Foto: F64

Viens no populārākajiem reklāmas jomas darboņiem Ēriks Stendzenieks (attēlā) uzskata, ka Latvijas sabiedrībā jau no bērnības vīriešiem tiek smadzenēs iepotēts, ka viņiem jāpelna konkrētas naudas summas un jāiegūst noteikts statuss. Ja neizdodas sasniegt uzstādītos standartus, apkārtējie ir vīlušies.

"Vīriešiem jau no bērnības tiek veidots nepareizs priekšstats par to, kas un kā viņiem dzīvē jāsasniedz. Nekur nav teikts, ka vīrietim obligāti jāpelna liela naudas summa, taču pie mums pieņemts, ka vienmēr jābūt labākam un veiksmīgākam par kaimiņu.

Nav brīnums, ka Latvijā, uzreiz aiz Japānas, ir tik augsts vīriešu pašnāvību skaits. Ja neizdodas attaisnot cerības, ko citi uz tevi likuši, dažiem rodas nopietnas problēmas un morāls sabrukums. Sabiedrības izdarītais spiediens kļūst nepanesams" sarunā ar DELFI Izklaidi stāsta Stendzenieks.

Taujāts, kāds tad ir "īsts vecis", reklāmas pazinējs uzsver, ka, lai arī ko teiktu sabiedrība, nav un nevajadzētu būt nekādiem kritērijiem, kurus sasniedzot, vīrietis iegūtu šādu statusu.

"Es savu mūžu esmu jau nodrošinājis. Man patīk nauda, automašīnas un statuss sabiedrībā, taču viss, ko esmu sasniedzis, ir tādēļ, ka pats to vēlējos, nevis tāpēc, ka kāds mani būtu ietekmējis vai uzspiedis savu viedokli. Katram ir brīva izvēle, ko viņš savā dzīvē vēlas darīt.

Ja tiek uzspiestas šādas sabiedrībā pieņemtās normas pret vīriešiem, man rodas pretenzijas. Šādā brīdī ir sajūta, ka man par kaut ko jājūtas slikti, jo neesmu attaisnojis uz sevi liktās cerības, bet kāpēc?" saka Stendzenieks.

Reklāmas jomas darbonis uzskata, ka tikai tādā valstī kā Latvija var atļauties uzskatīt, ka vīrietim jāpelna konkrēta naudas summa un jābrauc ar konkrētas markas automašīnu, lai viņš pierādītu, ka ir stiprā dzimuma cienīgs.

"Lai vīrietis justos kā "īsts vecis", manuprāt, pietiek ar to, ka izdodas sasniegt mērķus un attaisnot cerības, kuras esi licis pats uz sevi, nevis kāds cits. Darbības jomai vai sfērai nav nekādas nozīmes - kāds varbūt palīdzēs invalīdiem, cits veiks lielu atklājumu un tā tālāk.

Sabiedrībā pieņemtajiem standartiem, kuri, manuprāt, ir nepareizi un absurdi, nav nekādas nozīmes. Galvenais, lai vīrieša sasniegumi atbilst viņa iecerēm," uzskata Stendzenieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!