem Tuvajos Austrumos, Ziemeļāfrikā un ASV, kas mūs varētu ietekmēt, bet Japāna ir tāla. Kā jūs raksturotu Japānas perspektīvu starptautiskajā politikā un attiecībās?

Mēs dzīvojam ērā, kad daudz kas mainās - Ķīna ceļas, Indija ceļas, kas vien jau nozīmē, ka 2,5 miljardi cilvēki jeb katrs trešais pasaules iedzīvotājs "ceļas". Tas nozīmē, ka mums ir jāpielāgojas šim modelim. Tā patlaban arī ir pati lielākā problēma, ar ko saskaramies.

Ja paskatāmies globāli, tad nav nemaz tik daudz spēku, kuri vēlas un spēj reaģēt uz šādām pārmaiņām. Manā skatījumā tādi ir trīs – ASV, Eiropa un Japāna kopā ar citām Āzijas demokrātijām.

ASV un Eiropu vieno NATO alianse, kā arī pastāv ASV divpusējas attiecības ar Japānu un citām Āzijas demokrātijām, taču vājais punkts ir saikne starp Eiropu un Āzijas demokrātijām. Ir svarīgi, ka Eiropa spēj reaģēt un rīkoties situācijās Ziemeļāfrikā, Tuvajos Austrumos, savās austrumu kaimiņvalstīs, bet es ceru, ka Eiropa saprot arī šo attiecību nozīmi.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!