Foto: Publicitātes foto
Gadu pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā mēs arvien mēģinām rast atbildes uz jautājumiem – kad karš beigsies un kādas sekas tas atstās uz Ukrainu un tās sabiedrību?

karš ir ietekmējis ekonomiku un kādas sekas atstājis uz ģeopolitisko situāciju pasaulē? Vai esam kļuvuši saliedētāki un varam justies drošāki aizsardzības jomā? Vai esam kļuvuši enerģētiski neatkarīgi un noteiktās sankcijas pret Krieviju ir nesušas rezultātu? To uzzini Luminor bankas podkāstā "Ko tālāk?".

Podkāstā piedalās:

  • "Luminor" bankas galvenais ekonomists Pēteris Strautiņš
  • Latvijas Universitātes profesors Daunis Auers
  • Politologs un sociologs, podkāsta moderators Mārtiņš Daugulis

"Krievijas uzbrukums Ukrainai ir radikāli mainījis abu karojošo valstu nākotni, arī Baltijas valstīs ir mainījies daudz. Aizvadītais gads ir radījis daudz bažu, taču Baltijas stratēģiskā drošības situācija ir uzlabojusies – Krievijas armija ir novājināta, savus bruņotos spēkus stiprinām ne tikai mēs, bet arī sabiedrotie. Karš atstās arī paliekošas pēdas Latvijas un Baltijas ekonomikā - mēs tērēsim mazāk fosilās enerģijas, pirksim to no citiem avotiem, mainīsies mūsu eksporta tirgu struktūra, bet ieguvumu būs daudz. Lielākais izaicinājums tuvākajā nākotnē ir skaidrot drošības situāciju reģionā, lai gūtu panākumus tūristu un investīciju piesaistē," skaidro Pēteris Strautiņš, "Luminor" bankas galvenais ekonomists.

Karš Ukrainā nekļūs par notikumu, ko laiks "aizslaucīs prom", jo nopietnas pārmaiņas sāka īstenoties jau neilgi pēc kara sākuma, un tās būs ilgstošas.

"Latvija nekad nav bijusi tik labklājīgā un drošā stāvoklī kā patlaban, pateicoties starptautiskajām organizācijām, kuru daļa mēs esam. Ilgtermiņa prognozes Latvijai ir ļoti pozitīvas," secina Latvijas Universitātes profesors Daunis Auers.

Vairāk klausies ekspertu podkāsta sarunā "Spotify", kā arī skaties mūsu "YouTube" kanālā "#7 Gads pēc kara".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!