Foto: LETA

Latvijas Universitātes (LU) padome ir atbalstījusi LU rektora piedāvājumu izveidot piecu fakultāšu modeli, apstiprināja LU padomes priekšsēdētājs Ivars Kalviņš.

Jaunais LU konsolidācijas modelis paredz vienā fakultātē - Medicīnas, dabaszinātņu, matemātikas un datorikas fakultātē – apvienot līdzšinējās Medicīnas, Bioloģijas, Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu, Ķīmijas, Fizikas, matemātikas un optometrijas un Datorikas fakultātes.

Lai arī iepriekš izskanēja iecere par Sociālo zinātņu fakultātes (SZF) un Humanitāro zinātņu fakultātes apvienošanu, LU padome atbalstījusi priekšlikumu SZF apvienot ar Biznesa, vadības un ekonomikas fakultāti, izveidojot Ekonomikas un sociālo zinātņu fakultāti. Tikmēr humanitārās zinātnes tiks apvienotas Humanitāro zinātņu fakultātē.

Jaunajā fakultāšu modelī iekļauta arī Izglītības zinātņu un psiholoģijas fakultāte, kā arī Juridiskā fakultāte.

Universitātes skatījumā, jaunais fakultāšu modelis ļaus uzlabot sadarbību pētniecībā, kā arī studentiem tiks atvieglota iespēja mainīt studiju programmas, neejot prom no universitātes. Kalviņš sacīja, ka neesot viennozīmīgi optimāla risinājuma, taču universitātes padome rekomendējusi rektoram koncentrēties, lai fakultātes būtu veidojamas atbilstoši zinātnes universitātes pētniecības virzieniem. "Ir jāpanāk kopīga izpratne, ka šis ir labākais no iespējamiem variantiem," pauda LU padomes priekšsēdētājs.

Šobrīd universitātes administrācijai uzdots nākt klajā ar priekšlikumiem, kā nodrošināt jaunizveidoto fakultāšu funkcionēšanu – tie varētu tikt nodoti izskatīšanai ar nākamā gada 2. janvāri. Sagaidāms, ka līdz jaunā LU rektora ievēlēšanai 24. februārī tiks sagatavoti nepieciešamie normatīvie akti. Mēneša laikā līdz stāšanās amatā jaunajam rektoram būs laiks, lai izveidotu komandu, tostarp ieceltu dekānus, un pēc inaugurācijas ķertos klāt konsolidācijas procesa ieviešanai. Lai pārmaiņas process neietekmētu augstskolas darbības nepārtrauktību, reformas ieviešanai paredzēts pārejas posms līdz 2024.gada 1.septembrim.

Kā ziņots, LU plāno būtiski samazināt fakultāšu skaitu, iepriekš apliecināja Muižnieks.

Patlaban LU ir 13 fakultātes, kas aptver četras zinātņu nozares. Dabaszinātņu nozarē LU darbojas Bioloģijas, Datorikas, Fizikas, matemātikas un optometrijas, Ģeogrāfijas un zemes zinātņu un Ķīmijas fakultātes. Humanitārās un mākslas zinātnes var apgūt Humanitāro zinātņu, Teoloģijas un Vēstures un filozofijas fakultātēs. Sociālās zinātnes pārstāv Biznesa, vadības un ekonomikas, Juridiskā, Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas un Sociālo zinātņu fakultātes. Savukārt medicīnas un veselības zinātnes tiek pārstāvētas Medicīnas fakultātē.

Iepriekš izskanēja, ka Medicīnas fakultāti ar Ķīmijas fakultāti, Bioloģijas fakultāti un Fizikas fakultāti. Šādā Dzīvības zinātņu fakultātē varētu ietvert arī Ģeogrāfijas un zemes zinātņu fakultāti. Cits variants būtu apvienot matemātiķus un datoriķus.

Daudz neskaidrību bijis saistībā ar sociālo zinātņu un humanitāro zinātņu blokiem - kā sadalīt šīs zinātņu nozares pārstāvošās fakultātes, jo ne visas ir gatavas konsolidēties piedāvātajos rāmjos, turklāt atsevišķas šo jomu fakultātes ir ļoti lielas.

Kā viens no variantiem tika piedāvāts apvienot Sociālo zinātņu fakultāti (SZF) ar Humanitāro zinātņu fakultāti, tādējādi faktiski atgriežoties 20 gadus senā pagātnē, kad, atdaloties no humanitāro zinātņu bloka, radās SZF.

Cits variants ir SZF savienot ar citām sociālās zinātnes pārstāvošajām fakultātēm - Biznesa, vadības un ekonomikas, Juridisko, Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātēm, taču fakultāte būtu ārkārtīgi liela, turklāt Juridiskā fakultāte pauda vēlmi saglabāt savu zīmolu.

Ne visas fakultātes bija gatavas apvienoties LU vadības piedāvātajos modeļos.

Apvienojot fakultātes, notiks izmaiņas arī LU kopējā pārvaldībā – sarūkot dekānu skaitam, viņi varētu iekļūt augstskolas vadības struktūrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!