KREMĻA DZELZS PUTNI
Latvijas biedrus vieno talants uzņēmumu likvidācijā
Roberts Šteinbergs
"Delfi" žurnālists
Vairāki prokremliskā motokluba "Iron Birds" biedri, starp kuriem ir ne tikai skandalozi Krievijas biznesmeņi, autoritatīviem režīmiem pietuvināti cilvēki, bet arī biedri no Latvijas, joprojām izvēlas dzīvot Eiropā. Kamēr vieni sociālajos tīklos dalās ar Kremļa naratīvu par pasaules procesiem, citi nodarbojas ar aktīvu uzņēmējdarbību Latvijā. "Iron Birds" Latvijas biedri saistīti ar vairākiem desmitiem Latvijā reģistrētu uzņēmumu, vairums no tiem šobrīd ir likvidēti vai atrodas likvidācijas procesā.
Rakstu sērijas "Kremļa dzelzs putni" pirmajā rakstā apskatījām, kas ir Maskavā bāzētais motoklubs "Iron Birds" un Putinam pietuvinātā Čaiku ģimene, kuras locekļi šo klubu ir dibinājuši. Novērojām, ka šī "apolitiskā" motokluba aprindās regulāri apgrozās Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko vecākais dēls Viktors, pretrunīgi vērtēti Krievijas biznesmeņi un uz kluba pasākumiem tiek aicināti pret Ukrainu agresīvi noskaņoti mākslinieki un politiķi. Sērijas otrajā rakstā aplūkojām populārāko "Iron Birds" Latvijas biedru – blogeri Iļju Magnusu, apskatījām viņa sociālo tīklu saturu un to, kā viņš kopā ar domubiedriem kara desmitajā mēnesī devās uz Maskavu svinēt "mīlestību pret motocikliem" kopā ar pretrunīgi vērtējamiem personāžiem. Šajā rakstā pievērsīsim uzmanību citiem motokluba biedriem no Latvijas un viņu uzņēmējdarbībai Latvijā.
Foto: "Iron Birds" "Facebook" lapa.
Maskavā reģistrētā motokluba "Iron Birds" pasākumi var lepoties ar gana kuplām apmeklētāju rindām. Tos regulāri apmeklē vairāki simti, bet dažkārt – vairāki tūkstoši dalībnieku. Lielākoties tie ir kluba biedri, bet, spriežot pēc pieejamām fotoliecībām, lielākos pasākumos – "Iron Birds" publiski rīkotajos motošovos un populāru mūziķu koncertos apmeklētāju rindās redzami pietiekami daudz cilvēku bez motokluba uzšuves. Tā kā publiski nav pieejams "Iron Birds" biedru saraksts, grūti spriest, cik daudz biedru klubā ir, taču, aplūkojot pasākumu bildes, tie noteikti ir simti, iespējams, biedru skaits rakstāms pat ar četriem cipariem. Starp biedriem un pasākumu apmeklētājiem ir gana daudz tādu, kas labprāt fotografētos ar motokluba "superzvaigznēm", piemēram, kluba veidotāju Artjomu Čaiku, kluba direktora vietnieku Aleksandru Kitajevu vai Viktoru Lukašenko. Ne visiem, kas to vēlas, izdodas tikt pie šādām bildēm. Izveicīgākajiem biedriem no Latvijas izdodas gan.

Kluba 10 gadu jubilejas svinības. Pa vidu (ar mikrofonu) – Krievijas biznesmenis, "Iron Birds" direktora vietnieks Aleksandrs Kitajevs. No viņa pa kreisi – Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko vecākais dēls Viktors Lukašenko, aiz Kitajeva pa labi – bijušā Krievijas ģenerālprokurora dēls, Čečenijas līdera Ramzana Kadirova padomnieks Artjoms Čaika, kura ģimeni Alekseja Navaļnija "Korupcijas apkarošanas fonds" apsūdzēja koruptīvu un kriminālu shēmu organizēšanā un izveidoja par to dokumentālo filmu.

