KREMĻA DZELZS PUTNI
Krievijas varas spicei pietuvināts motoklubs izdzinis saknes arī Latvijā
Roberts Šteinbergs
"Delfi" žurnālists
Simtiem ādas vestēs tērptu motociklistu ar Krievijas un Baltkrievijas karogiem pie krūtīm ik gadu piepilda Minskas un Maskavas ielas ar savu dzelzs rumaku rūkoņu. Lielākajās motoparādēs, kurām agresorvalstu pašvaldības devušas treknāko finansiālo atbalstu, dalībnieku skaits mērāms tūkstošos. Motociklu kolonnas priekšplānā – Kremlim pietuvinātas personas un viņu radinieki. Raibajā kompānijā redzama saujiņa cilvēku, kam uz vestes ir Latvijas karoga uzšuve. Tie nav aktieri, kas nolīgti kādam propagandas sižetam, bet īsti Latvijas iedzīvotāji, kuri motobraucēju kopienai "Iron Birds" ir pievienojušies labprātīgi un turpina dzīvi klubā arī pēc kara sākuma.
Brutālais iebrukums neatkarīgā valstī mudinājis Rietumu pasauli strauji atbrīvoties no dažāda veida Kremļa ietekmes. Pētot Krievijas ietekmi Latvijā, portālam "Delfi" izdevies atklāt prokremliski noskaņotu Krievijas motoklubu, kura biedru rindās ir kāds krievvalodīgo auditorijā populārs blogeris un vairāki uzņēmēji no Latvijas. Motokluba "Iron Birds" (tulkojumā – dzelzs putni) veidotāji un redzamākās sejas ir Vladimiram Putinam pietuvinātas personas, kā arī Baltkrievijas augstāko amatpersonu radinieki. Vairāki Latvijas pilsoņi turpina apmeklēt šī kluba pasākumus arī pēc kara sākuma.
Jau vairākus gadus Latvijas medijos periodiski lasāmas ziņas par Putinam pietuvināto motoklubu "Nakts vilki" ("Ночные Волки"), kura biedri regulāri netiek ielaisti Eiropas valstīs, un tā līderi, par Putina draugu dēvēto Aleksandru Zaldostanovu jeb Ķirurgu, kurš publiski nozākājis arī Latviju un izrādījis gādību no Latvijas izraidītajiem – "melnajā sarakstā" iekļautajiem "Nakts vilku" biedriem. Šis klubs nekad savu politisko nostāju un ciešo atbalstu Putinam nav slēpis, tāpēc tā nosaukums jau kādu laiku vīd mediju virsrakstos.
Tomēr šis nav vienīgais Kremlim pietuvinātais motoklubs, kurā aktīvu dalību ņēmuši arī Latvijas pilsoņi. Atšķirībā no "vilkiem" par "Iron Birds" Latvijas medijos vēl nav vēstīts, tā biedri nav publiski identificēti, ikdienā netraucēti nodarbojas ar uzņēmējdarbību un nereti izplata Kremlim tīkamus apgalvojumus sociālajos tīklos. Maskavā bāzētais "Harley-Davidson" motoklubs "Iron Birds" formāli ir apolitisks, tomēr, izpētot, kas ir kluba veidotāji un redzamākās personas, ir skaidrs, ka tā ideoloģija ir prokremliska. Neuzticību "apolitiskumam" raisa arī fakts, ka kluba pasākumos spēlē mākslinieki, kas iestājušies par Doņeckas un Luhanskas "tautas republiku neatkarību", turklāt kluba biedri, tostarp tie, kuri dzīvo Latvijā, sociālajos tīklos izplata pretrunīgus apgalvojumus ne tikai par Krievijas izraisīto karu Ukrainā, bet arī par Latvijas politiskajiem un sociālajiem procesiem.

Kas ir "Iron Birds" un tā līderi?

Zināms, ka motoklubs "Iron Birds" ir reģistrēts Maskavā, taču publisks kluba biedru saraksts nav pieejams. Tiesa, tā sociālo tīklu kontos regulāri parādās fotogrāfijas no apjomīgajiem motokluba pasākumiem. No tām noprotams, ka absolūtais vairums kluba biedru ir no Krievijas un Baltkrievijas. No krievu valodā publicētās informācijas masu medijos izriet, ka "Iron Birds" veidotājs ir skandalozais Krievijas uzņēmējs Artjoms Čaika, bet otra redzamākā persona un kluba direktora vietnieks ir cits Krievijas uzņēmējs – Aleksandrs Kitajevs.
No kreisās - Vladimirs Putins, Krievijas Valsts domes priekšsēdētājs
Vjačeslavs Volodins, bijušais Krievijas ģenerālprokurors Jurijs Čaika.
