"Informācija, kas mums šobrīd ir, rāda, ka tā situācija gluži laba nav uz šī tilta," tā par Brasas satiksmes pārvadu diskusijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" norādīja Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) pārstāvis Māris Demme. Viņa teikto apliecināja arī Rīgas domes Satiksmes departamenta (RDSD) direktora pienākumu izpildītājs Emīls Jakrins, kurš uzsvēra, ka Brasas tilts ir pat sliktākā stāvoklī, nekā nesen kā slēgtais Deglava tilts.

Deglava tilts satiksmei ir slēgts kopš ceturtdienas, 25. aprīļa, kas nozīmē, ka citi tilti, uz kuriem novirzīta auto plūsma, saņem lielāku slodzi, kā ierasts. Ainārs Paeglītis, Deglava tilta rekonstrukcijas būvprojektu izstrādājušās un sekojošās papildus inspekcijas veikušās SIA "Inženierbūve" valdes priekšsēdētājs, uzskata, ka papildus slodzes neko būtiski neietekmē. Tāpat viņš norādīja, ka šobrīd Rīgā nav neviena tilta, kuru "rīt vajadzētu slēgt ciet". Paeglītis skaidroja, ka katram tiltam ik pēc pieciem gadiem tiek veikta inspekcija un, ja viss kārtībā, dota atļauja turpināt izmantot to vēl piecus gadus, taču norādīt, kuram no Rīgas tiltiem visdrīzāk beigsies noteiktais termiņš un būs jāveic atkārtota pārbaude, viņš uzreiz nevarēja.

Atšķirīgi no Paeglīša, Demme uzsvēra, ka viņam ir šaubas, piemēram, par Brasas tiltu, kurā nule kā uzsākti būvdarbi. Viņa rīcībā esošā informācija liecina, ka tilta stāvoklis nav "gluži labs". Jakrins tam piekrita, norādot, ka Brasas tilts ir sliktākā stāvoklī, nekā Deglava tilts. "Es aicinu viņu slēgt šodien. (..) Ja mēs esam nonākuši valstī situācijā, kur policija slēdz tiltus, lūdzu, slēdziet pēc analoģijas visus," viņš ironizēja.

Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis, kurš pieņēma lēmumu par Deglava tilta slēgšanu, uzsvēra, ka sākotnēji jāiepazīstas ar dokumentiem, citādi tiltu slēgt neesot pamata.

Jau ziņots, ka aprīļa sākumā BVKB, veicot būvdarbu kontroli, konstatēja Deglava tilta nesošo konstrukciju bojājumus. Tilta bojātie balsti tika konstatēti pēc tam, kad demontēja zem pārvada esošās noliktavas. Iepriekš šie balsti nebija pieejami, jo kalpoja kā noliktavu starpsienas. 8. aprīlī būvdarbi tika apturēti, bet vēlāk birojs arī rekomendēja pārtraukt tilta ekspluatāciju. Valsts policijas priekšnieks Ķuzis attiecīgo lēmumprojektu parakstīja 24.aprīlī, un tilts satiksmei bija slēgts no 25.aprīļa pulksten pieciem rītā. Tas galvaspilsētā radīja pamatīgus sastrēgumus.

Pilnu diskusiju par Deglava tilta slēgšanas pamatotību meklē šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!