Foto: Publicitātes foto

Zāļu valsts aģentūra (ZVA) vienkāršojusi un padarījusi ērtāku ziņošanu par zāļu blaknēm. Ziņojumu par zāļu blaknēm iedzīvotāji turpmāk varēs iesniegt ZVA, noskenējot QR kodu un aizpildot ziņojumu elektroniski.

Ikviens iedzīvotājs var ziņot par jebkuru novērotu nevēlamu reakciju, par ko ir aizdomas, ka tā ir zāļu blakne. Ziņot iespējams, skenējot QR kodu, kurš pieejams aptiekās vai ZVA tīmekļvietnē. QR kods aizvedīs uz iedzīvotājiem paredzētu blakņu ziņošanas veidlapu. Tādējādi ziņot turpmāk kļūs vēl ātrāk un vienkāršāk. Ziņot par zāļu blaknēm var arī ZVA tīmekļvietnes www.zva.gov.lv sadaļā "Pacientiem un sabiedrībai", pēc tam izvēloties sadaļu "Zāles" un "Ziņot par blakusparādībām". Visus saņemtos ziņojumus ZVA izvērtēs un ievadīs starptautiskā ES datubāzē, kurā apkopoti un izvērtēti ziņojumi no visas Eiropas un pasaules.

Zane Neikena, ZVA zāļu drošuma speciāliste, Latvijas pārstāve Eiropas Zāļu aģentūras Zāļu drošuma komitejā: "Lai iesniegtu ziņojumu par zāļu blakni, pietiek vien ar pacienta aizdomām, ka lietotās zāles izraisījušas šo blakni. Ziņojot par blaknēm, sabiedrība pi­edalās zāļu drošuma uzraudzībā. Ziņošana ļauj ātrāk atklāt jaunas un retas blaknes, un no tām turpmāk pasargāt citus cilvēkus. Pateicoties saņemtajiem ziņojumiem, tiek papildinātas zāļu lietošanas instrukcijas ar norādījumiem, kā mazināt vai novērst blakņu rašanās risku. Līdz ar to katrs ziņojums ir svarīgs un padara drošāku zāļu lietošanu citiem."

Aizvadītā gada decembrī veiktā Latvijas iedzīvotāju aptauja liecina, ka kopumā 22% respondentu pēdējo 20 gadu laikā ir saskārušies ar zāļu blaknēm un 72% iedzīvotāju, kas ir pieredzējuši zāļu blakusparādības, norāda, ka par tām ir ziņojuši ārstam, farmaceitam, māsai, ZVA vai farmācijas uzņēmumam.

Lai gan daļa iedzīvotāju apzinās, ka zālēm var būt blaknes, tomēr Latvijā saņemto iedzīvotāju ziņojumu skaits rada bažas, ka ne visos gadījumos, kad novēro blakni, par to tiek paziņots ZVA. Faktiskā situācija liecina, ka iedzīvotāji par zāļu blaknēm ZVA ziņo maz – 2023. gadā ir saņemts tikai 61 ziņojums.

Ja ir bažas, ka zāles izraisījušas blakni, vispirms jāsazinās ar ārstu vai farmaceitu, lai saņemtu medicīnisku padomu par nepieciešamo rīcību, piemēram, zāļu lietošanas pārtraukšanu, devas samazināšanu vai aizvietošanu ar cita veida zālēm. Ļoti svarīgi par šiem veselības traucējumiem, par kuriem ir aizdomas, ka tie varētu būt zāļu blakne, paziņot ZVA.

Lai iedrošinātu sabiedrību un veicinātu zāļu blakņu ziņošanas kultūru Latvijā, ZVA uzsākusi sabiedrības informēšanas kampaņu "Lieto zāles? Novēro blaknes? Ziņo!". Kampaņas mērķis ir palielināt iedzīvotāju informētību un izpratni par zāļu blaknēm un veicināt iedzīvotāju ziņošanu ZVA.

Kampaņas ietvaros izstrādāti vairāki informatīvi materiāli sabiedrībai – videoklips, informatīvs buklets iedzīvotājiem un farmaceitiem, plakāti un uzlīmes ar QR kodu ērtākai zāļu blakņu ziņošanai. Videoklips tiks izplatīts sabiedriskajos medijos, bet informatīvie materiāli dažādu tīklu aptiekās un slimnīcās visā Latvijā. Š.g 3. aprīlī portālā DELFI aizvadīts kampaņas atklāšanas pasākums - ekspertu diskusija par pašreizējo situāciju ar zāļu blakņu ziņojumiem. Diskusijā piedalījās ģimenes ārsts Ainis Dzalbs, Latvijas Farmaceitu biedrības prezidente Dace Ķikute, ZVA zāļu drošuma speciāliste, Latvijas pārstāve Eiropas Zāļu aģentūras Zāļu drošuma komitejā Zane Neikena un ZVA direktora vietnieks farmācijas jautājumos Sergejs Akuličs. Diskusiju vadīja žurnālists Uģis Joksts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!