Foto: Kadrs no filmas

Tuvojoties Mātes dienai, ir īstais laiks, lai no jauna skatītos labākās filmas, kurās tiek izcelti visi mammas aspekti, pat arī tādi, kas nav sevišķi glaimojoši. Tādas filmas kā "Sliktās mammas" ("Bad Moms") ļauj apzināties, ka ir labi reizi pa reizei atpūsties no bērniem... Tas tiesa, ir daudz filmu, kurās tiek apspriests, cik unikāls un pievilcīgs var būt mātes statuss, taču šajās filmās tiek arī pētītas sajūtas, par kurām mammas baidās runāt, baidoties, ka citi viņas nepareizi novērtēs.

"Sliktās mammas" (2016)


Filma "Sliktās mammas" seko līdzi trim ļoti atšķirīgām mammām, kuras ir pārstrādājušās un nepietiekami novērtētas. Lūk, viņas nolemj apvienot spēkus, lai meklētu veidu, kā atbrīvoties no pārņemtajiem mammas pienākumiem. Tas nozīmē – kļūt mežonīgām, uzdzīvot tā kā mammām nepieklātos un ļaut vaļu savu iegribu apmierināšanai. Taču, bez šaubām, tas galīgi nav pa prātam ideālajām mammām. Filma ir mežonīga un jautra, taču tā atgādina mammām, ka viņas ir daudz vairāk nekā tikai bērnu aprūpētājas.

"Mama Mia!" (2008)


Kā viens no labākajiem 2000. gadu kinomūzikliem "Mama Mia!" parāda, ka vientuļā māte ir izaicinājums, taču tā var būt ārkārtīgi izdevīga loma pat tad, ja lietas kļūst vairāk nekā sarežģītas. Donnai (Merila Strīpa) nākas saskarties ar savas pagātnes noslēpumiem, kad viņas meita Sofija (Amanda Seifrīda) kāzu priekšvakarā vēlas atrast savu nekad nesatikto un anonīmo tēvu. Viņa uzaicina trīs iespējamos kandidātus uz kāzu svinībām... Galu galā Sofija saprot, cik laba ir viņas mamma, un svarīgākais ir tas, lai viņas paliktu tuvas, nevis uzzinātu, kas ir viņas īstais tēvs. Filma lieliski ietvēra neticamo saikni, kāda var būt vientuļajām mātēm un viņu meitām.

"Kas gaidāms, kad gaidāms bērns" (2012)


Elizabete Benksa atveido jauno māmiņu, kas ātri vien uzzina, ka grūtniecība nav saistīta ar dabisku mirdzumu. Filma "Kas gaidāms, kad gaidāms bērns" parāda, cik grūta var būt grūtniecība, īpaši ar pirmo bērniņu. Filmā piedalās arī Dženifera Lopesa vienā no savām labākajām lomām kā sieviete, kura nevēlas neko vairāk kā vienkārši būt mamma, tāpēc viņa nolemj kopā ar vīru adoptēt bērniņu. Lūk, šajā filmā tiek sekots līdzi pieciem savstarpēji saistītiem pāriem, kuru dzīvēs ienāk mazulis. Un šīs mammas rāda vienu atšķirīgo mātes dzīves šķautnes pusi, kas parāda ļoti uzticamu, īpašu un atklātu stāstu, kā tad īsti ir būt mammai.

"Džuno" (2007)


Sešpadsmitgadīgā vidusskolniece Džuno atklāj, ka viņa ir stāvoklī no sava drauga Paulija. Lai arī sākotnēji Džuno vēlas veikt abortu, viņa pārdomā un izlemj, ka savu bērnu pēc piedzimšanas atdos adopcijā. Lūk, lai gan filma ir pilna ar humora devu, tajā tiek risināti arī nopietni dzīves jautājumi, piemēram, cīņa par lēmumu atdot bērnu adopcijai un grūtniecību, kas ir jācenšas noslēpt, jo esi vidusskolnieks.

"Pamāte" (1998)


Džūlija Robertsa filmā atveido fotogrāfi Izabellu, kura dievina savu profesiju un karjeru, bet vienlaikus cenšas būs laba pamāte sava dzīvesbiedra bērniem. Atšķirībā no citām filmām, kur tiek atrādītas pamātes, Izabella nav ļauna. Viņa vēlas, lai bērniem viņa patiktu un viņiem būtu labas attiecības. Tomēr bērnu māte Džekija (Sūzena Sarandonna) dara visu, lai pārliecinātos, ka tas nekad nenotiks. Viss mainās brīdī, kad Džekija uzzina, ka ir nāvējoši slima, un saprot – viņai jāpalīdz Izabellai un bērniem kļūt par ģimeni. Lūk, šī ir filma par sievietēm, kas bērnu dēļ pārvar lepnumu un personīgās ambīcijas.

"Laiks lidot" (2017)

Dumpīgā pusaudze Kristīne alkst piedzīvojumus un iespējas, ko nerod savā Sakramento katoļu vidusskolā vai gādīgās mātes paspārnē. Viņa vēlas prom – uz Ņujorku. Vietu, kur, viņasprāt, notiek īstā dzīve. Filma vēsta par Kristīnes pēdējo gadu vidusskolā, tostarp arī pirmo mīlestību un pieteikšanos augstskolā.

Filma atklāj mātes un pusaudžu meitas attiecību skarbās patiesības. Abas vienlīdz ietiepīgas sievietes ar spēcīgām personībām, spriedze starp viņām rodas, kad meita apsver šo iespēju doties uz koledžu. Filmā tiek runāts par to, cik līdzīgas var būt mātes un meitas, pat ja viņas jūtas tik ļoti atšķirīgas.

"Es sarkstu" (2022)


"Pixar" jaunākajā filmā "Es sarkstu" ir atspoguļotas kādas mātes un meitas vētrainās attiecības, kad meita kļuvusi par pusaudzi. Šajā pārmaiņu laikā filma māca, cik svarīgi ir augt, vienlaikus paliekot uzticīgam tam, kas tu esi un no kurienes nāc. Ar visām ķildām, bļaustīšanos un reizē arī sirsnību mātes un meitas attiecības filmā atspoguļo apburošu pārmaiņu attēlojumu un visu tās nejaukumu, lai rastu dziļāku, autentiskāku saikni ar tiem, kurus mīli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!