Foto: Publicitātes foto

Latvijas Nacionālajā operā šī gada 12. martā norisināsies ikgadējā Lielās mūzikas balvas ceremonija. Šogad jauna kategorija ir "Gada kamerizrāde", kurā uz valsts augstāko apbalvojumu mūzikā pretendē Krista Auznieka monopera "Apzināšanās" Evijas Vēberes izpildījumā, Platona Buravicka opuss "Anatomija", kā arī Annas Veismanes dzejizrāde "Dzeltens trotuārs".

Krists Auznieks "Apzināšanās"

Foto: Ģirts Raģelis

Vidzemes koncertzālē "Cēsis" oktobra sākumā notikusī monooperas "Apzināšanās" pirmizrāde izvērtās īpašā multimediālā piedzīvojumā. Budisma tekstu iedvesmotā stāstā par cilvēka ceļu iekšup Katrīnas Neiburgas iespaidīgu gaismas partitūru veidojošās zīmētās videoprojekcijas organiski saaudās ar Krista Auznieka hipnotiskajiem skaņu rakstiem, kuros elektronikas dāvātās iespējas fantastiski savijās ar Evijas Vēberes ēterisko tembru un atdzimušā trio "Art-i-Shock" (Agnese Egliņa, Guna Šnē, Guntars Freibergs) izsmalcināto saspēli.

Platons Buravickis "Anatomija"

Foto: Publicitātes foto

Platona Buravicka opusā "Anatomija" mūsdienīgs pasaules redzējums līdz ar paša autora iedzīvinātu elektronikas partitūru saplūst ar renesanses laikmetu atbalsojošām intonācijām un četru dziedoņu (Ingas Martinsones, Agneses Pauniņas, Pētera Vaickovska un Mārtiņa Zvīguļa) skandētu latīņu tekstu, kas apdzied ķermeņa daļas, kuras laikmetīgās dejas valodā izteiksmīgi atklāj arī Olgas Žitluhinas horeogrāfija. Pirmizrādi šis aizraujoši drosmīgais kopdarbs Rīgas Stradiņa universitātes Anatomijas muzeja pagalmā piedzīvoja augusta ieskaņā notikušā Skicēšanas un mūzikas festivāla "saMAŅA" ietvaros.

Anna Veismane "Dzeltens trotuārs"

Foto: Jānis Porietis

Pirmoreiz maijā Dzintaru koncertzālē izspēlētajā dzejizrādē "Dzeltens trotuārs" organiski savijas Montas Kromas urbānā lirika un Annas Veismanes mūzika, kuras tapšanā būtisks ieguldījums bijis arī visai radošajai komandai – fenomenālajai aktrisei Gunai Zariņai (kura, kā izrādās, prot arī spēlēt klavieres!) un lieliski saspēlējušamies mūziķu trio: flautistei Maijai Zandbergai, fagotistam Jānim Semjonovam un pianistam Rihardam Plešanovam. Dinamiski pilsētas motīvi te mijas ar intīmu jūtu atklāsmi, jutekliskumu un šarmantiem pārsteiguma momentiem.

Jau ziņots, ka Lielās mūzikas balvas svinīgā ceremonija šogad norisināsies 12. martā. Svinīgo pasākumu tiešraidē atspoguļos Latvijas Televīzijas 1. kanāls un Latvijas Radio 3 "Klasika".

Atgādinām, ka šogad balvai deviņās dažādās kategorijās ir nominēti gan mūziķi, gan komponisti, gan uzvedumi, gan koncerti. Balvu par mūža ieguldījumu Latvijas mūzikā saņems komponists Vilnis Šmīdbergs un pianists Arnis Zandmanis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!