Foto: LETA/Delfi

"Spiediens un bezcerība," tā iemeslu sadarbībai ar bijušo LPSR Valsts drošības komiteju (VDK) raksturo Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) profesors Mārtiņš Boiko. VDK pretizlūkošanas elektroniskajā datubāzē "Delta Latvija" ("Delta") atrodami pieci aģenta ar segvārdu "Ernsts" ziņojumu atreferējumi. Kā liecina pērn decembrī publicētā VDK aģentu kartotēka, šis aģents ir Boiko. Trīs no šiem ziņojumiem vēsta pat etnomuzikologu un tagadējo Latvijas Universitātes profesoru Valdi Muktupāvelu, kurš rakstītos notikumus skaidri atminas un izklāsta intervijā "DELFI TV ar Jāni Domburu".

"Biju nesen uzsācis studijas. Vervēja trīs reizes. Atteicos. Vēlreiz atteicos. Šantažēja. Neredzēju izeju. Bailes bija sakāpušas grūti aprakstāmos augstumos, un nebija, pie kā tverties. Motivācija? Motivācijas nebija – bija spiediens un bezcerība," tā uz jautājumu, vai sadarbojies ar VDK, rakstiski atbild Boiko. Viņam, tāpat kā citām personām, kas aprakstītas "Maisi vaļā" sērijā, tika piedāvāti vairāki varianti, kā paust savu viedokli: saruna "DELFI TV ar Jāni Domburu", saruna ārpus studijas vai rakstiski.

"Deltā" redzami pieci aģenta "Ernsts" ziņojumi, kas datēti ar 1984. un 1986. gadu. Trijos no tiem pieminēts Muktupāvels. Vienā no tiem stāstīts par Muktupāvela kontaktiem ar kādu ārzemnieci, otrā Muktupāvels aģentam "Ernsts" stāstījis, ka drīzumā Kanādā tiks publicēts viņa raksts, kas veltīts latviešu tautas vēsturiskajiem mūzikas instrumentiem, bet trešajā aģents atstāstījis, ka Muktupāvels "ar aizrautību fotografēja Līvānu apkārtni". Aģentu izbrīnīja objekti, kuri tika fotografēti, – sagruvušas viensētas un citas ainavas, kurās redzamo lietu izskats bojā skatu. Pārējos divos ziņojumu atreferējumos runāts par tikšanās reizēm ar latviešu emigrantēm.

Portāls "Delfi" publicē dokumentus, kādi tie krievu valodā pieejami datubāzē "Delta", to tulkojumus latviski, ko nodrošina tulkošanas firma "Skrivanek", un arī aģenta kartītes attēlu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!