Pagātnes oligarhi: pieci bagātākie cilvēki pasaules vēsturē

Bagāti cilvēki bijuši visos laikos, turklāt ne vienmēr valdnieki – reizēm ietekmīgi hercogi bija bagātāki par karaļiem. Lai gan faktiski nav iespējams izskaitļot, piemēram, Čingizhana vai Līdijas valdnieka Krēza bagātības, speciālisti centušies aprēķināt, cik bagāti bijuši pagātnes "oligarhi". Viņiem piederošās summas, protams, norādītas mūsdienu ekvivalentā.
Pagātnes oligarhi: pieci bagātākie cilvēki pasaules vēsturē
1
Piektā vieta. Bizantijas imperators Bazils II Bulgāru Kāvējs (958-1025). 169,4 miljardi dolāru. Jau divu gadu vecumā kronēts par imperatoru, reālu varu Bazils ieguva 16 gados. Nepiekāpīgā rakstura dēļ un tiecoties pēc līderības, viņš atteicās no palīdzības valsts pārvaldīšanā, taču drīz drīz piesaistīja imperatora Romāna I nelikumīgo dēlu Bazilu, kurš bērnībā bija kastrēts. Ar viņa palīdzību apmācījies valsts pārvaldē, jaunais imperators viņa izsūtīja trimdā un pats sāka komandēt karaspēku. Visu viņa valdīšanas laiku raksturo kari un dumpji, bet savu bagātību Bazils II ieguva, iekarojot Bulgāriju un tādā veidā papildinot savu jau tā milzīgo mantojumu no tēva – imperatora Romāna II.
Bazila II kronēšana 960. gadā (autors nezināms).
Pagātnes oligarhi: pieci bagātākie cilvēki pasaules vēsturē
2
Ceturtā vieta. Romiešu ģenerālis Marks Licīnijs Krass (115.-53. gads p.m.ē.). 170-200 miljardi dolāru. Būdams visai uzņēmīgs cilvēks, Krass par niecīgām summām uzpirka „Romas ienaidnieku” īpašumus un izdevīgi tos pārdeva, kļūdams bagātāks par jebkuru cilvēku Senās Romas vēsturē. Tāpat viņš vadīja vergu tirdzniecību un sudraba raktuves. Kad Romā izcēlās kāds ugunsgrēks, Krass bija klāt un no panikā kliedzošajiem saimniekiem par smiekla naudu nopirks degošās mājas. Ar savas brigādes palīdzību viņš tās ātri apdzēsa un pārdeva visu, kas nebija sadedzis. Zaudējis karā pret Partas lielvalsti, Krass tika bargi sodīts – uzvarētāji viņam rīklē ielēja izkausētu zeltu.
Publicitātes foto


Pagātnes oligarhi: pieci bagātākie cilvēki pasaules vēsturē
3
Trešā vieta. Viens no ievērojamākajiem Eiropas politiķiem XI gadsimtā, vikingu pēctecis, Normandijas hercogs un vēlāk Anglijas karalis Vilhelms I Iekarotājs (1028-1087). 200 miljardi dolāru. Priekšpēdējais Anglijas karalis Edvards Grēku Sūdzētājs Vilhelmu bija nozīmējis par savu mantinieku, kam gan nepiekrita ietekmīgais ērls Harolds Godvinsons. Rezultātā Vilhelms sapulcēja tādu karaspēku, ka anglosakšu aristokrātija bija spiesta atkāpties, bet viņš kļuva par pirmo normāņu karali Anglijā.
Vilhelma Iekarotāja kronēšana (CircaSassy / cc).


Pagātnes oligarhi: pieci bagātākie cilvēki pasaules vēsturē
4
Otrā vieta – Mali imperators Musa I, pazīstams kā Mansa jeb „karaļu karalis” (1280-1337). 400 miljardi dolāru. Bagātās Mali impērijas tronī Musa kāpa 1312. gadā, un leģendārs kļuva viņa ekstravagantais svētceļojums uz Meku. Imperators ceļā devās ar 60 tūkstošu cilvēku lielu svītu un 12 tūkstošiem vergu. 80 kamieļu karavāna veda 12 tonnas zelta, kuru Musa izdalīja ar tādu dāsnumu, ka pilnībā sagrāva Ēģiptes dārgmetālu tirgu, no kā valsts nevarēja atkopties vēl 12 gadus.
Musa ar zelta tīrradni rokās (no 1375. gada Katalonijas atlanta).


Pagātnes oligarhi: pieci bagātākie cilvēki pasaules vēsturē
5
Pirmā vieta. Ķēniņa Dāvida dēls un trešais Izraēlas karalistes ķēniņš Zālamans (1011.-931. gads p.m.ē.). 680 miljardi dolāru. Leģenda vēsta, ka pie taisnīgā un bagātā Zālamana no Etiopijas ieradās pati Sābas karaliene, kura ar mīklām pārbaudīja Zālamana gudrību un, pārliecinājusies par viņa prāta spējām, uzdāvināja ar zeltu un dārgakmeņiem pildītu karavānu. Viņa valdīšanas laikā uzcelts pirmais Jeruzalemes templis, bet paša Zālamana bagātība bijusi tik liela un dzīvesveids tik grezns, ka paši varenākie senās pasaules valdnieki viņu apskauduši.
Luka Džordano. Zālamana sapnis (ap 1693. gadu).
Kā dzīvo cilvēks, kuram ir acīmredzami pārāk daudz naudas Kā dzīvo cilvēks, kuram ir acīmredzami pārāk daudz naudas   (18)
Svinēt 'krutāk' par Krutoju - bagātie ballīšu 'zvēri' Svinēt 'krutāk' par Krutoju - bagātie ballīšu 'zvēri'   (1)
Miljonārs savai draudzenei uzdāvina pasaulē pirmo šokolādes vannu Miljonārs savai draudzenei uzdāvina pasaulē pirmo šokolādes vannu   (20)
Blogeris izplata foto, kā izskatīsies Putina jaunās lidmašīnas Blogeris izplata foto, kā izskatīsies Putina jaunās lidmašīnas   (24)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.