Foto: Zuma Press/EPA/Scanpix/LETA

Cietumā Londonā par precētu vīru kļuvis vietnes "WikiLeaks" dibinātājs, no ASV puses spiegošanā apsūdzētais programmētājs Džuljans Asānžs. Austrālijas pilsonis Asānžs kopš 2019.gada ir ieslodzīts Belmāršas cietumā Londonā.

Atļauju precēties 50 gadus vecais Asānžs saņēma pērnā gada novembrī un nu kāzas notikušas. Par viņa sievu kļuvusi juriste Stella Morisa, ar kuru Asānžs sāka draudzēties 2015. gadā un pēc diviem gadiem saderinājās. Vēlāk pasaulē nāca divi dēli – četrus gadus vecais Geibriels un divus gadus vecais Makss ir Lielbritānijas pilsoņi.

Pati Morisa par savām attiecībām ar Asānžu publiski runāja tikai 2020. gadā, argumentējot, ka baidās par mīļoto.

Taču nu cietumā abi oficiāli kļuvuši par vīru un sievu; Asānžam šīs ir otrās laulības dzīvē. Tiesa, preses fotogrāfi intīmajā mirklī klāt netika laisti, bet svinības tika izvērstas turpat uz ielas bez ieslodzītā klātbūtnes. BBC raksta, ka kāzās piedalījās divi liecinieki, divi apsargi un četri viesi.

Pēc salaulāšanās – starp citu, līgava bija tērpta Asānža atbalstītājas Vivjenas Vestvudas darinātā kleitā – uz ielas jauno sievu sagaidīja pūlis ar cilvēkiem, kas sauca apsveikuma vārdus. Turpat uz ielas tika sagriezta un notiesāta arī kāzu torte. "Esmu ļoti laimīga un ļoti skumja. Mīlu Džuljanu no visas sirds un gribētu, lai viņš būtu šeit. Viņš ir visbrīnišķīgākais cilvēks un viņa aizturēšana bija nežēlīga un necilvēcīga," sacīja 38 gadus vecā Morisa.
Austrālijas pilsonis Asanžs septiņus gadus slēpās Ekvadoras vēstniecībā Londonā, lai izvairītos no izdošanas Zviedrijai, kur viņš tika turēts aizdomās par savu līdzstrādnieču izvarošanu. 2019.gada novembrī Zviedrijas prokuratūra beidza izmeklēšanu šajā lietā.

2019.gada aprīlī Asanžs no vēstniecības tika izlikts, un Lielbritānijas policija viņu aizturēja. Lielbritānijas tiesa piesprieda viņam 50 nedēļu cietumsodu par atbrīvošanas nosacījumu pārkāpšanu 2012.gadā. Pēc soda izciešanas viņš tika paturēts Belmāršas cietumā, kamēr tiek izskatīta ASV prasība viņu izdot.

Asanžam ASV ir izvirzītas apsūdzības par pretspiegošanas likumu pārkāpumu saistībā ar 2010.gadā "WikiLeaks" publicētajiem tūkstošiem militāro un diplomātisko dokumentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!