Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievijas diktators Vladimirs Putins un mākslas vingrotāja, viņa bērnu māte Alīna Kabajeva dzīvo kopā, izpētījuši "Proekt Media" žurnālisti, kas stundu garā pētnieciskajā filmā vēsta arī par to, ka Kabajevai no 2011. gada pieder sevišķi grezns divstāvu penthauss augstceltnē Sočos – tas ir Krievijā vislielākais dzīvoklis.

Putins ar Kabajevu dzīvo kopā, visbiežāk rezidencē Valdajā, kas jau kļuvusi par elites pārstāvju ciematu. Turpat netālu ir dzīvoklis arī Kabajevas māsai, savukārt viesos bieži brauc viņas asistenti saistībā ar mākslas vingrošanu, kā arī citi radi.

Valdajas pils teritorijā uzcelta atsevišķa māja tieši viņai un bērniem, izpētījuši žurnālisti. 2021. gadā pie Kabajevas "koka torņa" tikusi uzcelta laivu piestātne, no kuras varot pārpeldēt kanālu un nonākt 28 hektārus plašā parkā. Rezidences apkārtne ir aizsargājamā zona, tostarp tā ir Valdajas Nacionālā parka teritorija, aizsargāta ar likumu. Tomēr tieši šeit 2018. gadā tika izbūvēts slepenais dzelzceļš, pa kuru Putins ierodas savā rezidencē.

"Proekt Media" izpētījis, ka luksusa nekustamo īpašumu iegādei gan sev, gan Kremļa elites vajadzībām tiek izmantoti prezidenta līdzekļi, kas paslēpti Kiprā. Saskaņā ar publiskoto, šeit liels spēlētājs ir Kipras kompānija "Ermira Consultants", kam pieder akcijas Putinam nozīmīgos uzņēmumos. Kompānijas bijušais menedžeris medijam pastāstīja, ka līdz 2015. gadam šī firma piederējusi kādam Vladislavam Kopilovam – it kā juristam no Sanktpēterburgas, bet patiesībā "Ermira" konti tikuši izmantoti, lai norēķinātos par Putina un viņa radinieku pirkumiem.

Minētais Kopilovs esot nulle – "bomzis gan pēc būtības, gan izskata," žurnālistiem paudis informācijas avots. Pati kompānija esot bijis kā "kopējais fonds". No 2015. gada šī uzņēmuma īpašumtiesības pārgājušas uz ārzonu kompānijām, aiz kurām stāvot, iespējams, Arkādija Rotenberga cilvēki, teikts videomateriālā par Putina īpašumiem. Saskaņā ar to, Putina tuvie cilvēki tikušies ar oligarhiem Rotenbergu un Juriju Kovaļčuku, pauduši viņu padotajiem savas vēlmes attiecībā uz mitekļiem, un pēc tam par "Ermira" naudu viss arī nopirkts.

Tieši šādā veidā 2011. gadā tobrīd 28 gadus vecā Kabajeva tikusi pie četriem dzīvokļiem Sočos, no kuriem viens ir sevišķi grezns penthauss un pēc nekustamā īpašuma speciālistu aplēsēm tas ir pats lielākais dzīvoklis visā Krievijā. Tas atrodas kompleksā "Royal Park" Sočos un ir 2600 kvadrātmetru liels. Kā 75 "hruščovkas" vienistabnieki kopā ņemti, norāda pētnieki.

Smalkākā Kabajevas dzīvokļa dizainu izstrādājis Valentīns Judaškins. Pats miteklis atrodas 16. stāvā 16 stāvu ēkā un uz tā var nosēsties helikopters. Penthausa lielāko daļu klāj zālājs ar visām iespējamām izklaidēm – liels baseins, lapenītes, barbekjū zona, bārs ar ūdenskrituma sienām, deju zāle.

Dzīvoklī ir 20 istabas, visām logi ar panorāmas skatu. "Carienes" guļamistaba ieturēta maigi rozā toņos, bet vairākas istabas mirdz zeltā; vannasistabā dominē baltais zelts. Ēdamistaba savukārt ir marmorā. Miteklī ir arī mākslas galerija, bet kabinets apdarināts ar koku un ādu. Dzīvoklī ir arī kārtīgs kinoteātris, SPA zona, biljarda zāle un citi labumi. Dzīvokļa vērtība – 100 miljoni dolāru, noskaidrojuši žurnālisti.

Divi citi dzīvokļi šī paša nama augšējos stāvos noformēti uz Kabajevas vecmāmiņas Annas Zacepiļinas vārda. Visi dzīvokļi tikuši pirkti par tirgum neadekvāti zemu cenu. Kabajevas dzīvoklis nekad nav bijis noformēts uz viņas vārda, tam gadu gaitā formālie īpašnieki mainījušies – tāda bijusi Putina mīļotās vēlme.

Kabajevas penthausa īpašnieks bijis Putinam pietuvinātais Oļegs Rudnovs, pēc viņa nāves sāka "saimniekot" viņa dēls Sergejs. Šo jauno vīrieti un arī Kabajevas vecmāmiņu Annu žurnālisti nesastapa viņiem it kā piederošajos dzīvokļos. Kabajeva karaliskajā kompleksā neesot redzēta jau vairākus gadus, jo, visticamāk, pastāvīgi dzīvo kopā ar Putinu Valdajas rezidencē, secina "Proekt Media" autori.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!