Foto: DELFI

Portāls "Delfi" pēc Covid-19 krīzes saspringtākā posma atsāk "Maisi vaļā" sēriju, kur turpināsim vētīt publiskotos "čekas maisu" materiālus.
Viens no ievērojamākajiem latviešu vēsturniekiem Heinrihs Strods, kurš 2012. gadā devās mūžībā, padomju laikos bija Latvijas Universitātes PSRS vēstures katedras vadītājs, bet pēc Atmodas kļuva par vienu no vadošajiem okupācijas pētniekiem Latvijā. Paralēli vēsturnieka darbam padomju laikos, kā liecina LPSR Valsts drošības komitejas (VDK) dokumenti, Strods bija arī VDK aģents ar segvārdu Viesturs, kurš ziņoja par kontaktiem ar trimdas latviešiem.

Vēsturnieks, vēstures doktors Heinrihs Strods (1925–2012) pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas ir bijis Latvijas Zinātņu akadēmijas Goda loceklis, Latvijas Valsts prezidenta Vēstures komisijas loceklis, holokausta laika noziegumu izpētes starptautiskās komisijas loceklis, Latvijas Republikas Ministru kabineta komisijas PSRS okupācijas režīma nodarīto zaudējumu aprēķināšanai loceklis, kā arī Latvijas Okupācijas muzeja pētniecības programmas vadītājs. Lai arī iepriekš vēsturnieku aprindās klīda runas, ka Strods, kurš pēc Atmodas pievērsās nacionālo partizānu kara pētīšanai, pats pēc 2. pasaules kara šos partizānus apkaroja, 2018. gadā atklātā informācija liecina, ka Strods ir bijis VDK aģents.

2018. gada decembrī pavērtajos čekas maisos jeb Latvijas Nacionālā arhīva (LNA) mājaslapā publicētā aģenta kartīte liecina, ka aģents ar segvārdu Viesturs savervēts 1957. gada 22. martā. Kartītē veiktie ieraksti liecina, ka savervētais ir 1925. gadā dzimušais Henrihs Strods, kurš vervēšanas brīdī ir bijis Latvijas Zinātņu akadēmijas Vēstures institūta Arheoloģijas un etnogrāfijas sektora vadītājs. Vervēšanu veicis VDK 2. daļas 3. nodaļas darbinieks Vanags. VDK 2. daļas galvenais uzdevums bija pretizlūkošanas darbs, lai aizsargātu PSRS un federācijas subjektus pret ārvalstu specdienestu izlūkošanas un kaitniecisko darbību. Savukārt 3. nodaļa cīnījās ar ideoloģisko diversiju. Aģenta Viestura personiskās lietas numurs ir "6835".

Aģenta Viestura segvārds un personiskās lietas numurs parādās astoņos VDK pretizlūkošanas elektroniskās datubāzes "Delta Latvija" ("Delta") ziņojumu atreferējumos. Portāls "Delfi" publicē dokumentus, kādi tie krievu valodā pieejami datubāzē "Delta", to tulkojumus latviski, ko nodrošina tulkošanas firma "Skrivanek", un arī ierakstus aģentu reģistrācijas žurnālos.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!