Foto: F64

Jau 9. maijā latvieši "Sudden Lights" ar savu smeldzīgo roķīgo šūpuļdziesmu centīsies savaldzināt miljonus – pusfinālā izšķirsies, vai Latvija jau septīto gadu pēc kārtas piedzīvos neveiksmi un finālā netiks, vai arī notiks tas, uz ko nācija cer visvairāk, proti, mūsējo dziesma Eiropu "paķers" tik ļoti, ka finālā tomēr būsim. Puiši ir optimistiski noskaņoti, un tikai viens grupas dalībnieks – solists – ir piesardzīgāks un uzskata, ka izredzes tikt finālā vērtējamas kā puse uz pusi.

Patlaban grupa "Sudden Lights" atrodas konkursa norises mājvietā Liverpūlē, kur aktīvi gatavojas svarīgajam pusfināla iznācienam. Lai gan ir grūti būt objektīviem, peldot cerību ezerā, portāls "Delfi" māksliniekiem vaicāja racionālu skatījumu pašiem uz sevi, proti, kā viņi paši vērtē savas izredzes kvalificēties lielajam finālam.

Grupas solists Andrejs Reinis Zitmanis saka: "Skatoties bukmeikeru prognozes, izredžu mums tikpat kā nav. Taču man tomēr ir sajūta, ka izredzes ir gan. Manuprāt, mūsu priekšnesums ir gana atšķirīgs no citiem, un būs gana daudz indie mūzikas piekritēju, kas par mums varētu nobalsot. Tāpēc es vēl nebūtu gatavs mest plinti krūmos," – tā Andrejs. Procentuāli viņš iespējamos panākumus vērtē 50 pret 50.

No kolēģa atšķirīgu redzējumu pauž basģitārists Kārlis Vārtiņš, kurš uzskata, ka "Aijā" priekšnesums tagad ir nopulēts. "Domāju, ka izredzes tikt finālā ir ļoti lielas. Mums ir skanīga dziesma, labi nostrādāts priekšnesums," spriež Vārtiņš.

Basģitārists savās prognozēs līgani iesniedzas ezotērikā: "Šis mēnesis mūsu horoskopu zīmēm ir labs, un man ir sajūta, ka mēs tiksim finālā. Mēs vēl parādīsim tiem, kas izdomā tās tabuliņas, ka velti esam nolikti tik zemu," saka mūziķis un min 80% varbūtību, ka pusfināls mūsējiem būs veiksmīgs.

Otrs ģitārists Kārlis Matīss Zitmanis skaidro, ka bukmeikeri savas prognozes balsta sausos matemātiskos aprēķinos, taču "ekseļiem" nav nekāda sakara ar publikas sirds jušanu.

"Jā, bukmeikeru prognozes nav īpaši cerīgas, tomēr viņi vērtē pēc konkrētiem kritērijiem un veido tabulas – tur viss ir izrēķināts. Bet Eiropas vidējais cilvēks jeb parastais skatītājs nedomā tabulās, viņš jūt ar sirdi. Viņus varētu aizķert [mūsu] patiesums. Tas ir tieši tas, ko mēs ar komandu esam izdarījuši – esam saglabājuši to patiesumu. Cilvēkiem jau nepatīk, ka viņus māna. Patiesums ir ļoti spēcīgs elements mūsu priekšnesumā," skaidro ģitārists un piebilst, ka sirds matēriju nav iespējams izmērīt procentos, tāpēc viņš dod visus 100%, ka izkļūšana no atlases notiks. "Tā man sirds saka," viņš optimistiski piebilst.

Tikai nedaudz zemāku skaitli – 95 procentus veiksmei par labu – nosauc grupas bundzinieks Mārtiņš Matīss Zemītis. Viņa ieskatā solists Andrejs ar minētajiem 50% izredzes novērtējis neadekvāti zemu. "Es teiktu 95%, jo tieši tik gatavi mēs esam finālam," atsaucoties uz priekšnesuma režisora Jura Matuzeļa pausto par puišu gatavību izrāvienam, saka Zemītis.

Buņģieris spriež, ka ļoti daudz noteiks tas, kādā omā 9. maijā būs "Eiropas vidējais skatītājs", ar kuru kāju no gultas būs izkāpis balsotājs. Zemītis īpaši lielas cerības liek uz atsevišķu subkultūru pārstāvjiem: "Cerēsim, ka daudz hipsteru un alternatīvi domājošu cilvēku būs ieslēguši televizoru tieši 9. maija vakarā. Es pats mūsu izredzes vērtēju kā ļoti augstas un cerēsim, ka tās arī piepildīsies," portālam "Delfi" komentē mūziķis.

Atgādinām, ka "Eirovīzijas" pirmais pusfināls LTV tiešraidē būs vērojams otrdien, 9. maijā, pl. 22. Mūsu dziesmai "Aijā" konkurenci veidos Norvēģija, Malta, Serbija, Portugāle, Īrija, Horvātija, Šveice, Izraēla, Moldova, Zviedrija, Azerbaidžāna, Čehija, Nīderlande un Somija. Šāds sastāvs objektīvi vērtējams kā ļoti spēcīga konkurence, turklāt abas mūsu kaimiņvalstis Lietuva un Igaunija startēs otrajā pusfinālā 11. maijā. Latvijas pārstāvji finālam nav spējuši kvalificēties pēdējos sešus gadus.

Lielais "Eirovīzijas" fināls LTV būs redzams 13. maija vakarā. Rūdīts konkursa pazinējs, "Delfi" sociālo tīklu redaktors Edgars Bāliņš, kurš šobrīd strādā Latvijas delegācijas sastāvā Liverpūlē, iepriekš analizēja, ka uzvaru konkursā, visticamāk, svinēs viena no šīm sešām valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!