Foto: Kadrs no video
Vai esi kādreiz domājis, kā būtu dzīvot, piemēram, viduslaikos? Ja tā, neesi vienīgais, jo, lasot un skatoties stāstus par vēsturi, cilvēkiem labpatīk sevi tajos iztēloties. Tāpat ceļošana laikā šķiet vilinoša, jo tad varētu mēģināt izlabot visas kļūdas, kuru dēļ kaut kas dzīvē aizgājis greizi. Lai vai kā, par realitāti laika mašīnas pagaidām kļūst tikai filmās – interesantās un ļoti aizraujošās.

Lūk, esam apkopojuši 10 novērtēšanas vērtas filmas, kurās kopā ar galvenajiem varoņiem varēsi doties virtuālos ceļojumos uz pagātni, bet reizēm – arī nākotni! Izrādās, nemaz tik viegli neklājas arī tiem, kam šāda spēja vai iespēja ir dota.

"About Time"


2013. gadā skaitītāju vērtējumam tika nodota romantiskā komēdija par centieniem atrast mīlestību. Kādas ne īpaši izdevušās Jaungada ballītes laikā Tima tēvs, kuru filmā atveido aktieris Bils Naigijs, savam 21 gadu vecajam dēlam atklāj noslēpumu – viņu ģimenes vīriešiem piemīt unikālas spējas ceļot laikā. Jaunais vīrietis nolemj ņemt grožus savās rokas un izmainīt to, kas notiek un ir noticis viņa dzīvē. Viņš vēlas mainīt pasauli, uzsvaru tomēr liekot uz draudzenes meklējumiem.

Filmas režisors ir neviens cits kā Ričards Kērtiss, kuram roka romantiskajā žanrā jau ir piešauta, veidojot tādas filmas kā "Love Actually", "Four Weddings and a Funeral", "Notting Hill", "Bridget Jones's Diary" un "The Boat That Rocked". Lomās – kanādiešu skaistule Reičela Makadamsa, Bils Naigijs un Toms Holanders.

"Back to the Future"


Filmas nosaukums "Back to the Future" jeb "Atpakaļ nākotnē" visnotaļ skaidri pasaka priekšā, ka stāsts būs par vairākām laika telpām. Tā vēsta par pusaudzi Mārtiju, kurš ar doka Brauna palīdzību no astoņdesmitajiem nokļūst piecdesmitajos un satiek savus nākamos vecākus. "Imdb" topā, kurā apkopotas filmas par ceļošanu laikā, šis 1985. gada veikums aizvien atrodas augšgalā. "Atpakaļ nākotnē" bija pirmā no triloģijas daļām.

"Edge of Tomorrow"


Ko tu darītu, ja varētu vakardienu izdzīvot vēlreiz? "Rītdienas robeža" galvenajam varoni atbilde uz šo jautājumu radās tikai filmas laikā. Darbība norisinās tuvā nākotnē, kurā citplanētieši ir uzsākuši iznīcinošu uzbrukumu Zemei. Cietuši sakāvi visās līdzšinējās kaujās, pasaules valstu armijas apvienojas izšķirošajam uzbrukumam.

Virsnieks Viljams Keidžs ir armijas zinātnieks, kurš nav piedalījies nevienā kaujā līdz brīdim, kad tiek pazemināts rangā un nosūtīts doties uzbrukumā. Viņš tiek nogalināts dažu minūšu laikā pēc uzbrukuma sākuma, bet pēkšņi atmostas dienu pirms savas nāves. Keidžs nokļūst neizskaidrojamā laika atkārtošanās ciklā, piespiežot viņu atkal no jauna doties zaudētajā kaujā un mirt.

Asa sižeta filmas galvenās lomas atveidotājam nav svešas. Šis darbiņš uzticēts talantīgajam Tomam Krūzam.

"Primer"


Filma, kas savā laikā ieguva Sandēnsas festivāla balvu, ir stāsts par draugiem, kas izgudro ierīci ceļošanai laikā. "Primer" scenārists un režisors ir Šeins Keruts – vēstīts, ka viņš filmas uzņemšanai iztērējis tikai 7000 dolāru. Šī filma guvusi popularitāti kā savdabīgs darbs, kas piedāvā eksperimentālu sižeta struktūru, kā arī iepin filozofiskus un ētiskus jautājumus.

