Foto: DELFI

Iedvesmojoties no žurnāla "Auseklis", kas bija pirmais preses izdevums Padomju Latvijā bez cenzūras, kāds tā laika mākslinieku aprindās aktīvs jaunietis vārdā Andrejs Pētersīlis kala plānus izdot pats savu nacionālas un mākslinieciskas ievirzes žurnālu. Starp cilvēkiem, kuriem viņš savus plānus uzticēja gan bija vairāki čekas aģenti, un, saskaņā ar VDK dokumentiem, viņi žurnāla tapšanu novērsa, novirzot jaunieša aktivitātes "politiski nekaitīgā" gultnē. Viens no aģentiem – žurnālists Dainis Lemešonoks – tagad atzīst, ka ziņojis čekai par Pētersīļa plāniem, bet noliedz, ka būtu tos sabotējis. Arī citu VDK dokumentā minēto aģentu kartītēs atrodami tolaik ar medijiem saistītu personu vārdi, bet šie cilvēki vai nu noliedz, ka Pētersīli vispār pazinuši, vai arī nereaģē uz aicinājumiem sniegt komentārus.

No nacionālisma uz austrumu filozofijām

Par žurnālu "Auseklis" jau vēstījām šeit, savukārt par Pētersīli datubāzē "Delta Latvija" saglabājies apraksts, kas apkopo vienas neidentificējamas čekas uzticības personas un četru VDK aģentu –"Namejs", "Arturs", "Margareta" un "Ivo" - sniegto informāciju. Dokumenti datēti ar laiku no 1987. gada rudens līdz 1989. gada ziemai, un vēsta par to, kā Pētersīlis, uzzinājis par "Ausekli", sācis domāt par vēl viena neatkarīga žurnāla izveidi, kas "starp latviešiem, propagandējot dažādu ticību idejas, viņu etnisko izredzētību, neatkārtojamību un vēsturisko pagātnes pastāvību, latviešu jaunatnē varētu veidot pret pašreizējo valsts kursu opozicionāru noskaņojumu un nesamierināšanos ar "migrantiem"." Čekas aģenti apgalvojuši, ka, Pētersīlis uz šī žurnāla bāzes cerējis izveidot politisku "grupējumu", kas būtu opozīcijā padomju varai.

Lai to novērstu, čekas aģenti "Namejs" un "Ivo" trīs mēnešu garumā veikuši pret Pētersīli "profilaktisko iedarbību". "Izmantojot viņa interesi par austrumu filozofijas virzieniem, viņa eksaltēto apkārtējās pasaules uztveri un iedomību, aģenti spēja viņa aktivitāti novirzīt tikai uz darbību Rēriha biedrībā un Žēlsirdības biedrībā," savā apkopojumā raksta čekisti. Tālāka vēršanās pret Pētersīli čekas ieskatā nav bijusi vajadzīga.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!