„Mācies, kamēr ir laiks,” tieši tāds ir Avantis stipendiju konkursa un gada balvas žūrijas locekles interjera dizaineres un modes mākslinieces Baibas Ripas ieteikums jauniešiem.
Baiba, kura dažādās vizuālo un lietišķo mākslu jomās guvusi panākumus gan Latvijā, gan arī vairākās citās Eiropas valstīs, uzskata, ka mūsdienās nav iespējams apgūt vienu šauri specifisku jomu, uz pasauli jāskatās plaši atvērtām acīm, jāizmanto visas iespējas, jo nekad nav iespējams paredzēt, ka profesija, ko esi izvēlējies, bieži vien vadoties no sabiedrības un vecāku uzliktiem stereotipiem, būt tavas dzīves piepildījums. Tādēļ ir būtiski kopt savus talantus, turklāt darīt to pēc iespējas ātrāk, jau skolas laikā.

„Pakete, kas mums katram ir iedota, ir tāda, kāda ir, bet bieži slinkuma, baiļu un citu iemeslu dēļ mēs sevi un savus talantu sākam iepazīt tikai dzīves otrajā pusē, pēc gadiem x, kad tu vairs nevari visām mācībām veltīt laiku, tev ir pienākumi pret ģimeni, apkārtējiem, vēl ir kaut kādi papildus groži. Tāpēc laiks mācībām ir nežēlīgi īss,” saka Baiba.

Māksliniece uzskata, ka līdz ar interneta ēru ir nojauktas visas robežas, kas jauniem un ne tik jauniem cilvēkiem līdz šim ļāva lēnā garā čubināties savā šaurajā profesijā. „Ir zibenīgi jākustas, citādi tavas idejas īstenos citi,” viņa saka, piebilstot, ka lielās industrijas, arī Eiropas Savienība, Āzija tikai gaida mirkli, lai konkurētu ar mums, un – ja mēs paši nekustēsimies, globālā konkurence ņems virsroku.

Viņa atzīst – ja jauniešiem ir dota iespēja piedalīties šajā stipendiju konkursā, tā ir jāizmanto, jo paralēli eksaktajam zinātnēm, tām profesijām, kuras šodien ir pelnošas un prestižas, ir jāmācās apjaust savi talanti, lauzt stereotipi, kuru dēļ mēs bieži nonākam krustpunktos, kur ir vilšanās par četriem velti pavadītiem mācību gadiem vai neīstenotiem sapņiem. Turklāt, apgūstot paralēlas jomas – mākslu, mūziku, sportu , „atverot sevi vaļā un spēlējot kā uz instrumenta, nekad nenogursti,” saka Baiba.

Baiba Avantis stipendiju konkursā vērtēs darbus, kas iesūtīt stila un modes kategorijā. Baiba pati beigusi Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolu, mācījusies Hamburgas mākslas akadēmijā, piedalījusies vairākās izstādēs Vācijā. Kopš 1995.gada Baiba aktīvi darbojusies televīzijā, kur realizējusi vairākus sabiedrībā populārus raidījumus un realitātes šovus. 1998.gadā Baiba izveidoja interjera un dizaina biroju „Dolce Vita”, bet kopš pagājušā gada viņa aktīvi darbojas ne tikai veidojot interjerus, bet arī tērpus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!