Foto: "Iron Birds" "Facebook" lapa.



Latvijas izredzētie

Pirmais attēls - no kreisās puses otrais – Sergejs Radčenko, pa vidu – Aleksandrs Kitajevs. Pa kreisi no Kitajeva – Maksims (ar bārdu) no Latvijas "Iron Birds" 10 gadu svinībās 2022. gada novembra nogalē Maskavā. Foto: "Iron Birds" "Facebook" lapa.

Otrais attēls - no kreisās puses (ar mikrofonu) persona, kas vizuāli līdzinās Artjomam Čaikam, blakus viņam - Sergejs Radčenko (ar Latvijas karoga uzšuvi). Pa labi no centrālā vīrieša pie kūkas - Iļja Magnuss (ar paceltām rokām), "Iron Birds" 10 gadu svinībās 2022. gada novembra nogalē Maskavā. Foto: "Iron Birds" "Facebook" lapa.

Trešais attēls - Labajā pusē malā – Sergejs Radčenko, pa vidu – Aleksandrs Kitajevs, aizmugurē (apskāvis sievieti) – Maksims no Latvijas. Bilde publicēta 2023. gada 19. janvārī.
Foto: "Iron Birds" "Facebook" lapa.
Sergejs Radčenko un kāds Maksims, kas, iespējams, starp Latvijas "Iron Birds" biedriem ieņem vadošas pozīcijas, ar skandalozajām motokluba "sejām" pēdējā pusgada laikā fiksēti vairākkārt. Radčenko redzams gan fotogrāfijās ar Aleksandru Kitajevu, gan pūlī stāvam vien dažus metrus no Čečenijas līdera Ramzana Kadirova padomnieka Artjoma Čaikas. Maksims ar Čaiku ģimenes pārstāvjiem fotogrāfijās nav fiksēts, bet ar Kitajevu – vairākkārt. Turklāt pēc bildēm noprotams, ka Maksimam ar Aleksandru ir gana tuvas attiecības – Maksims no Latvijas biedriem bildēs atrodas vistuvāk Kitajevam. Vienā no bildēm Maksims draudzīgi apskauj Kitajevu un citu "Iron Birds" motokluba biedru no Krievijas.
Fakts, ka šie divi personāži regulāri nokļūst bildēs ar kluba "superzvaigznēm", liek uzdot jautājumu – kas tad ir šie cilvēki? Maksims sociālajos tīklos ir piesardzīgs. Visi profili ir slēgti, bildes nav redzamas, informācija, ar ko dalās, nav pieejama. Zināms tikai viņa vārds un tas, ka viņš ir no Latvijas. Par viņa iespējamo lomu klubā liecina vien regulārā parādīšanās kopā ar kluba "superzvaigznēm" un fakts, ka viņš ir vienīgais "Iron Birds" Latvijas biedrs, kuram sociālajos tīklos seko kluba oficiālais profils. Arī Radčenko sociālajos tīklos ir piesardzīgs – profili ir slēgti, publiski ne ar ko nedalās. Ne Radčenko, ne Maksims uz aicinājumu sazināties intervijai neatsaucās. Tomēr par Radčenko zināms nedaudz vairāk.
Foto:
"Sergej Radcenko" "Facebook" profils.
Sociālajā tīkla "LinkedIn" izvietotā informācija liecina, ka viņš ir valdes loceklis SIA "MayBright", kas darbojas būvniecības nozarē. Šobrīd viņš uzņēmumā ieņem tikai valdes locekļa amatu, iepriekš bijis SIA "MayBright" īpašnieks, bet kopš 2018. gada īpašnieces statusu pārņēmusi viņa dzīvesbiedre, kura ikdienā strādā par stilisti un ir būvuzņēmuma patiesā labuma guvēja.
Uzņēmums "MayBright" reģistrēts 2000. gadā, bet saskaņā ar "Lursoft" datubāzē pieejamo informāciju astoņu gadu laikā (no 2014. līdz 2021. gadam) nodokļi maksāti vien divus gadus – 140 eiro 2017. gadā un 120 eiro 2012. gadā. Pārējā laikā uzņēmums nav maksājis neko vai palicis valstij parādā. Pagājušā gada februārī uzņēmums izslēgts no PVN maksātāju reģistra, par SIA "MayBright" nedienām liecina arī nodokļu parāds, kas uz marta sākumu bija vairāk nekā 6000 eiro.

