Pirmdien, 30. augustā, pulksten 12 "Delfi TV ar Jāni Domburu" tiešraidē diskusija "Kas notiks ar migrantiem Baltkrievijas pierobežā?". Pēc tiešraides diskusija pieejama ierakstā.

Diskusijā piedalīsies iekšlietu ministre Marija Golubeva (A/P) Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica (JV), tiesībsargs Juris Jansons, Valsts robežsardzes priekšnieka vietnieks, ģenerālis Ivars Ruskulis, Latvijas Cilvēktiesību centra jurists Edgars Oļševskis un biedrības "Gribu palīdzēt bēgļiem" dibinātājs Egils Grasmanis.

Divas stundas pirms diskusijas sākuma, Tiesībsarga biroja pārstāvji "Delfi TV ar Jāni Domburu" informēja, ka Jansona vietā diskusijā piedalīsies Tiesībsarga biroja Pilsonisko un politisko tiesību nodaļas vecākā juriste Baiba Kiršteina.

Kā ziņots, valdība, ņemot vērā straujo nelikumīgo Latvijas-Baltkrievijas robežas šķērsošanas gadījumu skaita pieaugumu, lēmusi izsludināt ārkārtējo situāciju no 11. augusta līdz 10. novembrim Ludzas, Krāslavas, Augšdaugavas novados, kā arī Daugavpils pilsētā. Tās laikā ārkārtējās situācijas skartajā teritorijā netiek pieņemti personu iesniegumi par bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanu. Latviju šonedēļ apmeklējušās ANO Augstā komisāra bēgļu jautājumos biroja pārstāvji publiski norādījuši, ka šādas tiesības patvēruma meklētājiem būtu jādod.

No 10. līdz 27. augustam kopumā no Latvijas robežas nelikumīgas šķērsošanas tikuši atturēti 683 cilvēki, bet humānu apsvērumu dēļ valsts robežas šķērsošana nav liegta 25 cilvēkiem. Jāpiebilst, ka vēl lielāks skaits migrantu konstatēti uz Lietuvas un Polijas robežām ar Baltkrieviju - Polijā augustā iekļuvuši 2100 migranti, bet Lietuvā - aptuveni 4000. Publiskajā telpā izskanējis, ka migrantu skaita straujais pieaugums skaidrojams ar Baltkrievijā valdošā Aleksandra Lukašenko režīma īstenotu hibrīdkara operāciju "Slūžas", kas vērsta pret Eiropas Savienību.

Savus jautājumus dalībniekiem varat iesūtīt šā raksta komentāros, Facebook vai rakstot uz e-pastu janis.domburs@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!