Foto: Shutterstock

Vladimiram Putinam noteikti jābalotējas uz nākamo prezidentūras termiņu. Šobrīd es neredzu nevienu, kuru varētu nosaukt par viņa pēcteci.” Piekritīsiet taču, ka šajos dažos vārdos slēpta visu 206 konstitūcijas labojumu būtība, visi Kremļa propagandistu ieteikumi, kas izskanējuši kā pēdējo gadu, tā arī vēl izskanēs tuvāko desmit gadu laikā.

Ar izdevēja atļauju portālam "Delfi" ir ekskluzīvas tiesības latviešu valodā pārpublicēt neatkarīgā Krievijas medija "Republic.ru" (bijušais "Slon.ru") rakstus.

Ar leģendāro restarta grozījumu dažas dienas pirms balsošanas notika interesantas pārvērtības – no noklusēšanas objekta tas pēkšņi kļuva par iemeslu ietekmīgu runasvīru, tajā skaitā arī paša Putina, komentāriem.

Tajā visā grūti nepamanīt tādu kā izmisumu. Lielākoties par Putina prezidentūru restartējošajiem konstitūcijas grozījumiem kampaņas laikā runāja opozicionāri – jo metodiskāk viņus ignorēja oficiālā propaganda, kas koncentrējusies uz dzīvnieku tiesībām, krievu valodu, Dievu un parlamentu, jo dzēlīgāka kļuva kritika. Acīmredzot kādi sabiedrības viedokļa monitoringa rezultāti vedināja valsts vadību aizdomāties par to, ka ilgāk klusēt nav vērts, jo savējiem tas vienalga agri vai vēlu kaut kā būs jāizskaidro, bet svešie jau tāpat atminējuši šo intrigu.

Kā atceramies, sākotnēji “restarta” labojuma pat nebija konstitūcijas grozījumu detaļas skaidrojošajā vietnē un oficiālā pozīcija vedināja uz to, ka šāds labojums vispār ir mazsvarīgs un gandrīz vai tīri tehnisks. Un ko tur piebilst, ja labojums bija formulēts tā, ka juridiskus tekstus lasīt neradis cilvēks pirmajā brīdī nesaprastu, ka tas ir tieši tas pats labojums, kurā par teļa blēšanu vienkāršākā būtība noslēpta samudžinātu svešvārdu gūzmā. Faktiski pats grozījums nekur neparādās patstāvīgi, vienīgi kā piezīme konstitūcijas 81. panta 3. paragrāfam, – tādējādi visus, kas vēlas iepazīties ar šo jezuītisma šedevru, aicinu ar to iepazīties pirmavotā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!