Foto: AP/Scanpix
Izraēliešu arheologs Eli Šukrons (attēlā) apgalvo, ka 20 gadus ilgušie izrakumi ir īstenojušies panākumiem un viņš beidzot atradis leģendāro citadeli, ko ķēniņš Dāvids ieņēma Jeruzalemes iekarošanas laikā.

Šukrons divas desmitgades pavadījis, meklējot lielus senos nocietinājumus un fortus, kas veidoti no piectonnīgiem akmeņiem. Tagad pētnieks ir pārliecināts, ka viņa atradums pilnībā atbilst Bībelē aprakstītajam.

Šis nocietinājums celts 800 gadus pirms tam, kad Dāvids to iekaroja no jebusiešiem, un, pēc arheologa vārdiem, apstiprina Bībeles stāstu pat to, kā Dāvids iekaroja Jeruzalemi.

Noteikt būves vecumu palīdzējušas pie cietokšņa sienām atrastās māla trauku lauskas, kas saskaņā ar veiktajām analīzēm ir gatavoti pirms 3800 gadiem.

Arheologa paziņojumu jau pasteigušies nokritizēt daži no viņa kolēģiem, kas uzskata, ka Šukrons tādējādi cenšas atdzīvināt seno diskusiju par Bībeles vēsturiskajām precizitātēm, ko ģeomitoloģijas eksperti kultivē, lai varētu pētīt senus arhitektūras pieminekļus.

Šukrons nav pirmais, kurš centies atrast liecības par ķēniņu Dāvidu, un dažiem pat tas it kā ir izdevies, tomēr pagaidām šādas vēsturiskas personas eksistence oficiāli nav apstiprināta.

"Šī ir ķēniņa Dāvida citadele, tā ir Cionas citadele un šī ir vieta, ko valdnieks Dāvids iekaroja no jebusiešiem," nesatricināmu pārliecību pauž arheologs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!