Šonedēļ “Delfi TV ar Jāni Domburu” viesojās Satversmes tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele. Jau nākamnedēļ viņa atstās Satversmes tiesas priekšsēdētāja amatu, lai 6. oktobrī stātos Eiropas Savienības tiesas tiesneša amatā. Intervijā “Delfi TV ar Jāni Domburu” viņa atklāja iemeslus, kādēļ kandidējusi uz Eiropas Savienības tiesneša amatu un vērtēja Satversmes tiesas tiesneša amatā pieredzēto.

Atbildot uz jautājumu, kas bijis netaisnīgākais tiesību akts, ko nācies vērtēt, strādājot Satversmes tiesā, Ziemele atzina, ka tā, visticamāk, pēc tiesībsarga pieteikuma ierosinātā lieta par garantētā minimālā ienākuma līmeni.

Tāpat viņa atklāja, ka jau pēc dažām nedēļām Satversmes tiesa atklātā sēdē sāks skatīt pieteikumu par Darba likuma normas, kas paredz “tēva atvaļinājumu”, atbilstību Satversmei.

Ziemele intervijā arī pauda atbalstu Saeimas deputātes Ineses Lībiņas-Egneres kandidatūrai Satversmes tiesas tiesneša amatam.

Piedāvājam noskatīties intervijas spilgtākās epizodes:

Ziemele intervijā pastāstīja, kādēļ piekritusi kandidēt uz Eiropas Savienības tiesas tiesneša amatu un cilvēkus, kas viņu mudinājuši to darīt – 03:46.

Viņa neslēpa visnotaļ neglaimojošu vērtējumu politiķu un sabiedrības izpratni par Satversmi un tajā esošajām vērtībām – 11:06.

Satversmes tiesas priekšsēdētāja izklāstīja savu vērtējumu par to, cik taisnīga bijusi valdības un Saeimas rīcība, nepildot likumā dotos solījumus par atalgojuma paaugstināšanu mediķiem– 17:05.

Ziemele atklāja, ko uzskata par Latvijas izglītības sistēmas vājo vietu – 26:06.

Viņa skaidroja, kādi bijuši Satversmes tiesas apsvērumi, lemjot par to, cik lielā mērā ir pieļaujama publiskajā sektorā strādājošo atalgojuma publicēšana un kādēļ viņa nepiekrīt pārmetumiem, ka tiesneši atbalstījuši caurspīdīguma mazināšanu – 36:49.

Konstitucionālās tiesas priekšsēdētāja vērtēja, cik lietderīgi būtu atjaunot Satversmes 81. pantu, kas valdībai deva tiesības izdot noteikumus ar likuma spēku – 39:11.

Tāpat viņa sprieda par iemesliem, kādēļ Satversmes tiesā saņemto pieteikumu un ierosināto lietu skaits mēdz būt svārstīgs – 42:14.

Ziemele lēsa, kad konstitucionālā tiesa varētu sākt vērtēt jautājumus, kas saistīti ar obligātā iepirkuma komponentes atcelšanu – 57:31.

Viņa atklāja, kādēļ uzskata, ka ir apsveicami, ja Satversmes tiesas tiesneši reizēm mēdz būt atšķirīgās domās par kāda tiesību akta atbilstību pamatlikumam – 01:00:51.

Satversmes tiesas vadītāja arī pastāstīja, ko uzskata par nozīmīgāko Tieslietu padomes veikumu pēdējo gadu laikā – 01:17:25. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!