Foto: Privātais arhīvs

Mūziķa Sanda Kiopa 2003. gads hits Pīlādžoga ir īsts fenomens pašmāju popmūzikā. Jau vairāk nekā 13 gadus tas nav zaudējis popularitāti, turklāt pēdējos gados tā slava pamatīgi pieaugusi. Kiops saka paldies faniem un neslēpj – autortiesībās no dziesmas atskaņošanas viņa maciņā ieripojuši tūkstoši.

"No Pīlādžogas autortiesībām no AKKA/LAA laika gaitā esmu saņēmis vairākus tūkstošus. Ja latus vēl pārrēķina eiro, tad labs skaitlis sanāk. Ir bijis, ka vienā šādā pārskaitīšanas reizē saņemu vairāk, nekā dažs Latvijas pilsonis gadā saņem algu.

Turklāt nauda no Pīlādžogas un citām manām dziesmām nāk joprojām. Konkrētu summu, ko karjeras laikā esmu saņēmis dziesmu autortiesībās, es nevarēšu pateikt, bet nu pāris desmiti tūkstoši eiro noteikti būs," sarunā ar DELFI Izklaidi savus ienākumus no paša radītajiem hitiem neslēpj Kiops.

Kopumā viņam regulāri ienākas autortiesību naudiņa par apmēram 50 dziesmām, kurām Kiops ir teksta vai melodijas autors.

"Jau no 1999. gada, kad man iznāca pirmais oficiālais albums Titāniks: Šeit es esmu, kur es arī jau biju vairumam dziesmu teksta autors, man sāka no autortiesībām tecēt naudiņa.

Pīlādžoga, protams, ir manas muzikālās daiļrades karognesēja, bet tie, kas ir uz tu ar manu muzikālo daiļradi, zinās teikt, ka man ir arī daudz dažādu stilu citu autordziesmu, kuras nes regulāru peļņu," stāsta mākslinieks.

Mūziķis var pastāstīt, ka Pīlādžoga, kura tika izdota 2003. gada ziemā, pēdējos gados ir piedzīvojusi savu atdzimšanu, jo pats Kiops ir nokļuvis slavas spicē.

"Līdz ar manu parādīšanos Latvijas medijos Pīlādžoga ar visu slaveno spērienu ieguva otro elpu. Un kur slava, tur arī nauda!

Kā tagad izeju sabiedrībā, tūlīt fani ir klāt. Vēlas ar mani uztaisīt selfīti, saņemt autogrāfus un, protams, redzēt dzīvajā Pīlādžogas spērienu," stāsta mākslinieks.

Viņam prieks, ka slava presē viņa fanu pulciņam piesaistījusi jaunu maksātspējīgu kultūras draugu vilni - par Kiopu sākusi fanot jaunatne no Rīgas.

"Senāk manu mūziku vairāk pazina ļaudis no 25 gadiem un uz augšu, un nezinu kāpēc, bet bērniem arī ļoti gāja pie sirds manas dziesmas," ar plašo fanu lokus, kas arī nodrošina galvu reibinošos panākumus, var palepoties Kiops.

Turklāt tie nav mūziķa vienīgie ienākumi. "Vēl jau man maksā arī LaIPA kā dziedātājam un producentam. Regulāri saņemu algu kā dzejnieks, komponists, dziedātājs un producents," no tautas slēpt savus ienākumus netaisās mākslinieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!