Veselības ministrijas iesniegtajā valsts budžeta pieprasījumā 2022. gada budžetam iekļauti 5,6 miljoni eiro maksas rezidentu darba samaksas un sociālo garantiju nodrošināšanai. To piektdien intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" pavēstīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), piebilstot, ka valsts budžeta līdzekļi šim mērķim ir pieprasīti pirmo reizi.

Nauda, ja tā tiks piešķirta, nonāks pie ārstniecības iestādēm, lai tās var samaksāt maksas rezidentiem algas tāpat, kā ārstiem-rezidentiem, kas studē par valsts budžeta līdzekļiem, norādīja ministrs.

Viņš skaidroja, ka tādējādi plānots novērst tādas situācijas, kā šoziem, kad kāda maksas rezidente, strādājot slimnīcā, inficējās ar Covid-19 un palika bez sociālajām garantijām. Šis gadījums ieguva plašu publicitāti arī tādēļ, ka Rīgas Stradiņa universitāte pret rezidenti ierosināja disciplinārlietu par nepamatotu studiju pārtraukumu, jo viņa par saslimšanu nebija informējusi universitāti.

Jautāts par paša parakstīto rīkojumu par rezidentūras vietu sadali 2021./2022. studiju gadā, kur, piemēram, pediatra pamatspecialitātē paredzētas vien divas rezidentūras vietas, Pavļuts norādīja, ka tam par iemeslu ir ierobežotais valsts budžeta finansējums rezidentūras studiju apmaksai. "Es nevaru parakstīt kā ministrs nevienu dokumentu, zem kura nav budžeta seguma," sacīja Pavļuts.

2021./2022. gadā no valsts budžeta līdzekļiem paredzēts finansēt 231 rezidentūras vietu jauno ārstu apmācībai. Vairākās pamatspecialitātēs plānota vien 1 rezidentūras vieta, bet ir arī tādas, kur tuvākajos gados nav plānota neviena no valsts budžeta līdzekļiem apmaksāta rezidentūras vieta.

Kopējais Veselības ministrijas pieprasījums par valsts budžeta papildu finansējuma piešķiršanu sasniedz 702 miljonus eiro.

Visu "Delfi TV ar Jāni Domburu" interviju ar veselības ministru var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!