Ne tikai suņi: labestīgie dakteri ar ūsām, ķepām un astēm

Vairs sen nevienam nav šaubu, ka dzīvniekterapija var palīdzēt atveseļoties gan bērniem, gan pieaugušajiem ar ļoti dažādām diagnozēm, jo tās efektivitāte ir zinātniski pierādīta neskaitāmos pētījumos. Dzīvnieka siltums, pieglaušanās, acu skatiens un reizēm tikai klātbūtne nereti spēj sniegt labāku rezultātu nekā saujām tablešu. Uzzinām vairāk par dzīvniekterapijas veidiem.
Ne tikai suņi: labestīgie dakteri ar ūsām, ķepām un astēm
1
Dzīvniekterapija, dēvēta arī par petterapiju, zooterapiju un animaterapiju, ir dziedināšana ar dzīvnieka palīdzību. Daktera talants piemīt suņiem, kaķiem, delfīniem, zirgiem un pat papagaiļiem. Visbiežāk petterapiju izmanto gan maziem, gan lieliem pacientiem ar fiziskiem vai garīgiem traucējumiem, piemēram, cerebrālo trieku, autismu, Dauna sindromu, kustību vai runas traucējumiem pēc insulta.
Shutterstock



Ne tikai suņi: labestīgie dakteri ar ūsām, ķepām un astēm
2
Visbiežāk izmantotais dzīvniekterapijas veids ir kanisterapija (latīņu val. canis – suns), kur daktera pienākumi tiek uzticēti speciāli piemeklētam un apmācītam sunim. Pētījumi liecina, ka saskarsme ar suni uzlabo garastāvokli un mazina stresu, tādējādi veicinot atveseļošanos teju no jebkuras kaites. Četrkājainais terapeits bērniem ar cerebrālo trieku, invaliditāti, garīgu atpalicību, runas traucējumiem un autismu liek veikt attīstību veicinošus vingrinājumus, pašiem to nemanot – glaudot vai ķemmējot suni, dodot viņam komandas. Rietumvalstīs suņi bieži ir vecu ļaužu namu pastāvīgi iemītnieki, jo viņu klātbūtne rada omulību, liek pasmaidīt un neļauj ieslīgt grūtsirdībā.
Shutterstock


Ne tikai suņi: labestīgie dakteri ar ūsām, ķepām un astēm
3
Latvijā populāra ir arī reitterapija jeb ārstnieciskās izjādes. Tās var ļoti palīdzēt poliomielīta, bērnu cerebrālās triekas, skoliozes, muskuļu distrofijas, mugurkaula traumu un galvas traumu gadījumos. Dziedniecisku efektu sniedz dzīvnieka ķermeņa siltums, patīkamās emocijas, kas tiek gūtas, kontaktējoties ar zirgu, un, pats galvenais, rikšotāja ritmiskās kustības – liegā šūpošanās seglos liek darboties gandrīz visiem cilvēka ķermeņa muskuļiem, tos nostiprinot, un aktivizē arī citus procesus organismā.
Shutterstock


Ne tikai suņi: labestīgie dakteri ar ūsām, ķepām un astēm
4
Tepat tuvumā, mūsu kaimiņvalsts Lietuvas pilsētā Klaipēdā, ir delfinārijs, kur var ne tikai vērot krāšņus delfīnu šovus, bet arī iziet delfīnterapijas kursu, lienot baseinā kopā ar šo skaisto zīdītāju un īpaši apmācītu speciālistu. To izmanto gan garīgu, gan fizisku traucējumu gadījumā. Uz cilvēku pozitīvi iedarbojas ne tikai saskarsme ar delfīnu un iespēja peldēt kopā ar to, bet arī dzīvnieka izdalītā ultraskaņa. Pierādīts, ka tā labvēlīgi ietekmē visus procesus organismā, tostarp sirds, galvas smadzeņu, gremošanas sistēmas un sekrēcijas dziedzeru darbību. Ir daudz brīnumainu gadījumu, kad dakteris delfīns palīdzējis bērnam vai pieaugušajam piecelties no ratiņkrēsla.
Shutterstock


Ne tikai suņi: labestīgie dakteri ar ūsām, ķepām un astēm
5
Arī kaķi spēj dziedināt, taču viņus par terapeitiem izmanto retāk, jo, kā zināms, tie dara tikai to, kas pašiem tīk. Daudzviet ārzemēs stresa mazināšanai izmanto... kaķa murrāšanu. Cilvēks apsēžas ērtā pozā, aizver acis un uzliek austiņas, kurās skan šī tīkamā un nomierinošā skaņa. Vislabākais murrdakteris ir cilvēka paša kaķis, kurš, ieritinoties klēpī un liegi murrājot, spēj mazināt asinsspiedienu un palēnināt sirdsdarbību. Pētījumi liecina, ka kaķu īpašnieki retāk cieš no sirdskaitēm. Nav šaubu – kaķiem ir talants sajust, kur cilvēkam sāp, un, uzguļoties šai vietai virsū, atvieglot ciešanas, tomēr mehānisms, kā kaķis to dara, nav līdz galam izpētīts.
Shutterstock


Ne tikai suņi: labestīgie dakteri ar ūsām, ķepām un astēm
6
Terapeitiskiem nolūkiem izmanto arī putnus. To čivināšana un dziesmas palīdz pret daudzām nervu slimībām, pārgurumu un apātiju. Putnu dziesmu ierakstus iesaka klausīties, lai atbrīvotos no stresa. Dakteris papagailis tiek aicināts talkā, ja bērns stostās vai viņam ir runas traucējumi. Mācot putnam runāt, bērns arī pats nemanot mācās pareizi izrunāt vārdus, jo tas ir daudz interesantāk, nekā to darīt vienatnē.
Shutterstock


Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.