Foto: DELFI
Šīs nedēļas sākumā Latvijas prezidents Andris Bērziņš ar runu uzstājās ANO Ģenerālās asamblejas 68. sesijas vispārējo debašu atklāšanā, bet latviešu tauta šo uzrunu gaidīja ar lielām bažām, jo agrākā pieredze liecina, ka prezidents angļu valodu brīvi nepārvalda.

Tiesa, kā vēlāk sociālajos tīklos atzina tie, kuriem pietika drosmes uzrunu noskatīties, šoreiz Bērziņam veicies visnotaļ labi - viņš gan acis praktiski nepacēla no pierakstītajām lapām, bet ar sagatavotā teksta nolasīšanu tika galā labi.

Protams, atradās arī gana daudz kritiķu, kuri norādīja, ka Valsts prezidenta angļu valodas izruna ir tik briesmīga, ka neko daudz no ANO asamblejā teiktā neesot varējis saprast.

Prezidenta kritizētāju pulciņam pievienojies arī jau vairākus gadus Spānijā dzīvojošais mūziķis Gunārs Kalniņš (attēlā).

"Latvijas Prezident, Andri Bērziņ! LŪDZU noalgo interpretu, tulku! Vai arī nepārstāvi Latviju Starptautiskā telpā ar KATASATROFĀLĀM angļu valodas... gribēju rakstīt 'zināšanām', bet kaut kā grūti to nosaukt par zināšanām. Vēl viens Nasing Spešal," savā Facebook profilā lauzītā latviešu valodā rakstīja Kalniņš.

Aizstāvēt valstsvīru steidzies žurnālists Kārlis Streips, kurš atzinis, ka iepriekš daudz apspriestā Bērziņa runa, tiekoties ar ASV prezidentu Baraku Obamu, "tik traki taču nebija".

"Akcentiņš, jā, bet saprast visu varēja. Un ANO runu tomēr, pirms to pasniegt Ņujorkā, izrediģēja ļaudis, kuri angļu valodu prot konkrēti," norādīja Streips un satrauktajiem komentētājiem jautāja, vai vienīgais risinājums varētu būt par prezidentiem izvēlēt tikai trimdas latviešus.

Tāpat diskusijā iesaistījās kino kritiķis Normunds Naumanis, kurš aicināja visus pirms Bērziņa lamāšanas noskatīties filmu Tulks ar Nikolu Kidmenu

"No ANO tribīnes ir runājuši ar tādiem akcentiem, ka Bērziņš uz to fona ir Hārvardas profesors. ANO ir vesels tulku aparāts (simtiem), kas vienlaikus ar oratoru tribīnē visu pareizi pasaka da jebkurā valodā - ieskaitot perfektu angļu valodu. Necepieties par niekiem," aicināja Naumanis.

Tas gan satraukto Kalniņu ne visai nomierināja un viņš norādīja, ka klausīties, kā runā, piemēram, Zimbabves prezidents, viņam personīgi neesot tik sāpīgi, kā klausīties Latvijas prezidenta runāšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!