"Safety Not Guaranteed"


Ja kāds nepazīstams cilvēks piedāvātu kopīgi ceļot laikā, negarantējot tavu drošību, visdrīzāk, tu šo brīnišķīgo iespēju pat neapsvērtu. Taču trim cinisma pārņemtiem Sietlas žurnālistiem šis piedāvājums šķiet pat ļoti interesants. Ar laiku starp diviem varoņi sāk veidoties saikne, taču šeit arī apstāsimies, lai neizstāstītu par daudz.

Filmas vienā no galvenajām – praktikantes lomām uzmirdz Obrija Plaza, plecu pie pleca darbojoties ar Marku Duplasu.

"Donnie Darko"


Kādu jaunieti, kurš teju vai caur adatas aci izsprucis no nelaimes gadījuma neatgriezeniskajām sekām, nomoka baisa vīzija, kas seko ik uz soļa. Viņa skatam paveras vīrietis milzu truša tērpā, kurš ar manipulācijas paņēmieniem ievilina zēnu savas tīklos un liek viņa veikt vienu noziegumu pēc cita.

"Palm Springs"


"Pālmspringsā" galvenā varone Sāra (Kristīna Milioti) ir līgavas māsa kādās Kalifornijas kūrortā notiekošās kāzās. Svinību laikā viņu īpaši pārsteidz kāda kāzu viesa uzvedība (Endijs Sembergs) – vīrietis šķiet ļoti brīvs un patiess, tādējādi Sāru ieinteresējot. Tālākie notikumi izvēršas pavisam negaidīti, taču dīvainākais seko nākamajā rītā, kad Sāra atkal pamostas kāzu dienā. Un pēc tam atkal. Un atkal…

Asprātīgās komēdijas režisors ir Makss Barbakovs. Pirmoreiz dienas gaismu filma ieraudzīja Sandēnsas kinofestivālā.

"The Time Traveler's Wife"


Ja būtu jānosauc kanādiešu aktrises Reičelas Makadamsas populārākās lomas, pirmajā vietā izvirzītos "ceļotāju laikā sirdsdāma". Par tādu viņa kļūst arī filmā "Laika ceļotāja sieva", kas ir balstīta 2003. gada grāmatā ar tieši šādu pašu nosaukumu. Galvenā varone Klēra pieliek visas pasaules pūles, lai ar savu mīļoto vīrieti dzīvotu sapņu dzīvi, cenšoties pieņemt faktu, ka viņam nav nekādas kontroles pār regulāri notiekošajiem ceļojumiem starp laika telpām. Viņa nezina, kad viņš atgriezīsies un kad atkal pazudīs no viņas dzīves.

Emociju viesulim, kas caurvij visu kinomākslas darbu, Makadamsai pievienojas Ēriks Bana un Rons Livingstons.

"Looper"


Asa sižeta amerikāņu fantastikas filmā "Laika cilpa" jeb "Looper" savas aktiermākslas prasmes izrāda Džozefs Gordons-Levits, skaistule Emīlija Blanta un citi, tomēr vislielākais trumpis ir Brūss Viliss. Pamatā darbība norisinās nākotnē, kad ceļošana laikā vairs nav nekas jauns un neparasts. Kāda korporācija atbrīvojas no sev nevēlamiem cilvēkiem, sūtot viņus uz pagātni, un šīs "paciņas" saņēmējām jāpieliek punkts, iešaujot cilvēkam lodi pierē. Viss iet gludi līdz brīdim, kad galvenais varonis, izsaiņojot kārtējo maisu, atrod tur ieliktu... sevi pašu, atsūtītu no nākotnes.

Laika režisors ir Raiens Džonsons, kuram tā bija trešā pilnmetrāžas filma karjerā. Vēstīts, ka kinomākslas darba ražošanas un reklāmas budžets bijis ap 30 miljoniem dolāru (aptuveni 25 miljoni eiro).

"17 Again"


Ja šodien pat būtu jāatgriežas vidusskolā, daudzi bēgtu prom, cik vien ātri kājas nes. Taču Metjū Perija atveidotajam varonim atļauja netika vaicāta un, lai labotu pieļautās kļūdas un piepildītu nerealizētos sapņus, viņš 37 gadu vecumā uz neilgu dzīves posmu tika nogādāts atpakaļ skolas solā – blakus savai meitai un dēlam. Perija varoņa jaunības kurpēs iejūtas Zaks Efrons, kurš ar šo lomu sader kā roka ar cimdiņu.

Ja šajā sarakstā nav iekļauta filma, kuras pamatā ir ceļojumi laikā un kura uz tevi atstājusi pamatīgu iespaidu, padalies komentāru sadaļā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!