Foto: Publicitātes foto

Latvijas Nacionālajā operā šī gada 12. martā norisināsies ikgadējā Lielās mūzikas balvas ceremonija. Šogad kategorijā "Gada ansamblis" uz valsts augstāko apbalvojumu mūzikā pretendē duets "deGlosa" jeb altists Dāvis Sliecāns un pianists Aleksandrs Kalējs, džeza grupa "Lupa", kā arī "Trio Palladio", kurā apvienojušies vijolniece Eva Bindere, čelliste Kristīne Blaumane un pianists Reinis Zariņš.

Duets "deGlosa"

Foto: Publicitātes foto

Stavangeras simfoniskā orķestra altu grupas koncertmeistars Dāvis Sliecāns un daudzpusīgais pianists Aleksandrs Kalējs kopā muzicē jau kopš 2016. gada. Ar stilistiki plašu programmu pērn pirmoreiz uzstājoties "Rudens kamermūzikas festivālā", abi mūziķi debitēja kā duets 'deGlosa’, vedinot domāt par kamermuzicēšanu kā iespēju saprasties bez vārdiem un spēju lieliskā saspēlē apvienot radošu gara brīvību ar restauratora cienīgu pietāti pret skaņu materiālu.

12. oktobrī Mazajā ģildē izskanējušajā koncertprogrammā "Šūberts, Mocarts, Britens. Čuksti un vēsmas" abu jauno talantu lasījumā izbaudījām rūpīgi atlasītus kamermūzikas retumus mākslinieciski augstvērtīgā lasījumā. Starp tiem izcēlās gan jau pieminētā austriešu romantiķa trausla skaistuma un vieglas melanholijas cauraustā "Arpeggione Sonata" un ukraiņu vecmeistara Silvestrova gaismas apspīdētā un grodā "Epitāfija", gan ar brīnumbērna slavu apveltītā Vīnes klasiķa agrīnā sonāte un arī aizvadītā gadsimta angļu mūzikas dižgara izvērstais šedevrs "Lachrymae" jeb dziļas un brīnumskaistas radošas pārdomas par renesanses meistara – mūzikas un skumju alķīmiķa – Daulenda melodiju.

Džeza grupa "Lupa"

Foto: Jānis Škapars

Džeza grupas "Lupa" radošais spēles lauks ir improvizēta instrumentālā mūzika, kurā savijas dažādi stilistiskie virzieni, izceļas saistošas melodijas un krāspilnas harmonijas, kā arī meistarīgi risinātas ritma sekcijas. 2016. gadā dibinātajā kvartetā apvienojušās četras spilgtas un ne tikai vietējā mērogā vien labi zināmas personības: saksofonists Dāvis Jurka, taustiņinstrumentālists Ritvars Garoza, basģitārists Valters Sprūdžs un bundzinieks Andris Buiķis.

Pērn apvienības kolorītajā daiļradē jo īpaši izcēlās februāra vidū kopā ar kamerorķestri "Sinfonietta Rīga" un tā māksliniecisko vadītāju īstenotā Andra Buiķa pārsteidzoši niansētajai oriģinālmūzikai veltītā koncertprogramma "Šnē uz džezroks", kas pašķīra gluži jaunu lappusi Latvijas džeza vēstures grāmatā. Neilgi pēc šīs festivāla "Saxofonia" ietvaros piedzīvotās minirevolūcijas apvienības vēl 2022. gadā klajā laistais ieskaņojums "Koki" saņēma "Zelta mikrofonu" kā labākais džeza vai fanka mūzikas albums, un šī fantastiskā veikuma atskaņas koncertdzīvē piedzīvojām visa gada garumā, mūziķu fenomenālajā saspēlē citstarp ieklausoties arī Saulkrastu džeza festivālā vai Vagonu zālē.

"Trio Palladio"

Foto: Publicitātes foto

"Trio Palladio" apvienojušies trīs izcili solisti ar plašu starptautisku pieredzi, kuru individuālais sniegums jau vairākkārt novērtēts arīdzan ar Lielo mūzikas balvu, trīs liela mirdzuma zvaigznes, kas spoži spīd katra pati par sevi un jau kopš 2015. gada kopā veido augsta līmeņa atskaņotājmākslas vienību. Šie trīs ir vijolniece Eva Bindere, čelliste Kristīne Blaumane un pianists Reinis Zariņš.

Saskanīgās trijotnes kopīgo sniegumu raksturo ārkārtīgi rūpīgi veidota repertuāra dziļi pārdomātas interpretācijas un intuitīva savstarpējās saprašanās ķīmija, arī padziļināta interese par Latvijā mazzināmu klaviertrio partitūru izgaismošanu un konceptuāli piepildītām koncertprogrammām. Par to pārliecinājāmies arī pērn – gan emocionāli nospriegotajā Cēsu programmā "Dumkas", kas februāra izskaņā ļāva ieklausīties īpaši šiem mūziķiem komponētajā Zigmunta Krauzes jauntapušajā smeldzes pilnajā "Elēģijā" un emocionāli līdzvērtīgi nospriegotajos Veinberga un Dvoržāka opusos, gan septembrī Mežotnes pilī jaunās krāsās izgaismotajā Bēthovena un Brāmsa "zelta repertuāra" lasījumā.

Jau ziņots, ka Lielās mūzikas balvas svinīgā ceremonija šogad norisināsies 12. martā. Svinīgo pasākumu tiešraidē atspoguļos Latvijas Televīzijas 1. kanāls un Latvijas Radio 3 "Klasika".

Atgādinām, ka šogad balvai deviņās dažādās kategorijās ir nominēti gan mūziķi, gan komponisti, gan uzvedumi, gan koncerti. Balvu par mūža ieguldījumu Latvijas mūzikā saņems komponists Vilnis Šmīdbergs un pianists Arnis Zandmanis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!