"Iron Birds" biedru biznesa saites

Vēl Radčenko kopā ar savu motokluba biedru Iļju Magnusu ir valdē biedrībā ILWIN, kas sevi pozicionē kā labdarības organizāciju. Abi "Iron Birds" biedri tajā ir arī patiesie labuma guvēji. Magnuss intervijā atzīst, ka ir iesaistīts labdarības biedrībā, taču pērn ir pārtraucis tajā aktīvu darbību, jo "bija diezgan daudz cilvēku, kas vēlējās dabūt palīdzību netaisnīgi". Biedrība dibināta 2021. gadā, finansiālas aktivitātes tā nav reģistrējusi, bet dati par 2022. gadu vēl nav pieejami.
Radčenko pieredze uzņēmējdarbībā ir gana liela. Aplūkojot uzņēmumus, kuros viņš ir bijis iesaistīts kā valdes loceklis, revidents, patiesais labuma guvējs vai īpašnieks, no divpadsmit uzņēmumiem aktīvi ir tikai divi, astoņi ir likvidēti, vienā sākts maksātnespējas process un citā – likvidācijas process.
No kreisās – Iļja Černogorods, Maksims,
Iļja Uspenskis-Geļvers, otrais no labās – Sergejs Radčenko kopā ar ārzemju
"Iron Birds" biedriem pie Viktora Coja piemiņas vietas Latvijā.

Foto: "Iron Birds" "Facebook" lapa.
Taču "Iron Birds" biedrs nemet plinti krūmos un turpina nodarboties ar biznesu. Bez iepriekš pieminētās SIA "MayBright" un biedrības ILWIN Radčenko joprojām darbojas valdē elektroenerģijas ražošanas uzņēmumā "H2 Energy", kura patiesā labuma guvēja ir Sergeja sieva. Astoņos gados nodokļos samaksāta apaļa nulle, ir neliels nodokļu parāds. Visbeidzot: Radčenko ir valdē arī SIA "Vaivaru priedes", kuras īpašnieks un patiesais labuma guvējs ir kāds cits "Iron Birds" biedrs no Latvijas – Iļja Uspenskis-Geļvers. Astoņos gados nodokļos nav samaksāts ne cents.

