Foto: Publicitātes foto

Igaunijā pagājušajā nedēļā atklāts "gadsimta noziegums" – beidzot atrasta stikla burciņa ar fekālijām, kas tika nozagta aizvadītā gada rudenī, vēsta laikraksts Postimees.

Šīs fekālijas bija ievērojamākā igauņu mūsdienu mākslinieka Jāna Toomika (šobrīd 51 gadu vecs) instalācijas sastāvdaļa, kas bija apskatāma Tartu pilsētas mākslas muzejā.

Policija noskaidrojusi, ka zādzību izdarījis kāds Jāss Kazelāns, kurš ir Igaunijas Skulptoru savienības biedrs. Nav zināms, vai burciņa viņam konfiscēta, bet Kazelānam nācies samaksāt 64 eiro lielu soda naudu.

Fekāliju zaglis žurnālistiem pastāstījis, ka nav vēlējies šādā veidā kļūt slavens - viņš tikai gribējis "izraisīt diskusiju", kas arī izdevies, jo par šo kuriozu lietu vēsta arī daudzi mediji ārpus Igaunijas.

Zādzība no muzeja notika pagājušā gada 8. septembrī. Pēc tās izstādes rīkotājiem nācās gan māksliniekam, gan publikai atvainoties, ka "mākslas darbs ir zaudējis savu vienoto veselumu".

Jāna Toomika oriģinālā instalācija ar fekālijām tika izveidota 1992. gadā. Šis mākslas darbs izpaudās kā uz avīzēm aplī izliktas burciņas ar autora fekālijām, bet tām klāt bija pielikts viņa attiecīgās dienas uztura apraksts.

2012. gadā šī instalācija tika atjaunota izstādes ar nosaukumu MÖH? FUI! ÖÄK! OSSA! VAU! ietvaros, bet māksliniekam bija jākakā no jauna, jo 20 gadus senās fekālijas vairs nebija saglabājušās.

Māksliniekam tika samaksāti divi tūkstoši eiro, lai gan muzeja direktors Rēts Marks skaidroja, ka maksājis "par ideju", jo muzejā glabāt fekālijas viņš neplānojot, taču apraksti ar ēdienkarti ir instalācijas sastāvdaļa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!