Foto: Shutterstock
Gara acīm redzot ar trīsciparu skaitli rakstītu rēķina kopsummu pat par mazītiņu dzīvoklīti padomju laikā būvētā daudzdzīvokļu mājā šoziem, kāds savlaicīgāk, kāds tikai tagad sāk domāt par iespējām taupīt, mazāk patērēt un attiecīgi – maksāt. Un šādas iespējas ir.

Portāls "Delfi" skaidro, vai un ko ēku īpašnieki vēl var pagūt izdarīt līdz apkures sezonas sākumam, ko vērts apsvērt nākotnē un kā ikviens var mēģināt ietaupīt jau tagad.

Pat žāvētājs var palīdzēt

Līdz apkures sezonai vēl ir dažas nedēļas, kuras vēl var lietderīgi izmantot, gatavojoties ziemai, ir pārliecināts būvinženieris, energoauditors Sandris Liepiņš. Mājās ar divslīpu jumtu, ar lieliem, ventilējamiem bēniņiem iedzīvotāji vēl var pagūt uzbērt papildu kārtu beramās vates. "Šis materiāls Latvijā ir pieejams, līdz novembrim iedzīvotāji var mobilizēties, ir uzņēmumi, kas šādus pasūtījumus pieņem," viņš saka. Ietaupījums var sasniegt 10–15% no kopējā siltumenerģijas patēriņa gadījumos, ja bēniņu konstrukcija ir vāji siltināta vai tajos ir "vēsturiskā" siltumizolācija, bet tā nav pietiekama. Arī izmaksas nav dramatiskas un atmaksāsies visai drīz. Pēc viņa teiktā, darba izmaksas uz 100 m² ir aptuveni 1000 eiro.

Cits vienkāršs un ātrs risinājums ir spraugu "aizlīmēšana" – ir logi, kas netiek virināti, izmantoti vēdināšanai. Taču pavisam māju nevajadzētu "noblīvēt" un neļaut tai "elpot", tā ir regulāri jāvēdina.

Liepiņš arī atgādina, ka svarīgi ir domāt, kā samazināt mitruma līmeni. Ļoti iespējams, daudzi centīsies taupīt, samazinot temperatūru telpās, taču

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!