Foto: @Ruutucis/Twitter

Saistībā ar izplatītajām skrejlapām pirms partijas "Saskaņa" Rātslaukumā pieteiktās sapulces Valsts Drošības dienests (VDD) saņēmis no Valsts policijas kriminālprocesu par iespējamu nacionālā naida vai nesaticības izraisīšanu. Skrejlapas mikrorajona iedzīvotāji atraduši pie savām mājām Daugavgrīvā. Izplatītajos materiālos vienā gadījumā attēlots Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) cietumnieka drēbēs, bet viņu aizturējuši nacistu formastērpos ģērbti vīrieši.

"Kriminālatbildība par šādu noziedzīgu nodarījumu paredzēta Krimināllikuma 78. panta pirmajā daļā. VDD veic aktīvas darbības, lai noskaidrotu ar šo skrejlapu izplatīšanu saistītās personas," informē VDD.

VDD arī norāda, ka pateicas visiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri aktīvi informēja dienestu par minēto gadījumu un par citiem līdzīga rakstura iespējamiem pārkāpumiem saistībā ar 9. februārī notikušo publisko pasākumu Rīgā, Rātslaukumā.

Saņemtie iesniegumi tiks izskatīti šī kriminālprocesa ietvaros.

Skrejlapu lietā citā izplatītā materiālā norādīts, ka 9. februārī būs pieejams bezmaksas autobuss, lai nogādātu mikrorajona iedzīvotājus uz pieteikto piketu pie Rīgas domes. Tāpat materiālā rakstīts: "Atņēma tiesības runāt, tagad atņem pilsētu!" Tāpat izplatītajā materiālā pausts aicinājums atbalstīt Ušakovu.

Valsts policija par šo faktu sāka kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 78. panta 1. daļas par darbību, kas vērsta uz nacionālā, etniskā, rasu vai reliģiskā naida vai nesaticības izraisīšanu.

Pats Rīgas mērs savā "Facebook" kontā gan uzsvēra, ka partijai "Saskaņa" nav nekāda sakara ar plakātu vai skrejlapu izplatīšanu, kur attēloti cilvēki nacistu formastērpos un viņš. "Šis attēls cirkulē internetā jau vairākas nedēļas. "Saskaņa" cer, ka tas ir kāda cilvēka neveiksmīgs joks. Taču mēs nevaram izslēgt tīšas provokācijas iespējamību. Jebkuras nacionālā naida izpausmes formas mums nav pieņemamas! Visos reklāmas produktos par mītiņu šosestdien Rātslaukumā pulksten 12, ko izvieto vai izplata partija "Saskaņa" , ir norādīts, ka reklāmu apmaksājusi partija," pauda pašvaldības priekšsēdis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!