Foto: DELFI
Stāvoklis – apmierinošs. Tā vienā vārdā var raksturot Zentenes muižas stāvokli, ņemot vērā Tukuma novada būvvaldes augustā veikto ēkas apsekojumu, tomēr Zentenes pašvaldībā to sauc par bēdīgu. Muiža netiek uzturēta pienācīgā kārtībā, ir konstatēti fasādes un cokola bojājumi, pagrabstāvā izsisti logi, kā arī apkures neesamības dēļ tiek bojāts iekšējais interjers, secināts apsekojumā. Pašvaldības iespējas situācijas uzlabošanā ir niecīgas, jo muiža pieder Krievijas pilsonim, kurš nav izrādījis pienācīgu interesi par muižas uzturēšanu kopš tās iegādes 2011. gadā.

Tomēr kultūrvēstures pieminekļa statusu tā vēl tik drīz nezaudēs, pārliecināts ir Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes Rīgas reģionālās nodaļas vadītājs Jānis Asaris.

Aptuveni pusotras stundas brauciena attālumā no Rīgas atrodas Zentenes pagasts. Tajā ir vismazāk iedzīvotāju visā Tukuma novadā – uz 2019. gada 1. jūliju tur savu dzīvesvietu bija deklarējis 491 iedzīvotājs, liecina Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) apkopotie dati par pirmo pusgadu. Tomēr muižas liktenis vietējiem iedzīvotājiem nav vienaldzīgs, jo daudziem vēl siltā atmiņā ir saglabājies tur pavadītais mācību laiks – muižas ēkā līdz 2009. gadam darbojās skola. Arī sociālajā medijā "Facebook" ir atrodams ieraksts, kurā pausts sašutums par muižas bēdīgo likteni un saimnieku vienaldzību.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!