Foto: F64

Populārais pašmāju žurnālists un pasniedzējs Kārlis Streips (attēlā), kurš nekad nav slēpis savu netradicionālo seksuālo orientāciju un ir aktīvs seksuālo minoritāšu aizstāvis, jūnija otrajā pusē apmeklēja grandiozo Čikāgas praidu. Atgriezies Latvijā, viņš neslēpj savu sajūsmu par piedzīvoto.

"Es sen nebiju bijis šajā praidā. Parasti sakrita tā, ka ierodos Amerikā pāris dienas pēc praida vai arī atgriežos Latvijā neilgi pirms šī pasākuma, taču šogad man bija iespēja vērot gājienu klātienē.

Esmu ļoti priecīgs, ka man izdevās to visu redzēt savām acīm. Atmosfēra praidā bija ļoti pozitīva - laiks bija saulains, un gājienu vēroju kopā ar draugu, kuram piederošā ēka atrodas uz ielas, kur notika praids. Stāvēju divu stāvu augstumā uz balkona," sarunā ar DELFI Izklaidi par piedzīvoto stāsta Streips.

Krāšņo gājienu bija iespējams baudīt trīs stundas, un to atklāja Čikāgas mērs, bet viņam sekoja praida galvenais maršals jeb ceremonijmeistars - amerikāņu futbola spēlētājs Veids Deiviss, kurš aizvadītajā gadā nāca klajā ar paziņojumu, ka ir netradicionāli seksuāli orientēts.

"Gājiens bija tiešām iespaidīgs. Biju pārsteigts, ka tajā piedalījās arī sešu vidusskolu skolēni, kuri vēlējās parādīt, ka gejiem un lesbietēm ir nākotne un jaunieši atbalsta šos cilvēkus.

Iespaidīgu priekšnesumu sniedza arī organizācija Dykes on Bikes jeb lesbietes uz močiem. Visu ielu pieskandināja motoru rūkoņa un troksnis.

Neiztrūkstošs elements praidos ir platformas uz riteņiem, uz kurām parasti savus priekšnesumus demonstrē geju bāri, taču šoreiz ievēroju, ka arī dažādas citas organizācijas vēlas sev pievērst uzmanību, piedaloties gājienā.

Uz vienas no platformām bija uzņēmums, kurš piedāvā automašīnām nomainīt eļļu. Manuprāt, atjautīgs veids, kā piesaistīt klientus, jo gejiem ir nauda," savās pārdomās dalās Kārlis.

Praids izvērties par ļoti draudzīgu un miermīlīgu notikumu. Cilvēki jutušies ļoti pacilāti, jo neilgi pirms gājiena ASV augstākā tiesa atcēla aktu, kas līdz šim definēja laulību kā vīrieša un sievietes savienību.

Taujāts, vai arī Latvijā kādreiz varētu noorganizēt iespaidīgu un krāšņu gājienu, kurā valdītu draudzīga atmosfēra, Streips prāto, ka vispirms pašmāju gejiem un lesbietēm jāsāk priecāties par to, kādi viņi ir.

"Latvijā ir pārāk maz netradicionāli seksuāli orientētu cilvēku, kuri ir gatavi šādā gājienā piedalīties. Mūsu gejiem un lesbietēm vajadzētu saprast, ka šī diena ir domāta viņiem, lai priecātos un justos pacilāti.

2015. gadā Latvijā notiks Eiropraids. Es tiešām ceru, ka tas izvērtīsies par gaišu un priecīgu notikumu. Domāju, ka uz šo pasākumu ieradīsies daudz viesu no Rietumeiropas.

Savukārt par homofobiem un protestētājiem es neuztraucos, jo viņi jau vairākkārt izteikušies, ka nevēlas protestēt, jo šādā veidā praidam tiek pievērsta papildus uzmanība," prāto Kārlis.

Raugoties nākotnē, žurnālists aicina gaidāmajā praidā piedalīties visus, kuri ir pozitīvi noskaņoti. Ja kādam ir pretenzijas pret gejiem un lesbietēm, Kārlis viņiem iesaka šajā laikā aizbraukt uz jūru vai darīt savas ierastās lietas un nejaukties citu cilvēku dzīvēs.

"Tiem, kam ir iebildumi pret geju un lesbiešu laulībām, nav ar šiem cilvēkiem jāprecas. Tiem, kam vispār ir aizspriedumi pret netradicionāli seksuāli orientētajiem, iesaku paskatīties tālāk par nabu un nemelot, ka praidos notiek perversības un izvirtības. Tā nav. Ja ir kaut kādi aizspriedumi, sēdiet mājās un nejaucieties citu darīšanās.

Savukārt tiem, kuri mūs atbalsta, silti iesaku un aicinu nākt uz Eiropraidu 2015. gadā. Atmosfēra šādos pasākumos vienmēr ir draudzīga. Apsolos un varu garantēt, ka neviens neuzmāksies," noslēgumā saka Streips.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!