Foto: Publicitātes attēls

2024. gada 9. martā apritēs 150 gadi kopš dzimis dzejnieks Vilis Plūdons. Iedvesmojoties no viņa romantiski tēlainās dzejas, apvienojies radošs duets – Nacionālā teātra aktieris Raimonds Celms un jauns pianists, mūziķis jau ceturtā paaudzē Matīss Žilinskis. Abi mākslinieki radījuši jaunu koncertprogrammu "Tālie krasti". Martā un aprīlī tā skanēs kultūras vietās Rīgā, Kuldīgā, Valmierā, Jūrmalā un citviet Latvijā.

"Aktieris un pianists jutekliskā gaisotnē izdzīvos stāstus par mīlestību, dabu, draudzību, bohēmisko pirmskara Latvijas radošo personību dzīves kāri un baudu. Balss, dzeja, dziesma, klavierspēle, tēlaina improvizācija ļaus uz brīdi nonākt kāda 1934. gada Vecrīgas dūmakām apvītā kafejnīcā pēc pusnakts…," tā par jauno uzvedumu raksta tā veidotāji.

""Tālie krasti" ir veduši mani cauri piedzīvojumiem, romantiskām ainām, caur sauli un zvaigznēm jau komponēšanas procesā. Rūpīgi atlasītā dzeja no krājuma "Tālie krasti" uzrunāja mani ļoti tieši kā pilsētnieku, kā romantiķi, bet visstiešāk - kā mākslinieku, un es ceru, ka tā uzrunās arī jūs," saka pianists un komponists Matīss Žilinskis.

"Vilis Plūdonis man līdz šim bija nezināms. Man bija tikai aptuvens priekšstats par viņa daiļradi, šī ir mūsu pirmā "sadarbība". Jaunā komponista Matīsa Žilinska aicinājums izpildīt viņa kompozīcijas ir ļoti pagodinošs un iedvesmojošs. Dziesmās ar vienkāršiem izteiksmes līdzekļiem mēģinām atklāt dzejnieka poētikas noslēpumus. Un šķiet, ka pats autors kā gudrs pedagogs nāk palīgā ar pārlaicīgiem padomiem mums - "topošajiem dzejniekiem". Liekas, ka laika posms starp mums un Plūdoni nemaz nav tik liels un "Tālie krasti" viens otru sadzird un redz," pauž aktieris Raimonds Celms.

Jaunā programma pirmo reizi izskanēs 1. martā pulksten 19 "Kļaviņš Piano" Kuldīgā. 7. martā pulksten 20 duets uzstāsies Rīgā, Kalnciema kvartālā, Vīnu veikala zālē. Pirms koncerta – pulksten 18 – gaidāma programmas vinila plates prezentācija.

Turpmāk sekos koncerti Rankas muižā, Strenču kultūras centrā, koncertzālē "Valmiera", Saldus mūzikas un mākslas skolā, "Zeit" radošajā kvartālā Līgatnē, bet noslēdzošā uzstāšanās šobrīd plānota 14. aprīlī Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē, Jūrmalā.

Biļetes uz koncertiem nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!