Sākumā par Čaiku ģimeni. Artjoms un viņa brālis Igors ir bijušā Krievijas ģenerālprokurora Jurija Čaikas dēli. Jurijs vairākos ārzemju avotos tiek minēts kā viens no Putina "uzticamākajiem sabiedrotajiem". Proti, laikā no 2006. gada līdz 2020. gada janvārim, kad Čaika seniors pildīja Krievijas ģenerālprokurora pienākumus, viņa pārvaldītā iestāde palīdzēja Putinam apspiest jebkāda veida opozīciju un protestus, ierobežot cilvēktiesības, iznīcināt neatkarīgus medijus. Pirms Čaika kļuva par ģenerālprokuroru, viņš septiņus gadus bija Krievijas tieslietu ministrs, bet kopš 2020. gada ir prezidenta sūtnis Ziemeļkaukāza federālajā apgabalā. Bijušais Krievijas ģenerālprokurors, kurš publiskajā telpā tiek dēvēts arī par oligarhu, ir iekļauts "Putina sarakstā", un pret viņu ir ieviestas sankcijas Eiropas Savienībā, Lielbritānijā, ASV, Kanādā, Austrālijā, Japānā, Jaunzēlandē, Ukrainā un pat neitrālajā Šveicē.
Ramzans Kadirovs un Artjoms Čaika.
Foto: Ramzana Kadirova "Telegram" kanāls.
Artjoms Čaika arī ir iekļauts ASV publicētajā "Putina sarakstā", kurā apkopoti Krievijas diktatoram tuvu stāvoši politiķi un oligarhi. Tāpat Artjoms ir iekļauts ASV sankciju sarakstā saistībā ar "Magņitska lietu". 2022. gada oktobrī Putina līdzgaitnieks un Čečenijas līderis Ramzans Kadirovs savā "Telegram" kanālā paziņoja, ka ieceļ viņu par Čečenijas republikas padomnieku humanitārajos, sociālajos un ekonomiskajos jautājumos.
Par brāļiem Čaikām un viņu tēvu Alekseja Navaļnija "Korupcijas apkarošanas fonds" (KAF) 2015. gadā izveidojis dokumentālo filmu, atmaskojot viņiem piederošo milzīgo īpašumu tīklu un apsūdzot Čaiku ģimeni koruptīvu un kriminālu shēmu organizēšanā. Britu medijs "The Guardian" savulaik ziņojis, ka Artjoma un Igora "biznesa partneri" ir saistīti ar vienu no nežēlīgākajām Krievijas bandām – "Tsapoka bandu". Līderis Sergejs Tsapoks un viņa bandas locekļi tika notiesāti par masu slepkavību, kas pastrādāta 2010. gadā Krievijā, Krasnodaras apgabala Kučevskas ciemā. Tolaik Tsapoka banda Kučevskā nogalināja 12 cilvēkus, tostarp četrus bērnus, tos sadurot un nožņaudzot.
Pa kreisi Jurijs Čaika (pa kreisi) un Aleksandrs Kitajevs (pa vidu) 2018. gadā. Foto: "Iron Birds" "Facebook" lapa.
Par Aleksandru Kitajevu publiski pieejamas informācijas ir ievērojami mazāk, viņš nav iekļauts "Putina sarakstā", pret viņu nav vērstas Rietumu pasaules sankcijas, taču gandrīz visās publikācijās viņš tiek pieminēts kā Artjoma Čaikas "biznesa partneris", arī ārpus "Iron Birds" motokluba.
Aleksandrs Kitajevs kopā ar savu dzīvesbiedri Rīgā 2018. gadā.
Foto: "Facebook", "Alexander Kitaev".
Kitajevam pieder vairāki uzņēmumi. Pēc "Obshchaya Gazeta" publicētās informācijas, piemēram, viens no viņa uzņēmumiem "Merkurija" no 2018. gada līdz 2020. gadam saņēmis 141,4 miljonu rubļu (pēc šī brīža kursa – gandrīz divu miljonu eiro) finansējumu no Maskavas mērijas motofestivāla organizēšanai. Kopš 2019. gada Kitajevs ir arī būvniecības holdinga "3S Property Development" līdzīpašnieks, kur lielākais daļu turētājs iepriekš bija Artjoms Čaika, savulaik Kitajevs pārņēmis arī viņam piederošās daļas "3S Group" uzņēmumā. Krievijas medijos Aleksandra Kitajeva vārds izskan vienlaikus ar tādiem apzīmējumiem kā "Čaikas cilvēks", "Čaikas interešu pārstāvis" un pie publikācijām lasāmas frāzes, ka, neskatoties uz īpašnieku maiņu, iespējams, patiesais īpašnieks joprojām ir Artjoms Čaika.
