Viens neliels fragments aizēnojis visu labi iecerēto un izpildīto koncertu "Mīlestības vārdā. 18+", sarunā "Delfi TV ar Jāni Domburu" saka grupas "Instrumenti" mūziķi. Koncerts valsts simtgades svinību programmā izskanēja 2018. gada 19. novembrī pie Gaismas pils un vēlāk izraisīja negatīvu reakciju gan par dziedātājas Evijas Vēberes uzstāšanās kvalitāti, gan vēlāk publiskotajiem koncerta rīkotāju un iesaistīto mūziķu honorāriem.

Koncerta idejas autors un rīkotājs Jānis Šipkēvics uzskata, ka honorāri māksliniekiem tajā bijuši atbilstoši. Piemēram, daudz kritizētā Evija Vēbere, kura nule apbalvota ar "Zelta mikrofonu" par labāko alternatīvās mūzikas albumu, saņēmusi 666 eiro jeb 500 eiro pēc nodokļu nomaksas. Šipkēvics uzskata, ka tas ir bijis vairāk nekā godīgs atalgojums, cita lieta, ka valstī kopumā darbs kultūras jomā nav atbilstoši novērtēts, tāpēc šī situācija uzskatāma par sensitīvu.

"Uzskatu, ka koncerts ir tāds, par kuru saturiskā ziņā ir ļoti silta sajūta. Arī cilvēku lokā, kas to veidoja – kolektīvs, gaisotne, forma un formāts ir viens no visjaudīgākajiem darbiem, kam man ir bijis gods blakus stāvēt," sarunā ar Jāni Domburu saka Šipkēvics. Savukārt Sējāns piebilst, ka līdzīgās domās ir arī pārējie cilvēki, kuri bija iesaistīti koncerta tapšanā.

Šipkēvics atklāj, ka viņam bijis uzticēts uzdevums radīt koncertu, kas ar savu vēstījumu būtu vērsts uz nākotni. "Es izvēlējos reflektēt ar mūziku, kura , manuprāt, ir definīcija latvietības kodam. Mīlestība, jūtas, kaisle – bija šī koncerta idejiskais grauds." Kopā ar Gati Mūrnieku tika izveidota koncerta koncepcija, tālāk jau sekojusi vīzija, kuriem mūziķiem vajadzētu šajā koncerta piedalīties. Kā uzsver Šipkēvics, viņš pie koncerta strādājis gadu, bet komandu veidojis, ņemot vērā izvēlēto mūziķu varēšanas, prasmes, un katra individuālo starojumu vai spēku samērību.

Viņš piedāvājis šo redzējumu Simtgades birojam, un tas novērtēts kā labs. Sākotnējā tāme bijusi 80 tūkstoši eiro, bet pēc Kultūras ministrijas lūguma tā samazināta par 20 tūkstošiem.

Sējāns arī oponē, ka grupai "Instrumenti" un Jānim Šipkēvicam ir pietiekama producēšanas pieredze, jo savus koncertus grupa producē pati. "Mēs ļoti labi zinām, ko tas prasa. Koka skatuve, gaismas, kas midžinās, un skan visiem simts gadu zināmas dziesmas, ir rezultāts milzīgam, daudzu variantu izskatīšanas procesam. Tas, ka beigās koncerts izskan divas stundas, rada ilūziju, ka tik īsā laikā iztērēta tik liela nauda. Tas, kas notiek aiz skatuves un ilgstoši pirms tam, ir neredzamā zona," saka Sējāns.

Savukārt par Evijas Vēberes uzstāšanās samaksu Šipkevics bilst, ka viņa 19. novembra koncertā viņa dziedāja trīs dziesmas un iestudēja vienu no mīlestības vēstulēm. "Manuprāt, 500 eiro šāda mēroga koncertā par to ieguldījumu, ko viņa veica, ir vairāk nekā godīgi," saka koncerta mākslinieciskās programmas veidotājs.