Nodokļu parādi un likvidēti uzņēmumi

Arī iepriekšējā rakstā aplūkotā Iļjas Magnusa uzņēmējdarbības stāsts ir līdzīgs. No astoņiem uzņēmumiem, kuros Magnuss bijis valdes loceklis, īpašnieks vai patiesais labuma guvējs, likvidēti ir visi. Vissenāk, 2013. gadā, likvidēts "Royal Bar", trīs gadus vēlāk likvidēta SIA "OE", bet laika posmā no 2018. līdz 2022. gadam likvidēti vēl seši uzņēmumi. Pašlaik blogeris ir iesaistīts vienā uzņēmumā un vienā biedrībā – finansiāli neaktīvajā labdarības organizācijā ILWIN un SIA "Gord Group", kas 2021. gadā apgrozīja vairāk nekā divpadsmit tūkstošus eiro un strādāja ar vairāk nekā sešu tūkstošu eiro zaudējumiem.
Vaicāts par formu, kādā veikta nodokļu nomaksa, Magnuss skaidro, ka visus darījumus veic caur "Gord Group", tostarp "blogstar.lv" blogeru kursu norēķinus un auto smaržu tirdzniecību, kas ir viņa bizness jau vairākus gadus. Jautājumus par "Iron Birds" biedru vairākkārtējo savstarpējo apmainīšanos ar uzņēmumiem un uzņēmumu biežo likvidāciju Magnuss aicina uzdot citiem "Iron Birds" biedriem. Jādomā, ka "Gord Group" pērn veicies ievērojami labāk un sevi attaisnojuši ir arī pērn īstenotie blogeru kursi, taču finanšu informācija par 2022. gadu vēl nav pieejama. Vēl Magnusam pieder uzņēmums "Magnuss Group", kas reģistrēts Igaunijā. Finanšu rādītāji par 2022. gadu nav pieejami arī šim uzņēmumam, taču redzams, ka "Magnuss Group" reģistrēts pagājušā gada nogalē – 2022. gada 18. oktobrī.
Nedaudz veiksmīgāks uzņēmējs ir cits "Iron Birds" biedrs Iļja Uspenskis-Geļvers, jo divi no četriem viņa uzņēmumiem pēdējos gados nodokļos samaksājuši vairākus tūkstošus. Tie ir SIA "Eprons Group" un SIA "Novation Opitimize", kur patieso labuma guvēju vidū atrodama arī Iļjas Uspenska-Geļvera dzīvesbiedre. Seši no deviņiem uzņēmumiem, kuros savulaik Uspenskim-Geļveram piederējušas daļas vai kuros viņš ieņēmis amatus, ir likvidēti. Nodokļu parāda nav tikai vienam no aktīvajiem uzņēmumiem. Šobrīd viņš kā valdes loceklis, īpašnieks vai patiesais labuma guvējs ir iesaistīts četros uzņēmumos – visiem ir nodokļu parāds, bet vienam pērn piemērots zvērināta tiesu izpildītāja atsavināšanas aizliegums kapitāldaļām.
Vissekmīgāk ar nodokļu nomaksu veicies SIA "Novation Optimize", kas nodarbojas ar konsultēšanu komercdarbībā un vadībzinībās, – 2021. gadā nomaksāti gandrīz 10 tūkstoši eiro. Uzņēmumam ir arī sava mājaslapa, kuru atverot atrodama pamatinformācija par firmu un paziņojums, ka mājaslapa ir izstrādes stadijā. Apskatot interneta arhīvu "Wayback Machine", redzams, ka mājaslapa nav mainījusies vismaz kopš 2017. gada. Pēc publicētās informācijas noprotams, ka uzņēmums piedāvā palīdzēt atvērt savu biznesu, organizēt darba procesus, grāmatvedību, piesaistīt investorus, var palīdzēt arī pārdot vai aizvērt biznesu. Ņemot vērā, ka likvidēto uzņēmumu skaits, kuros savulaik bijuši iesaistīti šie trīs motokluba "Iron Birds" Latvijas biedri, tuvojas 20, var pieļaut, ka uzņēmumu likvidēšana ir gluži vai šo personu specialitāte.
Neoficiāls avots, kas specializējas nodokļu jautājumos, pēc iepazīšanās ar "Iron Birds" Latvijas biedru uzņēmējdarbības vēsturi norāda, ka konkrētā situācija viņam liek uztraukties par iespējamiem naudas atmazgāšanas riskiem, jo šiem motokluba biedriem ir virkne finansiāli neaktīvu struktūru, kas ilgstoši tiek uzturētas. Nākamajā sērijas "Kremļa dzelzs putni" rakstā analizēsim, vai un kāpēc kara apstākļos ir svarīgi izgaismot cilvēkus, kuri nevēlas pārraut saites ar agresorvalstu režīmiem pietuvinātiem cilvēkiem.
Projektu "Pētnieciskās žurnālistikas un faktu pārbaudes stiprināšana "Delfi" redakcijā" finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par raksta saturu atbild portāls "Delfi". #SIF_MAF2022