Pasaulslavenais kinorežisors Emirs Kusturica ieradies Rīgā, lai otrdien Ķīpsalas hallē sniegtu koncertu kopā ar grupu "The No Smoking Orchestra".
Slavenais režisors Rīgā ieradās no Lietuvas, kur koncerts notika sestdien. Runājot par Rīgā gaidāmo koncertu, režisors dalījās savos novērojumos: "Es jūtu, ka daudzi mani uztver kā kinorežisoru, tāpēc maniem koncertiem bieži ir jaukas beigas, bet sākums ne pārāk. Tieši tā bija pirms pāris dienām – daļa cilvēku uz koncertu bija domājuši, ka tas būs kāds kultūras pasākums," žurnālistiem teica Kusturica.

Kusturicas un viņa grupas mūzika ir rokenrola, folkmūzikas, džeza, čigānu tautas mūzikas motīvu, turku maršu, Āzijas melodiju melanholijas un Sarājevas panku kultūras sajaukums.

Koncertu atmosfērā ir saistības ar panku kultūru. "The No smoking Orchestra" solists Dr.Nelle žurnālistiem pastāstīja, ka grupa radusies jau sen – pirms aptuveni 20 gadiem, turklāt grupu bijušajā Dienvidslāvijā uzskatīja par visīstākajiem pankiem.

"Mēs savā ziņā esam panki, bet toreiz nespēlējām kā britu pankgrupas, tomēr mūs par tādiem uzskatīja. Sākumā mēs bijām “garāžu” grupa, bet mūsu pirmajā ierakstā bija viena dziesma, kas kļuva par hītu. Tad mēs kļuvām populāri. 1984. gadā mēs bijām populārākā grupa bijušajā Dienvidslāvijā," stāstīja Dr.Nelle.

Kusturica žurnālistiem stāstīja ne tikai par mūziku. Slavenais režisors minēja, ka patlaban strādā pie filmas par brazīliešu futbola zvaigzni Djego Maradonu. "Viņš ir viss, tikai ne tas, ko par viņu raksta tabloīdi. Es filmā gribu parādīt viņa labāko pusi, nevis skandālus," teica Kusturica.

Tāpat režisors atzina, ka gatavojas Kannu kinofestivālam, kur šogad viņš vadīs žūriju. Kusturica atklāja, ka uzņemties šo pienākumu mudināts jau vairākkārt, bet piekritis tikai tagad. "Es patiesībā esmu ļoti jūtīgs pret labu kino un labu mākslu. Man nav svarīgi no kurienes tā nāk," teica Kusturica.

Izrādās slavenais režisors ir arī krietni paškritisks. Viņš atklāja, ka katru reizi, sākot darbu pie jaunas filmas, domā, ka ir sliktākais režisors un nekā nespēj.

Kusturica un viņa filmas apbalvotas daudzos prestižos pasaules kinofestivālos, ieskaitot Kannas, Berlīni un Venēciju. Viņš pasaules ievērību guvis ar filmām "Arizonas sapnis", "Melnais kaķis, baltais kaķis", "Underground" un citām.

Gaidāmais Kusturicas koncerts Rīgā ir iekļauts "Life is a Miracle" (Dzīve ir brīnums) koncertturnejā. Rīgā skanēs arī mūzika no slavenajām filmām "Melnais kaķis, baltais kaķis" un grupas iepriekšējā albuma "Unza Unza Time".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!