Foto: Publicitātes foto

Latvijas Nacionālā teātra Lielajā zālē 6. marta top jauns norvēģu dramaturģijas klasiķa Henrika Ibsena lugas "Heda Gablere" iestudējums. Izrādi "Heda Gablere. Atgriešanās" veido ilggadējais Nacionālā teātra režisors Edmunds Freibergs. Līdz ar šo iestudējumu Nacionālajā teātrī atgriezīsies vairāki iepriekš no teātra štata aizgājuši aktieri, tai skaitā galvenās lomas atveidotāja, aktrise Madara Zviedre.

"Heda Gablere. Atgriešanās" ir stāsts par sievieti, ko audzinājis tēvs, un vīrieti, kas audzis rūpīgā sieviešu uzraudzībā. Viņu laulība noslēgta pavisam nesen, bet visiem ir skaidrs, ka tā nebūs laimīga savienība. Visiem, izņemot jauno vīru, zinātnieku Jergenu Tesmani. Heda mīlestībai piešķir pašu svarīgāko lomu dzīvē, bet dzīve nepakļaujas viņas ideāliem, tāpēc sarežģītās jūtas pret pavisam citu vīrieti kļūst postošas.

Ieva Struka, direktora vietniece repertuāra un mākslinieciskās stratēģijas jautājumos, par iestudējuma tapšanu saka: ""Heda Gablere" ir viena no pasaulē slavenākajām lugām, kas nodrošina sapņu piepildījumu izcilām aktrisēm. Tā izvēlēta Latvijas Nacionālā teātra lielajai skatuvei 2024. gadā jo, pirmkārt, Nacionālā teātra skatītāji dažādās formās pauduši vēlmi, lai uz teātra skatuves atgrieztos lielā klasika – darbi, kuru domas mērogs un satura kvalitāte ir izturējuši laika pārbaudi. Otrkārt, dažādu ārēju apstākļu dēļ teātra trupu pēdējos gados pametuši vairāki lieliski aktieri un režisori, šis darbs veltīts tam, lai vismaz daļa no viņiem atgrieztos uz Nacionālā teātra skatuves. Kā liecina titullomas tēlotājas izvēle, vispirms runa ir par harizmātisko Madaru Zviedri (agrāk Madara Saldovere), bet līdzās viņai trīs ne mazāk labi un publikas mīlēti kolēģi – Jēkabs Reinis, Ģirts Liuziniks un Ivars Puga, katrs pārstāvot savu paaudzi."

Izrādes radošā komanda ir: režisors Edmunds Freibergs scenogrāfs Aigars Ozoliņš, kostīmu māksliniece Anna Heinrihsone, video mākslinieks Toms Zeļģis, gaismu māksliniece Līva Kalniņa, muzikālais noformējums un skaņas dizains Aleksandrs Tomass Matjussons.

Lomās: Madara Zviedre, Ģirts Liuziniks, Jēkabs Reinis, Ivars Puga, Daiga Kažociņa, Lāsma Kugrēna.

Biļetes uz šo un citām Nacionālā teātra izrādēm nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!