Foto: Vida Press

2. septembrī savu 56. dzimšanas dienu svin par Holivudas vientuļnieku dēvētais Kianu Rīvss, kurš gan pēc ilgām fanu gaidām 2019. gada nogalē sabiedrībā manīts ar draudzeni pie sāniem. Karjerā viņš devis priekšroku asa un drūma sižetu kino, romantiskās filmas atstājot otrajā plānā. Lai gan viņa daiļradē izcilu lomu netrūkst, dažas bijušas pārliecinošākas par citām, atstājot dziļāku nospiedumu Rīvsa portfolio.

Aktiera karjeru Rīvss uzsāka astoņdesmito gadu vidū, piedaloties dažādos TV seriālos. Sākums viņš bija neatkarīgā kino aktieris, taču pēcāk iesaistījies arī komerciālos projektos. Rīvsa bērnība pagāja nemitīgos pārbraucienos – viņš dzimis Libānā, bet vēlāk dzīvojis Austrālijā, ASV, Kanādā. Divus gadu vecumā ģimeni pameta tēvs. No tēva Rīvsam palikusi tikai viena lieta – skaistais vārds (Kianu havajiešu valodā nozīmē "dzestrs kalnu vējš").

Viņa nevēlēšanos spēlēt romantiskajā žanrā kino kritiķi saistījuši ar personīgās dzīves traģēdijām. Arī viņš intervijās neslēpa, ka bieži vien ieslīdzis dziļā depresijā. Lai gan jau kopš bērnības Rīvss bijis vientuļnieks, viņa depresīvo raksturu ietekmējusi vairāku tuvinieku nāve: draugs Rivers Fīnikss mira no narkotiku pārdozēšanas, bet mīļotā jaunākā māsa Kima – no leikēmijas.

Neskatoties uz sāpīgiem un grūtiem brīžiem, Rīvsam izdevies kļūt par Holivudas spīdekli un stāvēt uz pjedestāla augstākā pakāpiena. Iedvesmojoties no "Insider", iepazīstinām ar piecām aktiera visu laiku spožākajām lomām!

"Lūzuma punkts"


Rīvsam šajā 1991. gada filmā uzticēta FIB aģenta Džonija Jūtas loma, kurš izmeklē vairākas banku aplaupīšanas lietas. Speciālisti uzskata, ka pie vainas varētu būt banda, kuras sastāvā darbojas sērfotāji. Lai noskaidrotu šī pieņēmuma patiesumu, kā arī ievāktu informāciju, Džonijs cenšas iefiltrēties viņu starpā. Iepazīstot bandas vadoni Bodiju, Džonijs pamazām iejūtas arī sērfotāju vidē un viņu dzīvesveidā.

2015. gadā kulta filmai iznākusi jauna versija, tiesa – bez Rīvsa.

"Matrikss"

Zinātniskās fantastikas sāgai "The Matrix" piedēvējams pat leģendāra kinomākslas darba statuss, un viena no galvenajām veiksmes atslēgām ir tieši viņš – Kianu Rīvss. Lai gan "Matrikss" uz ekrāniem nonāca pirms vairāk nekā 20 gadiem, līdzinieku gan specefektu, gan sižeta spraigumā tai arvien vēl nav.

Kas interesanti, filmas uzņemšanai toreiz vēl brāļi Vačovski no "Warner Bros" pieprasīja 60 miljonus ASV dolāru, taču saņēma 10. Ar to, protams, nebija gana, lai īstenotu visas viņu idejas. Tā vietā viņi nolēma izmantot piešķirto naudu, lai radītu episku ainu, ar ko pārliecināt studiju piešķirt pieprasīto summu. Zīmīgus un arī neiznāmus aizkadra faktus par leģendāro filmu, lasi šeit.

Zināms, ka filmu sērija piedzīvos turpinājumu, un ceturtajā daļā piedalīsies gan Neo atveidotājs Rīvss, gan Trinitijas lomas izpildītāja Kerija Anna Mosa.

"Džons Viks"

"Dzons Viks" ("John Wick") nav vienkārši grāvējfilma, bet gan leģendāras Holivudas kaskadieru studijas "87Eleven Action Design" dibinātāju debijas filma, kurā tie ielikuši sirdi un dvēseli un kurai pietaupījuši savus labākos trikus un idejas. Džons Viks ir leģendārs algots slepkava, kas pēc sievas nāves šo dzīvi atstājis pagātnē. Vientuļnieka dzīvi pārtrauc kāda bandas rīcība, kas mudina Rīvsa varoni atgriezties vecajās sliedēs.

Filma saņēma komplimentus gan no skatītājiem, gan kinokritiķiem, kā arī atzīstamus rādītājus dažādās filmu reitingu sistēmās. Filamai iznākuši arī divi turpinājumi ar tādu pašu nosaukumu.

"Bila un Teda neticamie piedzīvojumi"


Viena no pirmajām filmām, kas Rīvsam nesa lielāka mēroga slavu un atpazīstamību, bija "Bila un Teda neticamie piedzīvojumi". Komiskā zinātniskā fantastika par diviem laiktelpā ceļojošiem pusaudžiem mūsdienās kļuvusi par kulta klasiku. Filmā mūzikas mīļotājiem nāk talkā laika mašīna, kas iepazīstina puišus ar vēsturi un palīdz skolas gaitās.

Filmas ilgi gaidītā trešajā daļā Bils un Teds satiekas ar citu ceļotāju laikā, kurš viņus aizvilina uz nākotni. Tur viņi uzzina, ka nepieciešamība pēc viņu dziesmām ir lielāka nekā jebkad agrāk (par draugu muzikālajām gaitām filmas laikā vairāk lasi šeit). Kad draugi nolemj beidzot paveikt neiespējamo, viņu meitas, kuras spēlē Samāra Vīvinga un Bridžeta Lundija-Peina, arī sāk savu laika ceļojuma piedzīvojumu, kas atgādina "Bila un Teda neticamos piedzīvojumus".

"Ātrums"

Filmā "Ātrums" (1994) Rīvsa partnere ir vienmēr lieliskā Sandra Buloka. Galvenie filmas notikumi risinās ap autobusu, kas traucas milzu ātrumā un kurā uzstādīts spridzeklis. Rīvss, kā daudzos citos kinomākslas darbos, arī šajā ir galvenais glābējs, kurš nedrīkst ļaut autobusam apstāties, kā arī samazināt terorista noteikto ātrumu. Gan filma, gan lieliskais tēlojums spēj pārsteigt!

Filmai pēcāk iznāca arī otrā daļa, taču daudziem faniem tā sagādāja vilšanos. Rīvsa vietu blakus Bullokai tajā ieņēma Džeisons Patriks, bet notikumi risinājās uz lēni jūras viļņus šķeļoša kruīza kuģa, kas, iespējams, fanus neuzrunāja.

Starp citu, kad Sandra Bulloka viesojās slavenajā "Ellen" šovā, viņa atklāja – filmas uzņemšanas laikā viņa uz Rīvsu metusi romantisku aci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!