"Man tas absolūti nešķiet nekas pārvērtēts. Tomēr saprotu, kur ir šī jautājuma sensitivitāte. Jo, protams, kopējais kultūras novērtējums valstī nav adekvāts. Tas nav normāls. Līdz ar to, šajā koncertā mēs visas tehniskās izmaksas centāmies pakārtot radošajam saturam, lai tie, kuri rada šo saturu, saņem pienācīgu atalgojumu," uzsver Šipkēvics.

"Strādājot, producējot albumus, rakstot dziesmas gan citiem māksliniekiem, gan televīzijas raidījumiem, teātra izrādēm un kino filmām, ņemot vērā laiku un pieprasījumu, automātiski veidojas savs tarifs. Diezgan precīzi ir iespējams aprēķināt, cik minūtē izmaksā sarakstīt vai noaranžēt skaņdarbu," skaidro Sējāns.

Mūziķi min, ka par uzstāšanos Dziesmu svētku koncertā 2018. gadā solisti saņēmuši 1000 eiro pēc nodokļu nomaksas.

"Instrumentu" mūziķi uzskata, ka ap vienu 19. novembra koncerta mirkli sacelta pārāk liela sensācija, kas aizēno kopējo notikuma noskaņu.

Gatis Zaķis pievienojas diskusijai, sakot, ka svarīgi ir saglabāt balansu. "Tika paņemts viens mazs fragments no visa koncerta, kas, iespējams, nebija pats spīdošākais, un iekrāsoja visu koncertu ne gluži pozitīvā gaismā. Sensācija ir neproporcionālā reakcija. Koncertā bija tika daudz burvīgu brīžu, par ko neviens nerunā."

Iepriekš Jānis Šipkēvics žurnālā "Ieva" teicis, ka uzskata – koncerts izdevies par 97%, tomēr vilcinās atbildēt, vai Evijas Vēberes "Svētku diena" būtu ieskaitāma 3%, kas nav īsti labi. "Man ir ārkārtīgi žēl, ka šis moments ir aizēnojis kaut ko tik ļoti siltu un foršu."

Gan Jānis Šipkēvics, gan Gatis Zaķis uzskata, ka klausītāji ne tik daudz bija sašutuši par šķībi nodziedātām piecām notīm, bet ieslēdzies iekšējais cenzors, ka šādi nedrīkst dziedāt Imanta Kalniņa dziesmas. Iebildumi vairāk bijuši pret Vēberes balss tembru, kas viņuprāt nav adekvāti.

"Ir fakta daļa – tās ir tās piecas notis, bet viss pārējais to paceļ kā uz viļņa. Tā ir citādība, kas cilvēkiem nav pieņemama. Nav tā, ka visi dzirdēja šīs šķībās notis, un ne visiem bija pretenzijas pret citādību. Tas nav viendabīgs viedoklis, drīzāk viedokļu jūklis. Tas izveidoja šo vilni, kas, manuprāt, ir neadekvāts," komentē Gatis Zaķis.

Jau iepriekš ziņots, ka kopējās autoratlīdzību summas koncertam "Mīlestības vārdā. 18+" pārsniegušas 57 tūkstošus eiro, un nekāds konkurss par šī koncerta producēšanu nav bijis rīkots. Mākslinieku izvēle un autoratlīdzību lielums bijis Jāņa Šipkēvica ziņā.

Līdzās šiem autoratlīdzību izdevumiem, par paša koncerta tehnisko nodrošinājumu (skatuve, skaņa, gaismas) no valsts budžeta tika iztērēti 180 tūkstoši eiro. Šo pasūtījumu konkursa kārtībā bija ieguvusi firma "Ideju institūts".

Atgādinām, ka pēc Latvijas simtgades svinību programmas īpašu ažiotāžu izraisīja 19. novembrī pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas notikušais bezmaksas koncerts "Mīlestības vārdā. 18+". Lielas diskusijas izraisīja tieši jaunās dziedātājas Evijas Vēberes viens no priekšnesumiem, kurā viņa savdabīgā manierē izpildīja Imanta Kalniņa kompozīciju "Svētku diena".

Pilna garuma video var noskatīties šeit!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!