Piektdien "Delfi TV ar Jāni Domburu" tiešraidē notika diskusija "Pedagogi pret ministri: demisija un Covid-19 ierobežojumi – par un pret". Tajā piedalījās izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) un Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Inga Vanaga. Pēc tiešraides raidījums pieejams ierakstā.

Jau ziņots, ka LIZDA 25. novembrī, izlēma pieprasīt Šuplinskas demisiju, to pamatojot ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) atbildi uz LIZDA prasībām - ministrija bija gatava pilnībā pildīt tikai vienu no tām, divas daļēji, bet pārējās ignorētas, norādīja Vanaga. Konflikta pamatā ir normatīvo aktu grozījumi, kurus virza IZM, kuros paredzēts noteikt stingrākus kvalitatīvos rādītājus skolu darba rezultātam, proti, tām izglītības iestādēm, kuru skolēnu vērtējums centralizētajos eksāmenos būs zem 40%, valsts mērķdotāciju samazinās par 20%. Arodbiedrība uzskata, ka šāda prasība krīzes apstākļos ir nesamērīga un ciniska.

Šuplinska savukārt paudusi, ka no prasības atteikties negrasās, un pārmetusi arodbiedrībai sadarbības trūkumu, pieņemot lēmumus par mācību procesu Covid-19 apstākļos.

Jāpiebilst, ka ministre "Delfi TV ar Jāni Domburu" diskusijā piedalījās attālināti caur tiešsaistes videosaziņas platformu. Arodbiedrības vadītāja ieradās klātienē.

Piedāvājam noskatīties spilgtākās epizodes no diskusijas:

Izaicinājumu publiski paškritiski izvērtēt savu rīcību abas diskusijas dalībnieces pieņēma nelabprāt – 01:52.

Viņu aprēķini, par to, cik daudzu skolu skolotājiem draudētu algu samazinājums, ja valdība pieņemtu jaunos kvalitātes kritērijus, atšķīrās pat seškārt – 11:15.

Runājot par Covid-19 izplatības ierobežošanai no 30. novembra ieviestajiem ierobežojumiem, neiztika arī bez spekulācijām par slēptiem valdības rīcības motīviem – 25:25.

Būtisks ir jautājums, kā maskoto skolotāju teikto uztvert bērniem ar īpašām vajadzībām – 37:48.

Jau šobrīd tiek domāts, kā mācību procesu organizēt tā, lai sagatavotu skolēnus eksāmeniem – 43:01.

Šuplinska skaidroja, kādēļ pedagogiem paredzētās piemaksas par darbu Covid-19 krīzē ir plānotas visai nelielas – 01:10:18.

Ministre un LIZDA priekšsēdētāja neslēpa atšķirīgus viedokļus par to, vai pedagogu vidū patlaban vērojama pastiprināta "izdegšana" – 01:14:57.

LIZDA vadītāja Vanaga veltīja skarbus vārdus ministres izpratnei par savstarpēju dialogu un nosauca vēl vairākus iemeslus, kādēļ arodbiedrība nolēmusi prasīt Šuplinskas demisiju – 01:19:36.

Šuplinska kategoriski noraidīja pārmetumus par īpašu labvēlību pret privātskolām, savukārt Vanaga centās šos pārmetumus pamatot – 01:25:55.

Izglītības ministre atklāja, cik lielam jābūt pozitīvo Covid-19 testu īpatsvaram, lai varētu lemt par patlaban noteikto ierobežojumu atcelšanu un klātienes mācību atjaunošanu. Tāpat viņa paskaidroja, kādi ierobežojumi varētu tikt ieviesti, ja situācija vēl pasliktināsies – 01:33:05.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!