Foto: Publicitātes attēli
Noteikti ir daudzi, kas par bonsai miniatūrajiem augiem zina vien tik daudz, ka tādi pastāv un ka tie sastopami Japānā, taču nu jau kopš 2011. gada arī mēs, latvieši, varam lepoties, ka pie mums sastopams vienīgais bonsai parks Baltijā. Par to, kā parka saimniekam radās iedvesma šādas idejas īstenošanā, kā ideja pārtapa realitātē un kādus sapņus meistars lolo nākotnē, portāls ''Tavs Dārzs'' noskaidroja sarunā ar pašu vaininieku – Valdi Valteru.

Kas īsti ir bonsai?

Lai saprastu šī parka unikalitāti, jāzina, ka bonsai tulkojumā nozīmē "koks podā". Šie pundurkociņi tiek audzēti podos, un to maksimālais augstums parasti ir pusotrs metrs. Lai arī cik veci ir šie koki, 200 vai 700 gadu, tie vienmēr saglabā savu nelielo augumu un tieši tāpēc ir izpelnījušies vērotāju sajūsmu. Pārsvarā tie ir skujkoki, kas ir zaļi gan ziemā, gan vasarā, taču pēdējos gados arvien lielāku popularitāti guvuši arī dažādi lapu koki, kas Valda saimniecībā ziemas sezonā tiekot pārnesti siltākās telpās.

Pasaules kultūras mantojums

Jau sarunas sākumā man nākas atzīties, ka neesmu lietpratēja bonsai augu kultūrā un esmu tos tikai apjūsmojusi izstādēs, tāpēc uzreiz ķeros vērsim pie ragiem un vaicāju, kā radusies ideja par šī eksotiskā parka ieviešanu Latvijā. Kā izrādās, katrā valstī ir bonsai parks un tā tam būtu jābūt, jo Japānas kultūra ir neatņemama pasaules kultūras sastāvdaļa, apgalvo Valdis. Arī pats bonsai parka pārzinis pirmo pamudinājumu izveidot šādu autentisku vietu Latvijā guvis Ķīnā, kur viņu esot patīkami pārsteigusi cilvēku spēja atrast brīdi savai personiskajai un garīgajai attīstībai starp drudžaino dzīves ritmu un ikdienas steigu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!