Sava loma motoklubā ir arī Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko vecākajam dēlam Viktoram Lukašenko, kurš regulāri "Iron Birds" pasākumos redzams pirmajās rindās kopā ar Artjomu Čaiku. Publiskajā vidē Viktors Lukašenko dēvēts par "Iron Birds" "idejas autoru". Tāpat "Iron Birds" rīkotos pasākumus apmeklējis arī Aleksandrs Lukašenko pats, kurš, spriežot pēc neesošās uzšuves, nav "Iron Birds" biedrs.

"Apolitiskā" ideoloģija

Atšķirībā no Putina baikeru kluba "Nakts vilki" klubs "Iron Birds" it kā norobežojas no politiskas pozīcijas paušanas, bet ar uzsvaru uz vārdiem "it kā". Piemēram, kluba piecgades svinībās Baltkrievijas diktatora dēls un brāļi Čaikas fotografējās ar dziedātāju un Krievijas Valsts domes deputātu Denisu Maidanovu. Politiķis domē pārstāv vadošo partiju "Vienotā Krievija" un publiski ir aktīvi atbalstījis Doņeckas un Luhanskas "tautas republiku neatkarību", Krimas pievienošanu Krievijai, kā arī saucis Ukrainas valdību par fašistiem.
No labās – Igors Čaika, Artjoms Čaika, Viktors Lukašenko, Deniss Maidanovs.
Foto: "Iron Birds" personīgais arhīvs
Foto: Sergeja Poliščuka (Piligrim) "Facebook" profils.
"Šis nav mans karš, bet visiem,
kas "močī" nacistus, –
ar dievpalīgu!"
Ar šādu tekstu pie saviem vietnes "Facebook" draugiem nepilnas divas nedēļas pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā vērsās Latvijā dzīvojošais Sergejs Poliščuks, kas motociklistu aprindās labāk zināms ar iesauku "Piligrim" (svētceļnieks – aut.). Spilgtajam ierakstam pievienota bilde ar tekstu: "Visus nacistus uz elli!" Pēc nedēļas Sergejam šķita pareizi šo bildi savā "Facebook" profilā ievietot atkārtoti. Domājams, ka "Facebook" draugus Poliščuka viedoklis nepārsteidza, jo savu nostāju viņš bija paudis jau iepriekš – 2022. gada 24. februārī, kad Krievija iebruka Ukrainā, savai profila bildei uzliekot virsū Krievijas karogu.
Foto: Sergeja Poliščuka (Piligrim) "Facebook" profils.
Tomēr Sergejs Poliščuks nav vienīgais "Iron Birds" biedrs no Latvijas, tādi ir vairāki. Lai arī nav pieejams oficiāls motokluba biedru saraksts, pārskatot "Iron Birds" pasākumu bildes, "Delfi" izdevās atrast vismaz sešas personas, kas motokluba pasākumos dažādos laika posmos (t.sk. pirms kara) manītas ar Latvijas karoga uzšuvi pie krūtīm, un aptuveni desmit citu Latvijas motoklubu pārstāvjus, kas ar "Iron Birds" Latvijas biedriem uztur ciešu kontaktu. Starp Kremlim pietuvinātā motokluba biedriem ir cilvēki, kas Latvijā nodarbojās ar uzņēmējdarbību, un kāds populārs blogeris, kurš "TikTok" platformā pulcē vairāk nekā 120 tūkstošus sekotāju. Daļa biedru no Latvijas turpina aktīvi apmeklēt motokluba pasākumus Krievijā un Baltkrievijā arī pēc Krievijas sāktā kara.
Valsts drošības dienests (VDD) nekomentē, vai tā redzeslokā nonācis "Iron Birds" vai tā Latvijas biedri, norādot, ka VDD ir Latvijas iekšējās drošības dienests, bet motoklubs reģistrēts ārpus Latvijas. Tomēr VDD pagātnē ir apstiprinājis, ka interesējas, piemēram, par motokluba "Nakts vilki" biedriem. Tāpat tas nebija šķērslis sniegt komentāru, piemēram, par kādu Krievijas mūziķi, kurai plānots koncerts Latvijā. Nākamajos "Kremļa dzelzs putni" sērijas rakstos tuvāk iepazīsim citus "Iron Birds" biedrus no Latvijas.
Projektu "Pētnieciskās žurnālistikas un faktu pārbaudes stiprināšana "Delfi" redakcijā" finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par raksta saturu atbild portāls "Delfi". #SIF_MAF2022