Kopš šā gada 13. marta, kad Covid-19 dēļ izsludināja ārkārtas situāciju un infekcijas ierobežošanas vārdā tika noteikti dažādi pulcēšanās ierobežojumi, daudzi sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi pastiprināti pievērsās ēdienu piegādei mājās. Tomēr, kā “Delfi TV ar Jāni Domburu” diskusijā atzina ēdināšanas biznesa pārstāvji, ieņēmumi no šīm piegādēm ne tuvu nav kompensējuši ieņēmumu kritumu, ko radīja ēdināšanas iestāžu slēgšana un straujais apmeklētāju skaita kritums.

Latvijas Restorānu biedrības viceprezidents, šefpavārs Lauris Aleksejevs atzina, ka ēdienu piegādēs uz mājām pārliecinoši dominē divu veidu ēdieni, proti, pica un suši. Šīs nišas jau esot aizņemtas – katrā reģionā ir savi “spēlētāji” jeb tirgus līderi. “Bet kāda ir pica, kad viņu atved uz mājām? Vai viņa ir kraukšķīga?” ironiski vaicāja pazīstamais šefpavārs.

“Tā ir bakstīšanās, gāzēšana neitrālā ātrumā,” raksturojot mēģinājumus uz piegāžu rēķina kompensēt ieņēmumu kritumu no apmeklētāju apkalpošanas klātienē, sacīja Aleksejevs.

“Savā laikā viņas mums palīdzēja elektrības rēķinus nomaksāt,” jautāta par to, kā piegādes uz mājām iespaidojušas viņas uzņēmumu, diskusijā atzina “Skrīveru mājas saldējuma” preču zīmes īpašniece Lelde Sotniece.

Runājot par Ekonomikas ministrijas piedāvātājiem risinājumiem nozares atbalstam, Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas prezidents Jānis Pinnis norādīja, ka piedāvājums par subsidētu darba vietu apmaksu trīs mēnešu garumā nav uzskatāms par reālu risinājumu. “Pieņemsim, ka Eiropā tūrisms atkopjas, brauc cilvēki. Mēs ņemam cilvēkus atpakaļ no dīkstāves un, par cik mums ir subsīdija šie 430 eiro, mēs varam ņemt vairāk cilvēkus uz pusslodzi vai trešdaļslodzi, viņus pamazām atgriezt apritē. Bet paiet trīs mēneši, pienāk 30. septembris, uznāk nesezona, mums nogriež šīs subsidētās darba algas – mums viņi visi ir jāatlaiž,” skaidroja Pinnis.

Viņš norādīja, ka pašreizējā situācijā atbalstam subsidēto darba algu veidolā būtu jābūt pieejamam uz deviņiem mēnešiem, kas ļautu saglabāt nozarē vairāk nekā 15 tūkstošus darba vietu.

Visu “Delfi TV ar Jāni Domburu” diskusiju par viesmīlības nozares uzņēmēju organizāciju organizēto “Katlu revolūciju” un Covid-19 krīzes ietekmi uz nozari var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!