"Tāpēc, ka krievs," vēsta Rīgas mēram Nilam Ušakovam (S) kaklā uzkārta zīme skrejlapās, kas īsi pirms "Saskaņas" tautas sapulces tika izlīmētas Rīgas mikrorajonos. Attēls, kurā Ušakovu "sagūsta nacisti", nu kļuvis par iemeslu kriminālprocesam, taču publiski teju identisks vēstījums bija pieejams vēl kopš pērnā gada nogales.

Pagājušajā piektdienā sociālajos tīklos strauji izplatījās ziņa, ka vairākos Rīgas mikrorajonos pie māju sienām un durvīm tiek izlīmēti materiāli, kuriem ir nacionālā naida kurinošs raksturs. Skrejlapās attēlots Ušakovs (S) cietumnieka drēbēs, bet viņu aizturējuši nacistu formastērpos ģērbti vīrieši. Vīriešiem formastērpos uz ķiverēm atrodas logo, kas līdzinās daļai no politiskā spēka "Nacionālā apvienība" (NA) logo. Valsts policija par šo faktu sāka kriminālprocesu, kuru nu izmeklē Valsts Drošības dienests.

Delfi novēroja, ka līdzīgs attēls vietnē Twitter atrodams kopš pērnā gada 17. decembra. Ierakstā, kuru publicējis "Jaunās konservatīvās partijas" biedrs Konstantīns Zorins, uz sagūstītāju ķiverēm ir Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) logo, savukārt Ušakovam kaklā uzkārtais uzraksts vēsta "tāpēc ka zaglis".

Zorins gan pašā ierakstā, gan sarakstē ar "Delfi" norāda, ka attēlu lejupielādēja no Facebook lapas "101. kilometrs" un pārveidoja to pēc saviem ieskatiem.

Attēla parādīšanas sociālajos tīklos sakrita ar laiku, kad KNAB veica vairākas kratīšanas un aizturēšanas personām, kas saistītas ar "Rīgas satiksmi", un vicemēra Andra Amerika atkāpšanos no amata. Zorins "Delfi" atsūtīja arī oriģinālo attēlu, kurš nu no "101. kilometra" ir dzēsts.
Foto: Mikrorajonos izlīmētās skrejlapas (pa kreisi) un kopš decembra tīklos esošais attēls (pa labi)

Lai gan vēstījums ir tāds pats kā skrejlapās, kas pārsteidza mikrorajonu iedzīvotājus, redzams kaklā iekārtās zīmes tekstam izmantotais rakstības stils ir citāds.

Jāatzīmē, ka "101. kilometrs" īpaši izcēlās priekšvēlēšanu laikā, tai skaitā, vairākkārt nonākot arī pētnieciskās žurnālistikas centra "Re:Baltica" iknedēļas kopsavilkumos par karstākajām aktualitātēm Latvijas Facebook. Lapā tika publicēti attēli, kuros diskreditētas vairākas partijas, tostarp "KPV LV" un NA, un, neskatoties uz šīs pērnā gada aprīlī izveidotās lapas zemo reitingu, ar atsevišķiem tās ierakstiem bija dalījušies pat 3,4 tūkstoši lietotāju. "Saskaņai" veltīta kritika lapā gan nebija atrodama.

Gan pats Ušakovs, gan viņa partijas biedre, domniece Regīna Ločmele-Luņova apstiprina faktu, ka attēlu ar "Nila sagūstīšanu" sociālajos tīklos manījuši jau labu laiku, taču, kā augstāk minēts, apgalvojumā ir vien daļa taisnības, jo internetā atrodamais attēls bija līdzīgs, ne identisks. "Delfi TV ar Jāni Domburu" studijā Ločmele-Luņova norādīja, ka priecājas par policijas sākto izmeklēšanu, taču ilgi esot domājusi, kur tur var saskatīt nacionālā naida kurināšanu. Viņa gan piekrīt, ka tur "ir potenciāls krimināls". Taujāta, kāpēc, ja jau attēlu redzējusi senāk, cīnoties par taisnību, pati iepriekš neziņoja policijai, politiķe attaisnojās ar laika trūkumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!