"Tikko mums ar dienestiem ir saskaņota šī grozījumu redakcija par pulcēšanās ierobežošanu parkos, pludmalēs, dabas parkos – divi cilvēki maksimums vai vienas mājsaimniecības locekļi - cilvēki var sākt droši gatavoties, ka šajās brīvdienās tieši tā arī būs," intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" 27. martā pauda veselības ministre Ilze Viņķele (AP). Attiecībā uz stingrākiem ierobežojumiem cilvēku skaitam veikalos vai sodu par ārkārtējā stāvokļa pārkāpumiem palielināšanu, ministre gan pagaidām bija skeptiska.

Jau ziņots, ka valdība 14. martā Covid-19 izplatības ierobežošanai uz ārkārtējās situācijas laiku lēma aizliegt visus organizētos publiskos svētku, piemiņas, izklaides, kultūras, sporta un atpūtas pasākumus. Vienlaikus tika ierobežota arī neorganizēta pulcēšanās kultūras izklaides, atpūtas, sporta un reliģisko norišu vietās vairāk nekā 50 cilvēkiem vienlaikus. No Viņķeles teiktā izriet, ka ierobežojumi kļūs stingrāki, liedzot pulcēties arī brīvā dabā, turklāt stipri samazinot ļauto sapulcējušos cilvēku skaitu. "Negāžamies baros tajās populārajās atpūtas vietās," aicināja ministre.

Jautāta, vai drīzumā gaidāmi arī stingrāki cilvēku skaita ierobežojumi veikalos, ministre gan atbildēja, ka esošie ierobežojumi, viņasprāt, pagaidām vēl ir pietiekami. Šobrīd veikalos ir vizuāli nodalīta stāvēšana rindās ik pa diviem metriem. Viņķele modelēja situāciju, kad būtu noteiks, cik cilvēki drīkst vienlaikus atrasties veikalā atkarībā no tā izmēra: "Aizliegumiem ir jābūt salīdzinoši viegli nokonstatējamiem, vai tie ir pārkāpti. Man ir grūti iedomāties, kā policija var novērtēt, kam piemērot sodu."

Savukārt jautāta, kādēļ lēmumā nedēļas nogalēs un brīvdienās slēgt lielveikalus ir iekļauts izņēmums attiecībā uz būvniecības preču veikaliem, Viņķele norādīja, ka šajā gadījumā risinājums "diezgan tieši" paraugs ņemts no Vācijas. Viņa skaidroja, ka būvniecības preču veikali netiek slēgti, jo cilvēkiem var mājās sabojāties būtiskas lietas, kas nepieciešamas higiēnas nodrošināšanai.

Arī palielināt sodus par ārkārtējā režīma noteikumu, kā karantīnas vai pulcēšanās ierobežojumu pārkāpšanu, Viņķele pagaidām neuzskata par vajadzīgu. Viņa norādīja, ka sodi ir efektīvi, ja tie ir samērīgi. "Kolēģis dimdināja idejas par to, ka atrašanās ārpus izolācijas būtu sodāma ar 1000 eiro un kas tik vēl nē, bet, manuprāt, drīzāk tā soda jēga ir neizbēgamība, ne tika daudz apjoms," teica ministre.

Pilnu raidījuma ierakstu skatieties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!