'Delfi' jaunākais projekts
Viss, kas uzņēmējam jāzina par dalību iepirkumos
Publiskie iepirkumi veido vairāk nekā 14% no ES iekšzemes kopprodukta. Runa ir par milzīgām summām. Latvijā vien tie ir vairāk nekā 3,3 miljardi eiro gadā, kurus uzņēmējiem iegūt tomēr nav joka lieta. Pat mazu knifu nezināšana vai dokumentu gūzmā iztrūkstošs papīrītis var šķirt no uzvaras. Savukārt uzvara konkursā garantē stabilus ienākumus uz ilgāku laiku.

"Delfi Plus" speciālā un ļoti praktiskā projektā skaidro, kas uzņēmējam jādara, lai ne tikai piedalītos, bet arī uzvarētu publisko iepirkumu konkursos, un kā pareizi apstrīdēt rezultātu, ja piedzīvota netaisnība.
Kopā ar juristiem, gan uzņēmējiem, kas regulāri piedalās iepirkumu konkursos, "Delfi" žurnālisti skaidroja, kādas ir iepirkuma procesa problēmas, kas pēdējos gados mainījies un kas jāzina, pirms sākt rakstīt pieteikumu konkursam. Lai arī aptaujātie uzņēmēji uzsvēra, ka ar praksi "dalīties" iepirkumos nav saskārušies, viņi iezīmē satraucošu tendenci par konkursiem, kur rezultāts jau var būt iekodēts tā noteikumos, bet uzņēmumam "no ielas" būs grūti uzvarēt. Skaidrojām, vai tā patiešām var būt un ko šādās situācijās darīt.
Kur atrast informāciju un kā pieteikties iepirkumiem?
Uzņēmējiem, kuri līdz šim nav startējuši publisko iepirkumu konkursos, process šķiet ārkārtīgi sarežģīts, un tas nereti liek iecerei atmest ar roku. Velti. Ja izpilda "mājasdarbu", ikviens var būt veiksmīgs.
Lasi šeit
Kā un kad var apstrīdēt publisko iepirkumu rezultātus?
Iepirkumu process tomēr ne tuvu nav perfekts. Gan veidojot iepirkuma aprakstu un tajā iekļautās prasības, gan izvērtējot rezultātus, var tikt pieļautas kļūdas. Tāpēc likums paredz tiesības apstrīdēt gan pašu procedūru, gan arī izsludinātos rezultātus.
Lasi šeit
Ierēdņi neveido politiku, lēmumu pieņemšanas nasta ir politiķu rokās – tā, komentējot asās diskusijas par jaunajiem grozījumiem Publisko iepirkumu likumā, intervijā portālam "Delfi" atgādina Iepirkumu uzraudzības biroja direktors Artis Lapiņš. Viņa vadītais birojs gada laikā redz līgumus, kas kopsummā sasniedz 3,3 miljardus eiro. Tā ir summa, kas līdzinās trešdaļai no visa Latvijas 2021. gada budžeta. Tāpēc Lapiņš aicina, ja kaut kas nav kārtībā, nepievērt acis uz nejēdzībām.

To, ka viss iepirkumu procesos ne tuvu nav kārtībā, vislabāk parāda vairāku uzņēmēju atbildes par sabiedrībā izplatītu mītu patiesumu vai ne, bet jo īpaši tas, ka liela daļa no "Delfi" žurnālistu uzrunātajiem uzņēmējiem, kas regulāri piedalās iepirkumos, nevēlējās publiski par šo procesu runāt, vai arī piekrita to darīt tikai anonīmi, baidoties par sekām.
'Vai tiešām izvēlamies neko nedarīt?' – intervija ar IUB vadītāju
Runājot par grozījumiem likumā, kas cita starpā paredz, ka publiskajos iepirkumos var piedalīties tikai godprātīgi pretendenti, Artis Lapiņš nosaka: "Te nav koncentrēšanās uz konkrēto situāciju ar būvnieku karteli – profesionālās darbības pārkāpumi ir iespējami ļoti dažādās jomās. Vai vēlamies slēgt līgumu ar veterināro pakalpojumu sniedzēju, kas ir pieļāvis dzīvnieku badināšanu? Tas ir viens no daudziem piemēriem."
Lasi šeit
Mīti un patiesība par iepirkumiem
Uzņēmēju pieredze: dempings, 'dalīšanās' un papīru kalni. Vai nosacījumi konkursos vienmēr ir paredzēti savējiem un, lai uzvarētu, jābūt gatavam "dalīties". Vai kopā ar juristiem būs jāsagatavo papīru kalni, bet, ja izvēlēsies jūs, tad debešķīga nākotne ir garantēta. Šie ir tikai daži no stereotipiem, kas Latvijā valda par konkursiem un iepirkumiem. Cik lielā mērā tie atspoguļo realitāti?
Lasi šeit
Projekta "Uzvarēt! Nevar! Zaudēt!" iesaistījušies četri "Delfi" Biznesa nodaļas žurnālisti, kas pie tā tapšanas pavadījuši vairāk nekā mēnesi, lai sniegtu tiešām noderīgu informāciju uzņēmējiem. Plānojam arī turpmāk sekot iepirkumu procesam, zinot, ka jau nākamajā gadā paredzami vairāki publiskā iepirkuma konkursi par ļoti lielām summām. Mums ir svarīgi, lai uzņēmēji un sabiedrība būtu informēta, bet iepirkumu process būtu caurspīdīgs un godīgs. Aicinām arī lasītājus neklusēt un dalīties pieredzē, lai kopā uzlabotu visiem svarīgu jautājumu risināšanu!

Jāpiebilst, ka visi projekta raksti, pieejami "Delfi Plus" abonentiem. Ja vēl neesi abonējis "Delfi" maksas saturu jaunajam gadam, to par īpašu cenu var izdarīt šeit.